Záverečný deň festivalu Cinematik a vyhlásenie víťazov – report + foto!

V priebehu dňa zaujala Európska koprodukcia Zabudnutá krajina(2011). Príbeh nám približuje čo sa dialo okolo Černobyľskej katastrofy pri výbuchu reaktora v jadrovej elektrární.

Hlavnou a nešťastnou hrdinkou sa stáva Anya vo výbornom podaní známej Olgy Kurylenko(Quantum of Solace), ktorá aj napriek nešťastným okolnostiam nezanevrie na strateného muža a stále sa vracia do spustošeného mesta Pripiať aby tam našla svoj pokoj v duši. Dej ponúkne dosť silnú a neprebádanú tému okolo tejto tragédie, film ktorý nechce šokovať týmito okolnosťami ale chce ponúknuť na túto tému pohľad z iného uhľa.

Príchodom večera prišlo na radu odovzdávanie cien za účasti tvorivého tímu festivalu. Cena primátora mesta Piešťany putovala do rúk režisérky Pauly Siskovej za jej Myslím, že sa nevrátim(2011).

Príbeh približuje ako sa štyri Slovenky vydajú na dvojmesačnú pešiu púť do španielskeho Santiaga de Compostela. 1000 kilometrov z Lúrd. Cesta plná extrémnej radosti, extrémneho smútku, utrpenia. Na konci je oceán a ďalej sa ísť nedá.

Mladý kritici vybraný z celej Európy v sekcii Meeting point Europe vybrali za najlepší film Oscarmi ovenčený Francúzsky The Artist(2011). Film režiséra Michaela Hazanaviciusa je návratom do čias keď kinematografii vládol ešte nemí film. V skratke z deja: Hollywood, píše sa rok 1927. George Valentin je hviezdou nemého filmu. Nástup zvukového odzvoní jeho kariére a predznamenáva pád do zabudnutia. Pre mladú komparzistku zmena naopak otvára neobmedzené možnosti – čaká ju lesk a sláva strieborného plátna.

Cena Cinematic.doc putovala do rúk režisérky Janky Bučka-ovej, ktorá bola pri udeľovaní obklopená svojím tvorivým tímom s oceneného dokumentu Zvonky šťastia(2012). Príbeh sa venuje rómskej problematike a približuje nám život kde tehotná Mariena a jej bratranec Roman žijú so svojimi rodinami v chudobnej rómskej osade na východnom Slovensku. Obdivujú dve československé popové hviezdy – Karla Gotta a Daru Rolins. Páči sa im ich životný štýl a piesne. Rozhodnú sa poslať im DVD s videopozdravom a rómskym remixom ich hitu „Zvonky šťastia“.

Návštevníci festivalu hlasovali v sekcii Cena divákov, v tesnom bodom súčte nakoniec túto cenu získal režisér Roman Polanski za jeho vyhrotenú drámu Carnage. V skratke dej: Bitka dvoch jedenásťročných detí na ihrisku. Napuchnuté pery, vyrazené zuby… Rodičia „obete“ pozvú na návštevu rodičov „útočníka“, aby všetko v pokoji vyriešili. Priateľské žartíky sa priostrujú, všetci štyria rodičia postupne odhaľujú svoje absurdné protirečenia a groteskné predsudky. Nikto z nich neujde masakru, ktorý nasleduje.

Po rozdelení cieň dostal priestor aj zaslúžili umelec kameraman Stanislav Szomolányi aby mohol uviesť film na ktorom spolupracoval s režisérom Štefanom Uherom Slnko v sieti. Umelecký film plný úžasne kompozične nasnímaným obrázkov prešiel prednedávnom reštauráciou kópie starej 50 rokov. Lyrický príbeh strhne svojím prevedením aj dnes a neraz prekvapí nejakým tím dialógom, či slovnou vychytávkou.
Po krátkom rozhovore prezradil kameraman Stanislav Szomolányi, že vôbec ani v pokročilom veku neoddychuje a stále vyučuje na VŠMU mladých nádejných kameramanov.

Napísal: Matúš Gajdošech
Foto: Martin Magál – Maggi