DRUMFEST SLOVAKIA – 6. ročník bubeníckeho festivalu

13. apríl 2024 je dátum, ktorý by si mali poznačiť všetci milovníci bicích nástrojov. V tento deň sa v Dome kultúry v Pezinku uskutoční už šiesty ročník festivalu DRUMFEST SLOVAKIA. Podujatie pripravuje občianske združenie P.R.D. (Pezinské rozprávkové divadlo) v spolupráci s Mestom Pezinok a ďalšími partnermi. Autor projektu – bubeník Petter Bittner prezradil, že aj tento rok návštevníkov festivalu čakajú vystúpenia top svetových a domácich bubení­kov, zaujímavé workshopy či výstava bubnov a činelov.

Hlavnou hviezdou festivalu je fantastický hráč na bicie  nástroje Gergö Borlai.

Gergö je profesionálny bubeník, skladateľ, producent pôvodom z Maďarska pôsobiaci v Los Angeles a Barcelone. S bicími začal ako trojročný a v 15 rokoch sa z neho stal profesionálny bubeník, ktorý hrával s najúspešnejšími maďarskými umelcami.

Gergö Borlai sa podieľal na viac ako 500 albumoch (ako bubeník/skladateľ/producent), trikrát vyhral cenu Drummer of the Year Awards, dvakrát Gold Record Awards, Golden Drumstick Prize a Fonogram’s Jazz Album of the Year 2021. Gergö sa tiež umiestnil na 3. mieste Modern Drummer’s Poll v kategórii Best all around drummer in 2019, hneď za bubeníckymi legendami Vinnie Colaiuta a Steve Smith. V roku 2020 bol Gergö nominovaný na Grammy Award v dvoch kategóriách s jeho sólovým albumom The Missing Song.

V roku 2021, najstaršia svetová bubenícka spoločnosť Gretsch, uviedla na trh podpisový bubon Gergö Borlai Signature snare drum. Gergö sa okrem hrania v množstve hudobných projektov stal clinician/educator bubeníkom, ktorý svoje umenie prezentuje po celom svete.

Tu je len pár mien, s ktorým Gergö hral a nahrával: Frank Gambale (USA), Guthrie Govan (UK), Gary Willis (USA), Jimmy Haslip (USA), Scott Kinsey (USA), Llibert Fortuny (SP), Jeff Lorber (USA), Scott Henderson (USA), Nathan East (USA), Dean Brown (USA), Vinnie Moore (USA), Jeff Beal (USA), Matthew Garrison (USA), Tom Scott (USA), Bob Mintzer (USA), Hiram Bullock (USA), L. Shankar (India), Tony McAlpine (USA), Vernon Reid (USA), Terry Bozzio (USA), Al DiMeola (USA), Hadrien Feraud (F), Yolanda Charles (GB), Nguyen Le (F), Dhafer Youssef (TN), David Kollar (SK), …

Vo veľkej sále Domu kultúry v Pezinku predvedie svoju performance švédsky bubeník a perkusionista Adam Janzi. Rokmi sa mu podarilo vytvoriť si svoj vlastný štýl, ktorý sa vyznačuje naturálnym a progresívnym prístupom k hraniu, zvukom činelových stackov a zvláštnych perkusií.

Začal hrať v 13 rokoch a odvtedy absolvoval množstvo rôznych vystúpení. V súčasnosti je bubeníkom dánsko/švédskej progresívnej metalovej skupiny VOLA, s ktorou koncertuje po celom svete. Bubnuje aj v švédskej popovej kapele DOTTER, ktorá často hrá v národnej televízii, vrátane švédskeho finále Eurovízie v roku 2000. Je prítomný aj vo svete videohier, nabubnoval úspešný soundtrack Metal: Hellsinger, ktorý okrem iného zahŕňa umelcov ako Serj Tankian zo System Of A Down. Okrem svojich aktivít ako hudobník, session bubeník a online učiteľ bubnov Adam pracuje aj na vlastnej hudobnej ceste ako bubeník a spevák. (viac zo svojej tvorby predstaví v roku 2024).

Festival dáva priestor aj najvýraznejším domácim talentom. Jedným z nich je aj mladý 20-ročný slovensko-taliansky hudobník, skladateľ a hráč na bicie nástroje Mattia Muller. Detstvo prežil striedavo v Taliansku a na Slovensku. Hudbe sa začal venovať vo veku 8 rokov. Ako 9-ročný začal navštevovať špecializovanú školu – l’Accademia Musicale Italiana di Monza, kde dostal skvelého učiteľa Andrea Quattrini, jedného z popredných bubeníkov talianskej jazzovej scény.

Neskôr sa stal žiakom bratislavského Konzervatória, kde študoval melodické bicie nástroje u jedného z najuznávanejších hráčov na marimbu v Európe – prof. Petra Kosorína (vedúci sekcie bicích nástrojov v SF).

Mattia bol úspešným študentom školy (v marci roku 2019 vyhral celoslovenskú medzikonzervatoriálnu súťaž hráčov na bicie nástroje v oboch kategóriách: bicia súprava ako aj melodické bicie nástroje a stal sa tak absolútnym víťazom súťaže (vedúci poroty bol Štefan Bugala).

Počas štúdia na konzervatóriu ho k jazzu a modernému hraniu na bicej súprave viedol aj renomovaný slovenský bubeník Peter Szapu, Michal Fedor a svetovo uznávaný bubeník a producent David Hodek.

Mattia bol v roku 2021 prijatý na prestížnu školu Berklee College of Music v Bostone na plné štipendium, kde ho momentálne učí svetový unikát Francisco Mela (dlhodobo pôsobil a spolupracuje s McCoy Tynerom, Ray Brown, Chucho Valdés, Roy Haynes, John Scofield, John Patitucci, George Garzone a ďalšími…).

Mattia spolupracoval a účinkoval s hudobníkmi rôznych žánrov napr. Darren Barrett, Alain Mallet, Michael Patches Stewart (Marcus Miller), Jacques Schwarz-Bart (D’Angelo), Liam Garcia, Jackson Powell, Paul Reinhold, Oskar Rózsa, Ľuboš Šrámek, Juraj Griglák, Ondrej Krajňák, Juraj Bartoš, Eugen Vizváry, Peter Lipa, Nikolaj Nikitin, Vec, Taomi, Tamara Kramar, The Curly Simon a mnohí iní…

Aktuálne pracuje na svojom debutovom albume s jeho najnovším projektom ‘Laser Sights’, ktorý založil na Berklee a s ktorým už dvakrát uskutočnil turné na Slovensku. Album by mal vyjsť v roku 2024.

Ďalším účinkujúcim je jeden z najvýraznejších bubeníkov súčasnej československej hudobnej scény – Dušan Černák. Je známy svojim nezameniteľným herným prejavom, všestrannosťou a kreativitou.

Pôsobí/pôsobil vo formáciách: Tryptych, Terne Čhave, Limbo, Cirilic, Martha Gallaraga & Timbasa, Eduardo Borsuci in Optima Forma, Quattro Formaggi, Rene Trossman Blues Band, CCTV Allstars, Hugo Čáves Orchestra, Yo Soy Indigo, Jaroslav Šimíček Quartet, Jan Steinsdorfer Trio a mnoho ďalších. Spolupracoval aj s množstvom zahraničných hráčov, ako napríklad Tony Lakatosh, Oran Etkin, Sabir Mateen, Vitor Campos, Martha Gallaraga, Gilad Atzmon, Joel Frahm či Mark Aanderud. Je držiteľom cien ako najlepší inštrumentalista či sólista niekoľkých medzinárodných jazzových súťaží.

Dušan je taktiež skúsený, kreatívny a osobitý pedagóg. Okrem vedenia workshopov v súčasnosti vyučuje hru na bicie nástroje na Medzinárodnom konzervatóriu v Prahe a podieľa sa na výukovej online platforme Drumtrainer.app.

Môžete sa tešiť na workshop s témami:
– ako na playalongy,
– rudimenty a ich kreatívna aplikácia,
– kreatívna výstavba breakov.

Súčasťou programu 6. ročníka DRUMFEST SLOVAKIA bude aj workshop hry na elektronickú sadu bicích nástrojov.  Prostredníctvom praktických ukážok na sade GEWA E-Drum sa záujemcovia budú môcť dozvedieť všetko podstatné o možnostiach hry na elektronické bicie.

Po 3. krát sa uskutoční prehliadka hry mladých hráčov do 15 rokov pod názvom DRUM KIDS. Prostredníctvom videí na facebookovej stránke DRUMFEST SLOVAKIA sa môžu odprezentovať nové domáce bubenícke talenty . Najzaujímavejšie videá budú odmenené.

K festivalu neodmysliteľne patrí aj minúta potlesku – hold bubeníckej legende, ktorá už nie je medzi nami. Tento rok to bude spomienka na Aarona Spearsa.

Počas dňa na prítomných čaká výstava bubnov a činelov rôznych značiek s možnosťou vyskúšania nástrojov, bubenícky bufet, limitovaná edícia vína DRUMFEST SLOVAKIA a samozrejme príjemná atmosféra.

DRUMFEST SLOVAKIA si počas uplynulých ročníkov získal sympatie nielen u bubeníkov. Publiku v Pezinku sa predstavili také osobnosti bubeníckeho sveta ako Benny Greb (Nemecko), Anika Nilles (Nemecko), Dan Mayo (Izrael), Virgil Donati (Austrália), Eric Moore (USA), Adam Markó (Maďarsko), Martin Valihora, David Hodek, z Čiech Miloš Meier, Dali Mraz a mnohí ďalší.

Viac info na: www.feelme.sk/drumfest-slovakia, facebook stránka, instagram DRUMFEST SLOVAKIA

Vstupenky na: DRUMFEST SLOVAKIA 2023 | TICKETPORTAL vstupenky na dosah – divadlo, hudba, koncert, festival, muzikál, šport

Kontakt na organizátora: Petter Bittner – člen občianskeho združenia P.R.D. (Pezinské rozprávkové divadlo) – petterbittner@gmail.com, 0905 848 443 

DRUMFEST SLOVAKIA program:
14.30 h vstup, výstava bubnov a činelov – foyer DK
15.50 h otvorenie festivalu – veľká sála DK
16.00 h – 16.50 h MATTIA MÜLLER (SK/IT) – veľká sála DK
17.00 h – 17.50 h workshop – hra na elektronické bubny GEWA E-drum – malá sála DK
18.00 h – 18.50 h ADAM JANZI (SE) – veľká sála DK
19.00 h – 19.50 h DUŠAN ČERNÁK (SK) – workshop – malá sála DK
20.30 h – 20.45 h Spomienka na AARONA SPEARSA – veľká sála DK
20.45 h – 21.45 h GERGÖ BORLAI (HU) – veľká sála DK
22.00 h – tombola, autogramiáda

Zmena programu vyhradená.

Zdroj: TS