Zverejňujeme nahrávku zo stretnutia zástupcov Ministerstva kultúry SR so zamestnanectvom Bibiany

Platforma Otvorená Kultúra! v piatok 5. 4. 2024 zverejnila audiozáznam zo stretnutia, na ktorom sa zúčastnilo zamestnanectvo Bibiany, generálny tajomník služobného úradu MK SR Lukáš Machala, riaditeľ kancelárie MK SR Svetozár Nižňanský a nová poverená riaditeľka Bibiany Petra Flach. Stretnutie sa uskutočnilo 26.3.2024 v priestoroch Bibiany. Záznam poskytlo zamestnanectvo, ktoré po odvolaní riaditeľky Zuzany Liptákovej ukončilo pracovné pomery v Bibiane. Cez víkend sme zverejnili aj dlhšiu verziu záznamu zo stretnutia.

Nahrávku sme sa rozhodli zverejniť, aby sme verejnosti poskytli obraz o štýle komunikácie súčasného vedenia Ministerstva kultúry MR SR. Nahrávka obsahuje urážlivé výroky generálneho tajomníka na adresu zamestnanca a zamestnankýň. Na otázku, či sa budú chystať ďalšie personálne zmeny, poverená riaditeľka aj generálny tajomník opakovane odpovedali: „To bude závisieť od vás.“ Generálny tajomník doplnil na adresu jedného zamestnanca: „Tu kolega zjavne kooperovať nechce.“

Keď sa zamestnanec pýtal inkluzívnosť programu inštitúcie, generálny tajomník povedal: „Mal by ísť ešte do základnej školy, lebo sa správa ako hulvát.“ O zamestnankyniach sa vyjadril: „Ale tá nenávisť, čo vám ide, dámy, z očí, to je normálne, že, to je až strach. Akože na to, že ste ženy, tak akože prepáčte, ale…“ Po tom, ako sa zamestnankyne ohradili, generálny tajomník doplnil: „Ešte aj tohto som sa dotkol, dobre. Môžete dať kľudne antidiskriminačné žaloby.“

Platforma OK! vyjadruje solidaritu s odídenými zamestnancami a zamestnankyňami Bibiany a ostro sa vymedzuje voči arogantným mocenským praktikám MK SR. Inkluzívnosť ani rodová rovnosť nie sú ideológiou, ako ich v nahrávke na otázku zamestnanca označila novo poverená riaditeľka Flach, ale základnými piliermi kultúry v demokratickej spoločnosti.

Tento krok ako i ďalšie likvidačné aktivity nominantov koaličnej strany SNS majú za následok priživovanie nenávisti a rozdelenie v spoločnosti. Otvorená Kultúra! ako platforma zastrešujúca tisícky jednotlivcov a jednotlivkýň z kultúrnej obce vznikla s cieľom spájať sa a bojovať proti týmto praktikám.

Jedným z ďalších spoločných krokov občianskej spoločnosti preto bude protest spájajúci témy kultúry, životného sektora a mimovládneho sektora, ktorý sa uskutoční 16. apríla 2024 o 18:00 pred NR SR.

Tím Otvorenej Kultúry!

TS – Platforma OK!