“Kto nie je na webe, ten neexistuje.” V Bratislave sa bude krstiť online identita legendárneho Jara Filipa.

Chicago, Paríž, Dillí, Roma, cez okno vidím a sedím doma, Čechov, Maďarov a svet Indov, pozorne sledujem cez svoje Window. Vo štvrtok 20. decembra sa v KC Dunaj bude konať večer venovaný Jarovi Filipovi, ktorý nebol len hudobnou legendou, ale nadšeným fanúšikom nových technológií. Počas neho sa bude krstiť projekt jeho digitálnych stôp Obnovme online identitu Jara Filipa. Na jeho pokrokovosť a originalitu si príde zaspomínať množstvo hostí z rodiny, bývalých kolegov a umelcov.

Z akej iniciatívy vznikol projekt Obnovme online identitu Jara Filipa a čo si pod tým máme predstaviť?

Michal Kabát (spoluautor projektu): Projekt vznikol na základe bakalárskej témy s názvom Jaro Filip – Pionier slovenského internetu, ktorej sa chytil náš, dnes už úspešný, absolvent Ján Janočko. Jej podstatou bolo doplniť povedomie o tomto všestrannom človeku nad rámec toho, že bol hudobník a humorista. Postupne sme sa prepracovali k tomu, že bude treba obnoviť webovú stránku, ktorá vznikla krátko po jeho smrti, nakoľko web, akokoľvek všade dostupný, je zároveň veľmi krehký a veci z neho miznú oveľa rýchlejšie a nenávratnejšie ako z tradičných médií. Vznikla preto ešte diplomovka, ktorá si dala za cieľ získať zdroje na obnovu obsahu webu a zachovanie Jarovho odkazu, keďže jeho slovami, ktoré zľudoveli „kto nie je na webe, ten neexistuje“. A nemať Filipa by bola veľká strata pre naše kultúrne dedičstvo, na tom sa zhodli všetci, ktorým sa priplietol do života.

Kto stojí za projektom a ako sa vyvíja?

Michal Kabát: Projekt po týchto krokoch prešiel do ďalšej fázy, ktorej podstatou je nájsť konkrétny spôsob akým spraviť web tak, aby prežil čo najdlhšie bez viazanosti na konkrétnych ľudí. Tí totiž často odchádzajú bez varovania a s nimi aj množstvo vecí, ktoré dovtedy považujeme za samozrejmé. Opäť sme si to bolestivo uvedomili, keď nás tento rok na jar veľmi predčasne opustil Peter Lehotský, človek ktorý organizoval výstavu Jaro Filip na hrade a výrazne nám pomáhal so získavaním informácii z jeho života. Nikto tu nie sme naveky a nedá sa spoliehať na to, že sa niekto bude starať o zachovanie toho, čo patrí všetkým. Filip zomrel mladý a takého si ho pamätáme, ale budúci rok by mal 70 a ľudí z jeho generácie je stále menej. Ak chceme, aby tu po ňom ostala čo najvernejšia stopa, treba sa tým zaoberať už dnes, lebo digitálna archeológia je oveľa komplikovanejšia než tá analogová.

Čo je vaším úmyslom?

Michal Kabát: Posledný rok po skončení crowdfundingovej kampane sme sa snažili dokončiť prvý krok, ktorým je technologické riešenie webu jarofilip.sk a jeho naplnenie dostupnými informáciami. V blízkej budúcnosti budeme pracovať na doplnení mediálnymi obsahmi, keďže to je vďaka novej legislatíve ohľadom autorských práv omnoho komplikovanejšie než v divokých rokoch nekontrolovaného internetu. Je možné, že veľká časť toho, čo dnes bez veľkej námahy nájdeme, časom tiež vymizne.

Odkiaľ čerpáte obsah a s kým na tom spolupracujete?

Michal Kabát: Aktuálne spolupracujeme hlavne s Filipovou rodinou, preverujeme a získavame podrobnosti o autorstve obsahov, aby sme mohli žiadať o ich súhlas k zverejneniu. Je to zaujímavý proces plný silných momentov. Pár dní dozadu som napríklad o štvrtej ráno simultánne chatoval s jeho deťmi Dorotou a Jarom. Vyzerá to, že jeho príslovné ponocovanie je tak trochu dedičné. Okrem rodiny sme v kontakte s ďalšími ľuďmi, ktorí sa zaoberali jeho životom, hlavne Mariánom Jaslovským, ktorý o ňom napísal knihu. Ale tiež s dnes u nás už menej známymi ľuďmi, ktorí disponujú verejnosti často celkom neznámymi informáciami. Jedným z nich je napríklad Jarov povestný online priateľ Ross Hedvíček. S ním sa dá tiež najlepšie chatovať nad ránom, ale to len vďaka časovému posunu v Kalifornii kde žije.

Obnovme online identitu Jara Filipa pokrstíte v KC Dunaj. Čo máte pripravené pre návštevníkov?

Michal Kabát: Naskytla sa možnodž využiť príležitosť a prepojiť prebiehajúcu sériu koncertov kapely, ktorá sa rozhodla hrávať Jarov repertoár a doplniť jej zastávku v Bratislave o krst a ďalší sprievodný program a zároveŃ dať našej snahe nejaký deadline. Chceli sme, aby sa celé podujatie nieslo v duchu „ľudí hromadného výskytu“, skromne a bez hviezdnych mien. Okrem najväčších hitov v podaní kapely Richarda Baloga sa na pódiu ukáže ešte Denis Bango z punkovej kapely Wilderness, ktorý netradične sadne za klávesy, aby oživil neznáme, no tak nejako povedomé melódie z Filipovho zabudnutého klavírneho albumu. Po zvyšok večera budú hrať Jarove obľúbené songy, ktoré bude vyberať jeho priateľ a kolega Bohuš Kraus.

Aké sú ďalšie plány?

Michal Kabát: Tie predstavíme priamo na krste, ale dá sa povedať, že aj po tých vyše piatich rokoch sme v zmysle zachovania Filipovho odkazu stále len niekde na začiatku.

20.12. (štvrtok)
Štart: 20:00 hod.
Vstupenky: bit.ly/JaroFilip2012
Event: https://www.facebook.com/events/2082507212061413/

Zdroj: TS