Program Krištáľového krídla za rok 2023 bude plný noviniek a prekvapení

Dvadsiaty siedmy ročník udeľovania prestížnych ocenení Krištáľové krídlo priniesol tridsať nominácií v desiatich kategóriách a jednu Mimoriadnu cenu. Mená laureátov spoznáme počas galavečera už 16. marca 2024.

Celý galavečer sa stabilne nesie v pozitívnom duchu, jeho súčasťou býva pútavý program, ktorý je možný sledovať aj prostredníctvom priameho televízneho prenosu. O ten tohtoročný sa opäť postarajú zvučné mená slovenského i českého šoubiznisu. „Môžem prezradiť, že novú pieseň divákom odpremiéruje diva Marika Gombitová, ktorá si počas galavečera prevezme aj Mimoriadnu cenu za celoživotné dielo. Doposiaľ ju zaspievala iba fanúšikom na svojich ostatných koncertoch, na Krištáľovom krídle bude mať teda televíznu premiéru,“ prezrádza Katarína Srkala, riaditeľka prestížneho podujatia. O tohtoročnú hudobnú vsuvku sa postará i Adam Pavlovčin, vystupujúci pod umeleckým menom ADONXS. Ten počas galavečera zaspieva hneď dvakrát. Okrem novej skladby, ktorú vydáva v týchto dňoch a odkazuje ňou aj na svoj nový album, sa predvedie tiež v duete s talentovanou speváčkou Barborou Hazuchovou. Trojicu umelcov doplní na pódiu momentálne najúspešnejšia česká kapela Mirai, ktorá čoskoro štartuje svoje slovenské turné, nemôže chýbať ani balet SND s predstavením Carmina Burana, ktorým blížiaci sa slávnostný večer otvoria.

Štvorica porotcov

Na pódiu sa počas stotridsať minút trvajúcej šou, vysielanej naživo a pod taktovkou režiséra Romana Petrenka, postupne predstavia až štyria moderátori. Herečka Karin Haydu, moderátorka Marianna Ďurianová, aktuálna športovkyňa roka Danka Barteková, ktorá je taktiež členkou Nadácie Krištáľového krídla a garantkou podujatia, a mužskú časť poroty bude toho roku zastupovať bývalý hokejový obranca Richard Lintner, ktorý je zároveň aj predsedom poroty v kategórii Šport.

„Prekvapením aktuálneho ročníka je vysoké percento nominovaných žien v porovnaní s minulými rokmi, za čo vďačíme najmä pestrým návrhom verejnosti. Mňa osobne prekvapili aj nadmieru pozitívne reakcie našich nominantov v momente, keď som im ju oznámila. Nezriedka sa stáva, že osobnostiam nerobí dobre prezentovanie sa na verejnosti, patria skôr k introvertom, respektíve z iných dôvodov im nie je príjemné vystúpiť v priamom prenose pred celým národom. Tento rok mi boli spätnou väzbou na nominačný dekrét často úprimné potešenie aj veľmi dojímavé reakcie vrátane plaču od šťastia,“ spomína si na kontaktovanie tohtoročných nominantov Katarína.

Spájanie rôznych svetov

Jedným z dôvodov, prečo Krištáľové krídlo patrí aj po necelých troch dekádach k najobľúbenejším televíznym formátom je fakt, že spája. Spája ľudí, spája rôzne svety a spoločnosť ako takú jednoznačne obohacuje. „Silné renomé Krištáľového krídla tkvie predovšetkým v rôznorodosti kategórií, v ktorých sú nominované osobnosti oceňované. Je skvelé sledovať, ako sa na jednom pódiu stretne medzinárodne uznávaný chirurg, filantrop, vážený umelec či vo svete známy športovec. Pre úspešného herca, ktorého popularitu umocňuje aj množstvo ankiet obľúbenosti, ktorých bol súčasťou, nadobúda ocenenie tohto typu celkom iný význam,“ tvrdí Katarína Srkala, riaditeľka Krištáľového krídla.

Zoznam nominovaných osobností: https://kristalovekridlo.sk/nominovani-2023/

Viac ako tri stovky nominácií

Krištáľové krídlo každoročne oceňuje významné osobnosti Slovenska v oblasti vedy, kultúry, filantropie i športu. V odborných diskusiách sa ocitlo tento rok vyše 300 návrhov na nominácie, ktoré počas jesene zasielala verejnosť aj porotcovia. „Porotcovia všetkých kategórií majú za sebou náročné rozhodovanie. Ďakujem všetkým, ktorí zaslali návrhy, tento rok ich kvalita výrazne pomáha porote pri výbere,“ informuje riaditeľka Krištáľového krídla Katarína Srkala.

Predseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko, s.d. a predseda Veľkej poroty Krištáľového krídla Ján Bilinský ocenil nominácie a podčiarkol dôležitosť oceňovania pre našu spoločnosť: „Hlavnou myšlienkou Krištáľového krídla je objavovanie a vyzdvihnutie jedinečných ľudí a ich mimoriadnych úspechov, ktoré si zaslúžia našu úctu a pozornosť. Svoje poslanie toto ocenenie napĺňa už 27 rokov a ja osobne sa teším, že aj tento rok spoznáme obdivuhodných ľudí, ktorí sú inšpiráciou a prínosom pre nás i celú spoločnosť. Mnohé výnimočné osobnosti by bez existencie Krištáľového krídla zostali ukryté vo svojej anonymite. Preto by som chcel vyzdvihnúť neoceniteľnú úlohu verejnosti, ktorá môže vlastnými nomináciami upriamiť pozornosť na vzácnych ľudí zo všetkých regiónov Slovenska. Rád by som ocenil aj prácu odbornej poroty, pretože tá zodpovedne posudzuje všetky prijaté nominácie.“

Všetkých laureátov spoznáme počas slávnostného udeľovania cien Krištáľové krídlo za rok 2023, ktoré sa bude konať 16. marca 2024. Diváci ho budú môcť sledovať v priamom prenose na RTVS na Jednotke so začiatkom o 20:30 hod.

Webstránka: www.kristalovekridlo.sk
Instagram:   https://www.instagram.com/kristalovekridlo/?hl=sk
Facebook:     https://www.facebook.com/kristalovekridlo

O Krištáľovom krídle

Krištáľové krídlo je každoročne udeľované ocenenie významným osobnostiam na Slovensku, ktoré dosiahli vo svojom odvetví mimoriadnej odbornosti a úspech. Ocenenie sa udeľuje od roku 1997 a tento rok prebieha jeho 27. ročník. Cenu Krištáľové krídlo udeľujú členovia odborných porôt a Veľká porota za mimoriadny prínos v rôznych oblastiach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života. Nominácie a ocenenia sa udeľujú v kategóriách Medicína a veda, Hudba, Populárna hudba, Filantropia, Divadlo a audiovizuálne umenie, Výtvarné umenie, Inovácie a startupy, Hospodárstvo, Publicistika a literatúra a Šport.  

Veľká porota udeľuje každý rok i mimoriadnu cenu za celoživotné dielo, mimoriadny úspech v zahraničí alebo iný výrazný počin v hodnotenom roku. O ocenení v každej kategórii rozhoduje porota zložená z odborníkov pôsobiacich práve v danej oblasti. Hlavnou myšlienkou Krištáľového krídla je objavovanie a vyzdvihnutie jedinečných ľudí a ich profesionálnych výkonov, ktoré si zaslúžia úctu.

Zdroj: TS