FOKUS POKUS ŠTARTUJE UŽ 31. AUGUSTA V TRNAVE!

Festival profesionálneho nezávislého divadla Fokus Pokus prináša do Trnavy doslova svetový divadelný program! Piaty ročník festivalu sa uskutoční 31. augusta až 3. septembra v Trnave a to hneď v niekoľkých priestoroch: v Divadle Jána Palárika, v Malom Berlíne, v kreatívnom centre Kubík a v Krajskej knižnici Juraja Fándlyho. Práve tá je, spomedzi všetkých ostatných priestorov, pre festival novým miestom.

Fokus Pokus si dáva za cieľ priniesť do Trnavy tie najzaujímavejšie inscenácie z uplynulej divadelnej sezóny. Diváci a diváčky sa tak môžu tešiť na rôznorodé predstavenia, ktoré sú skutočne “výberom z bobúľ”.

Program otvoríme inscenáciami Niekoľko skíc k vlastnej samovražde košického Divadla Na Peróne a Toni Wolff zisťuje, že prerobila milióny bratislavského zoskupenia Uhol_92. Prvá inscenácia je adaptáciou knihy Daniela Majlinga Ruzká klazika a zo začiatku zdanlivo pôsobí ako literárna talkshow. Čo sa ale bude diať ďalej? Obecenstvo sa môže tešiť na spracovanie niekoľkých komediálnych poviedok, ktoré sú popretkávané minucióznymi a precíznymi hereckými výstupmi.

Druhé štvrtkové predstavenie pripravila a zrežírovala Alžbeta Vrzgula, ktoré v minulom roku získala ocenenie Dosky za najlepšiu réžiu. Inscenácia sa tematicky venuje influencerským guru, ktoré zneužívajú nešťastie iných na svoje obohatenie, ale aj sebaláske a jej zúfalému nedostatku u obetí takýchto podvodov. Zároveň sa fokusuje na zabudnutú osobnosť Toni Wolff, ktorá urobila pre svet psychoanalýzy viac, než mnohí a mnohé tušia.

Piatočný program pokračuje inscenáciou Petra Mazalána s hudbou Gustava Mahlera, Piesne o mŕtvych deťoch. Na svoje si však okrem milovníkov opery prídu azda všetci. Mazalán tu totiž skúma, či si človek dokáže ponechať svoju pôvodnú čistotu. A to aj vďaka účinkovaniu dvoch malých rovesníkov – 8 ročnej Zoje a autistického Felixa.

Ďalej sa predstaví banskobystrické divadlo ODIVO so sugestívnou tanečnou inscenáciou Vnorená. Projekt je zároveň live-actom, čiže sprievodná hudba je naživo tvorená na javisku skupinou Myši na poli (v tomto prípade Dávid ajvorský a Lukáš Kubičina). Predstavenie taktiež obsahuje približne 300 litrov vody. Tvorkyne si tu kladú otázku: “Ako dlho vydrží telo bez dychu, hlava bez oddychu?”

Nové bratislavské zoskupenie H.R.H. predstaví citlivú exteriérovú performace Beznádej umiera posledná, v priestore záhrady Knižnice Juraja Fándlyho. Reflektujú v nej, aký dopad na deti má, ak musia predčasne dospieť. Deň zakončíme na dvore Divadla Jána Palárika koncertom Modré Hory.

V sobotu sa mladší diváci a ich rodičia môžu tešiť na bábkové predstavenie Divadla Spod Perinky s názvom Doktor Džejdžej, na motívy rozprávky Doktor Jajbolíto. Večer zasa Divadlo Petra Mankoveckého predstaví inscenáciu Nikdy Navždy v réžii oceňovaného Mariána Amslera, ktorého Trnava pozná už aj vďaka inscenácii DJP Búrlivé výšiny. Ide o text svetovo etablovaného nemeckého dramatika Falk Richtera, ktorý je adaptovaný priamo na súbor DPM. Predstavenie sa tematicky venuje súčasnému mestskému človeku, hľadaniu zmyslu vlastnej existencie a pátranie po koreňoch identity. Je doplnené o živú hudbu mladej talentovej Kristíny Smatanovej alias Kris Krimm. Následne si budete môcť vychutnať koncert Mariána Geišberga v záhrade Knižnice. Obľúbený pesničkár musel svoj minuloročný koncert na poslednú chvíľu zrušiť, preto sa tešíme, že tento rok dobehneme zameškané. Deň uzatvorí súčasné predstavenie plné smiechu Fándly alebo História neúspechu od Divadla Houže, ktoré je vychýrený svojim tvorivým prístupom odkazujúcim sa k tradícii jarmočného divadla. Okrem iného pracujú aj s princípmi a prvkami bábkového divadla. Tvorcovia sa tu sústredia na (nielen) osobnosť lokálnej trnavskej legendy – Juraja Fándlyho.

Posledným bodom a tiež výraznou bodkou programu bude živý tanečný film – inscenácia Extant, ktorú vytvorili Stanislav Dobák a Jamie Lee. Dobák dlhodobo žije a pôsobí v Belgicku, kde aj tvorí. Preto je Extant jedinečnou príležitosťou pre fanúšikov súčasného tanca. Pódium plné káblov, kamier a zariadení sa mení na filmové štúdio, ktoré odhaľuje zákulisie filmovej produkcie a zároveň sa stáva samostatným predstavením. Inscenácia zároveň fyzicky stvárňuje vzťah človeka a planéty.

V rámci sprievodného programu sa návštevníctvo môže určite tešiť napríklad na diskusiu Kapitalks (ktorú usporadúvame v spolupráci s mesačníkom Kapitál) s témou Queer divadelníctvo. Na svoje si však prídu i fanúšikovia súčasnej slovenskej literatúry, keďže pripravujeme sériu besied s domácimi autorkami a autormi, ktorýh próza bola adaptovaná na divadelné javiská. Prvým takýmto potvrdeným autorom je Daniel Majling, ktorému len nedávno vyšla ďalšia komiksová kniha.

Festival organizuje občianske združenie Viac Kultúry.

Zdroj: TS