Sto tvárí talianskej krajiny na fotografiách – výstavu v Slovenskom národnom múzeu prináša festival Dolce Vitaj.

Celé tri mesiace – od 5. júna do 15. septembra 2019 – bude v priestoroch Slovenského národného múzea (SNM) na Vajanského nábreží v Bratislave veľkolepá výstava s názvom V ústrety kráse – talianska krajina vo fotografii. Výber z diel najvýznamnejších fotografov vypovedá o vývoji krajinárskej fotografie od polovice 20. storočia až po súčasnosť. Sto tvárí talianskej krajiny z pohľadu tridsiatich piatich fotografov. Kurátormi výstavy sú Walter Liva a Roberto Mutti.

Výstavu organizuje Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave v spolupráci s Centrom pre výskum a archiváciu fotografií (CRAF) v talianskom Spilimbergu a SNM.

Krajina sa v dejinách výtvarného umenia objavuje ako motív relatívne neskoro, a to v období renesancie, keď Leon Battista Alberti vo svojom diele De Pictura vedecky opísal perspektívu, čo otvorilo dvere pre zobrazovanie mesta, jeho podôb a tvarov. Naopak, vo svete fotografie je krajina v popredí záujmu už od samotných počiatkov tohto umeleckého odvetvia, pričom proces snímania exteriérov sa stáva súčasťou Grand Tour devätnásteho storočia a výletov mimo Európu,“ vysvetľuje Walter Liva, kurátor výstavy a jeden zo zástupcov Centra CRAF.

Výstava V ústrety kráse prezentuje prostredníctvom viac než sto fotografií taliansku krajinu a jej premeny. Okrem prezentácie umeleckej a estetickej hodnoty poukazuje na krásu krajiny ako na jedno z kultúrnych bohatstiev, vďaka ktorým je Taliansko vo svete výnimočné.

Vybrané snímky v rámci výstavy predstavujú koncept talianskej krajinárskej fotografie a tiež jej kultúrny vývoj, ako bol zozbieraný a zdokumentovaný centrom CRAF a Fondazione 3M,“ ďalej spresnil Liva.

Výstava zaznamenáva premeny vo vzťahu medzi človekom a prírodou, narastajúce rozdiely medzi vidiekom a mestom; zároveň ponúka aj prierez tvorivých prístupov, nových trendov a experimentov, ktoré autori uplatňovali pri zobrazovaní krajiny. Mario Giacomelli v šesťdesiatych rokoch úplne zmenil pohľad na neorealimus a do fotografií vniesol novú poéziu odtieňov a snov. Nino Migliori vo svojej tvorbe predznamenal príchod graffiti a umeleckej avantgardy. Mario De Biasi  použil ako prvý v Taliansku spravodajskú fotografiu. V polovici sedemdesiatych rokov sa začali rysovať prvé experimenty, dozrela nová generácia fotografov ako boli Luigi Ghirri, Gabriele Basilico, Francesco Radino a tí sa stali sa pevným bodom na scéne krajinárskej fotografie nielen v Taliansku, ale aj vo svete.

Súčasťou výstavy sú aj práce mnohých ďalších fotografov, ktorí zobrazovali mestské prostredie a architektúru, priemyselné scenérie (Mimmo Jodice, Mario Cresci, Olivo Barbieri, Luca Campigotto, Marco Zanta), alebo jednoducho sa snažili ponúknuť vlastný osobitý pohľad na Stredomorie a jeho kultúrne bohatstvo.

Výstava dokumentuje, akými spôsobmi fotografi zachytávali krásu krajiny v rozpätí sedemdesiatich rokov. „Hoci zranená nezodpovednými zásahmi človeka, talianska krajina zostáva dedičstvom, ktoré by sme si mali chrániť: takéto poučenie plynie z fotografií,“ doplnil kurátor Roberto Mutti.

„Teší nás, že v rámci festivalu talianskej kultúry 2019 Dolce vitaj, môže SNM prezentovať túto zaujímavú výstavu, ktorá vypovedá nielen o vývine talianskej krajinárskej fotografie, ale aj pôvabe samotného Talianska a jeho premenách v čase,“ poznamenal generálny riaditeľ SNM Branislav Panis. 

Na začiatku histórie talianskej fotografie skúmali jednotlivci krajinu s veľkým dôrazom na charakteristické architektonické diela a archeologické nálezy, a tak bratia Alinariovci, Giacomo Brogi a jeho syn Carlo a ďalší vytvorili talianske krajinárske dedičstvo. „Rozvoj fotografickej techniky medzičasom umožnil prechod od nákladnej dagerotypie ku kalotypii, ale predovšetkým od jedinej kópie k negatívu, z ktorého bolo možné vytvoriť viac kópii, čím sa položili základy obchodu s fotografiami. Bol určený turistom, čo zavítali do Talianska a chceli si zadovážiť samostatný záber i spomienkový fotoalbum. Žánrové portréty a snímky krajiny sa tešili najväčšej obľube,“ objasnil Mutti.

Ďalej sa fotografi špecializovali na portréty a venovali sa výskumu, aby napokon vytvorili nový reportážny jazyk, ktorý zachytával obrovské zmeny prebiehajúce v Taliansku, akými boli boje za zjednotenie krajiny, potlačenie banditizmu, sociálne konflikty. V polovici 20. storočia existovali takmer súbežne dve zoskupenia – La Bussola vzniklo v roku 1947 v Miláne a La Gondola o rok neskôr v Benátkach -, ktoré významne ovplyvnili históriu talianskej fotografie.

Ako píše kurátor výstavy Mutti, úvahy o krajine nadobudli ucelenejší charakter od 70. rokov minulého storočia, pretože ich do svojich umeleckých konceptov zaradili autori pohybujúci sa vo svete umenia a designu. 80. roky mali predstavovať v spôsobe vnímania talianskej krajiny zásadný zvrat, ktorý vzdialil fotografiu od povzbudivej vízie vykresľujúcej Taliansko ako Bel Paese, ale autori začali skúmať jeho ďalšie aspekty.

* V rámci festivalu Dolce Vitaj sa v Považskej galérii umenia, Žilina koná výstava, ktorá približuje dielo Giuseppeho Chiariho, významného talianskeho skladateľa, performera a konceptuálneho umelca, úzko spojeného s hnutím Gruppo ´70, medzinárodným hnutím Fluxus. Výstava potrvá do konca júna tohto roku. * Tradične býva súčasťou Dolce Vitaj filmová prehliadka CINEVITAJ; tohto roku s podtitulom Veľkí talianski majstri na plátne. Dramaturgia prehliadky sa viaže k 500. výročiu smrti Leonarda da Vinciho. Od 6. do 27. júna 2019 v Kine Lumière (výber poputuje do Košíc, Žiliny, Popradu, Modry a Prievidze). * 7. júna 2019 o 19.30 hod. vystúpi po prvý raz na Slovensku legendárne talianske hudobné zoskupenie Avion Travel, ktoré pôsobí na jazz-popovej scéne od osemdesiatych rokov, ako jedno z najvýznamnejších v tomto žánri, vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. * Úspešný taliansky autor Paolo Giordano (Osamelosť prvočísel, Ľudské telo, Čierna a strieborná) sa po troch rokoch vráti do Bratislavy, diskusia s ním sa uskutoční v kníhkupectve Martinus 11. júna 2019 o 18.00 hod., reč bude najmä o jeho najnovšom románe Požierači neba. * Pod hlavičkou Dolce Vitaj sa uskutoční aj jedno z predstavení v rámci medzinárodného divadelného festivalu Eurokontext.sk. Do Bratislavy pricestuje divadelný súbor Fortebraccio z Bologne, ktorý prinesie antickú poému Pieseň piesní inšpirovanú biblickými motívmi, 12. júna 2019 o 19.00 hod. v Štúdiu SND. * Massimo Polidoro je významný taliansky novinár, spisovateľ a predovšetkým propagátor vedy; do Bratislavy prichádza v rámci svojho talianskeho turné s inscenovanou prednáškou Ja, Leonardo – tajný život rebelského génia, ktorá vznikla pri príležitosti Leonardovho jubilejného roku. Uskutoční sa v taliančine 18. júna 2019 o 10.00 hod. v Kine Lumière a je určená predovšetkým študentom talianskeho jazyka. V rovnaký deň s ním v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ul., bude od 18.00 hod. viesť diskusiu Pišta Vandal. * Záverečný koncert festivalu Dolce Vitaj sa uskutoční 28. júna 2019 o 19.00 hod. vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu, predstaví sa taliansky multiinštrumentalista a hudobný skladateľ – experimentátor s klasickým základom Luca D’Alberto so svojím triom. * Ako každý rok bude súčasťou festivalu aj Taliansky trh na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, kde si v od 17. do 26. júna okoloidúci vychutnať špeciality talianskej kuchyne.

Viac informácií ponúka stránka www.iicbratislava.esteri.it

Zdroj: Dolce Vitaj