V Galérii SPP otvorili výstavu Petra Žanonyho s názvom Energia

Slovenský výtvarník Peter Žanony, ktorý dlhé roky pôsobil v zahraničí, prináša do bratislavskej Galérie SPP výstavu svojich obrazov a sôch s názvom Energia. Pre verejnosť bude otvorená do 29. februára.

Súčasťou výstavy je vyše 60 umeleckých predmetov, ktorými sú prevažne obrazy tvorené technikou akryl na plátne a dvadsaťjeden drevených umeleckých sochárskych diel. 

Peter Žanony pôsobil dlhé roky v Nemecku, kde sa venoval najmä tvorbe grafiky, keďže mnohé reklamné agentúry využívali jeho kresliarske zručnosti. Realistický prejav zostal dominantný v jeho maľbe, ktorá je interpretáciou námetov vychádzajúcich z pop-artu šesťdesiatych rokov. Práve vďaka tomuto štýlu si našiel svoju cestu, vytváral vlastný výtvarný názor a budoval osobitý výtvarný prejav.

„Expozícia v Galérii SPP zobrazuje tvorbu Petra Žanonyho za posledné tri roky po tom, čo sa natrvalo vrátil do svojej domoviny a hlavne do svojho rodiska – Bratislavy, do Devína. Odvtedy sme svedkami nesmiernej umelcovej aktivity, tvorivej aj spoločenskej. Je úžasné vidieť, ako rozdáva svoju energiu, výtvarnú zručnosť v dreve a maliarsky talent deťom na svojich pravidelných workshopoch,“ hovorí Dagmar Kudoláni Srnenská, kurátorka výstavy.

V jeho sochárskej činnosti ho inšpirujú slovanské dejiny, ako aj grécka a severská mytológia. Pri tvorbe sôch využíva farby a dôraz kladie na prácu s priestorom, tvarom a samotným materiálom.

„Názov mojej výstavy je Energia a ide o moju energiu, ktorá je vo mne a mojich dielach. Mám za sebou totiž aj roky, v ktorých som kvôli závislosti veľa síl nemal, ale vďaka umeniu a pevnej vôli som sa z toho dostal. Teraz srším energiou a to chcem ukázať aj širokému obecenstvu,“ vysvetľuje Peter Žanony. 

Mnohé jeho diela sú ovplyvnené populárnou kultúrou a umením veľkomesta. Osobitými prácami sú však portrétne diela zobrazujúce priateľov, kultúrne a populárne osobnosti. Ďalšími autorovými obľúbenými motívmi sú žraloky. Tieto zvieratá ho odjakživa fascinovali a ich krásu sa snažil preniesť na plátno.

Návštevníci galérie budú mať možnosť vidieť pestrý výber z týchto diel a jeho tvorby za posledné tri roky.

Výstava Energia je prístupná verejnosti od piatku 12. januára do štvrtka 29. februára 2024 v priestoroch Galérie SPP na ulici Mlynské nivy 44/c v Bratislave. Vstup je pre všetkých návštevníkov bezplatný. Otváracie hodiny v Galérii SPP – v pracovné dni od 10.00 do 18.00 h.

Peter Žanony sa narodil 27. 4. 1962 v Bratislave. V rokoch 1978 – 1982 študoval na Škole umeleckého priemyslu v Bratislave, odbor rezbárstvo. V roku 1982 sa usadil v nemeckom meste Bayreuth a začal pracovať ako grafik v rôznych reklamných agentúrach, ale aj ako reštaurátor na Bayreuthskej univerzite. Po presídlení do Mníchova navštevoval Akadémiu Wildner, kde sa naučil pracovať s rôznymi grafickými programami. V Bayreuthe sa stal členom umeleckej výtvarnej skupiny Art Schmiede a v Bratislave Spoločnosti voľných výtvarných umelcov. V roku 2018 sa vrátil na Slovensko, žije vo svojom rodisku v Devíne, kde si vybudoval vlastný ateliér. Venuje sa maľbe, grafike a sochárskej tvorbe.

Galéria SPP bola založená v roku 2000. Nachádza sa na ulici Mlynské nivy 44/c v Bratislave, len niekoľko minút pešej chôdze od Nivy Tower, či Pradiarne 1900, v bezprostrednej blízkosti BC Apollo II a je ľahko dostupná aj mestskou hromadnou dopravou (zastávka Novohradská alebo zastávka Košická). Galéria SPP je pre verejnosť otvorená v dňoch pondelok až piatok od 10.00 do 18.00 h. Vstup je bezplatný. 

Zdroj: TS