Spevák Akustiky Pavol Kovaľ vydáva sólový album Pozerám do výšky.

Spevák kapely Akustika Pavol Kovaľ vydáva pod názvom Kopa svoj prvý sólový album Pozerám do výšky. Novinka obsahuje 12 slovenských piesní a nahral ju v domácom štúdiu Martina Sejka v Prešove. Album má pestré muzikantské obsadenie a naživo ho Pavol Kovaľ predstaví s hudobníkmi, ktorí ho aj nahrávali už tento štvrtok 15.7. v prešovskej Christianii.

Pavol Kovaľ vyberal na svoju sólovú nahrávku zo sedemnásich skladieb. Dvanásť z nich spracoval v uplynulom roku ako demá a s nimi prišiel aj do štúdia. “Niektoré pesničky vznikli ešte pred tým, ako som začal hrať v Akustike. Do Akustiky sa ale nehodili a roky na nich nebol čas. Niektoré ľudia budú poznať z rôznych jam sessions,” hovorí o novinke Pavol Kovaľ.

Pozerám do výšky nahrával Prešovčan u svojho kamaráta, Martina Sejka, v jeho domácom štúdiu, ktorý je veľkým podporovateľom tunajšej hudobnej scény. Basgitaru a kontrabas nahral Tomáš Durkáč (Akustika, Heľenine Oči), bicie Filip Činčala (Akustika), gitary Miloš Humeník (HPDB), akordeón Peter Sabol, klavír Martin Husovský (Komajota, The Ružbachs) a trombón Gregor Chalupecký (Akustika, koncertný člen Heľenine Oči). Vokáli naspievali Stanka Kašperová, Marianna Bódy, ktorá takisto otextovala polovicu piesní na albume a vokálmi a jedným textom prispela tiež Kika Medvecká.

“Sú to veľmi osobné piesne a fanúšikovia ma objavia v úplne inej polohe ako to bolo v Akustike. Nie je to reggae, ale sú melancholické aj smutné pesničky. Táto hudba je na posedenie a počúvanie. Je predovšetkým o textoch, aj keď je veľmi bohatá po hudobnej stránke,” hovorí spevák o svojej sólovke.

Novinku uvedie do života krstný otec albumu, pesničkár a herec Ondřej Daniš už tento štvrtok 15. júna v prešovskej Christianii. Lístky sú k dispozícii na www.christiania.eu

Redakcia informoval PR manažér Edo Kopček
Foto: Pavol Kovaľ archív