Karin Ann vydá v máji dlhoočakávaný debutový album through the telescope. Čakanie na album skráti novým singlom false gold

Slovenská speváčka Karin Ann, aktuálne žijúca a tvoriaca prevažne v americkom Los Angeles, prináša v týchto dňoch hneď viacero noviniek. Zverejňuje názov, cover, tracklist i dátum vydania svojho dlhoočakávaného debutového albumu a zároveň vydáva nový singel false gold.

through the telescope

Slovenská umelkyňa Karin Ann vstúpila na scénu v roku 2020. Odvtedy vyprodukovala množstvo medzinárodne ocenených singlov a videoklipov a vydala dve EP nahrávky – lonely together (2021) a side effects of being human (2022). V tomto roku nadviaže na svoju doterajšiu hudobnú cestu vydaním debutového albumu s názvom through the telescope.

Dlhoočakávaný debutový album Karin Ann through the telescope oficiálne vyjde v piatok 10. mája 2024. Nahrávka prinesie 14 skladieb odkrývajúcich komplexné témy lásky, identity a duševného zdravia v pestrej fúzii rôznych hudobných štýlov, inšpirujúc sa v americkom folku, cez klasický rock až po vplyv elektroniky a gothic disca. Karin Ann poňala tvorbu svojho debutového albumu ako rozsiahly projekt – nahrávala ho prevažne v USA a čiastočne v Európe, a k jeho tvorbe si prizvala po muzikantskej, produkčnej i zvukovej stránke veľkú plejádu zahraničných hostí, vrátane macedónskeho Fame’s Skopje Studio Orchestra. Výslednú podobu albumu formovali po boku Karin Ann americkí hudobníci a producenti Benjamin Lazar Davis a Will Graefe.

“Vždy som verila v silu hudby spájať ľudí, takže kým na jednej strane album through the telescope sa norí hlboko do mojich emócií a zážitkov, na druhej strane detaily jednotlivých songov príliš neanalyzujem. Namiesto toho ich tvorím so zámerom, aby si v nich každý našiel svoje vlastné jedinečné spojenie a význam. Spolupráca s Benjaminom a Willom na tejto nahrávke bola pre mňa “game-changer” – naše energie jednoducho “klikli” dohromady – a spoločne sme vytvorili niečo, na čo som naozaj hrdá,“ hovorí Karin Ann o svojom debutovom albume through the telescope.

“Singlový trojlístok” she / false gold / i don’t believe in god

Prvý singel z albumu – skladbu “she” – Karin predstavila vo februári tohto roka. Song získal množstvo pozitívnych ohlasov, dostal sa do rádiových rotácií vo viacerých krajinách na čele s uznávaným britským BBC Radio 1 a neušiel ani pozornosti jedného z najznámejších svetových hudobných magazínov NME. Na medzinárodnej klubovej a tanečnej scéne medzitým výrazne boduje oficiálny remix singla she z dielne svetoznámeho talianskeho Dja a držiteľa ceny Grammy Bennyho Benassiho.

Kým v éteri a na streamoch ešte stále boduje skladba she, Karin už predstavuje ďalšiu novinku – druhý oficiálny singel z albumu through the telescope – skladbu s názvom “false gold”. V novej piesni so snovým hitovým refrénom naplno vyniká jej záľuba v exploratívnej práci so zvukom a nechýba ani jej charakteristická introspektívna lyrika. Prostredníctvom singla false gold nás Karin opäť vtiahne do nového hudobného príbehu – tentokrát o bolestivej reflexii oľutovaných vzťahov, ktoré nie sú tým, čím sa na začiatku zdali byť…

Titulným a ťažiskovým singlom albumu through the telescope bude razantná gitarová, folkovo-rocková skladba “i don’t believe in God”, v ktorej Karin zhudobnila veľmi osobnú reflexiu na modernú spirituálnu krízu, prameniacu z jej vlastnej skúsenosti ako queer ženy vyrastajúcej na Slovensku, v konzervatívnej kresťanskej spoločnosti. Opúšťajúc tradičné náboženstvo, hlavná postava piesne hľadá (rovnako ako mnohí iní) svoje spirituálne útočisko v neľahkých časoch.

Album through the telescope púta už niekoľko mesiacov pre vydaním pozornosť v USA. Karin predstavila skladby z albumu v závere minulého roka na špeciálnych šou v L.A. a New Yorku, vo februári tohto roka odohrala niekoľko vystúpení v rámci prestížneho newyorského Fashion Weeku, v marci sa predstavila v oficiálnom programe rešpektovaného showcase festivalu SXSW (South by Southwest) v texaskom Austine, a už čoskoro absolvuje jarnú sériu šou vo vybraných amerických mestách v rámci medzinárodnej koncertnej platformy SoFar Sounds.

Tracklist albumu through the telescope:

  1. once a man
  2. pile of bones
  3. false gold
  4. the band keeps playing
  5. last few minutes
  6. for you
  7. neverland
  8. a song for the moon
  9. she
  10. olivia
  11. memories of you
  12. i don’t believe in God
  13. beautiful life
  14. my best work of art

Singel false gold: https://pias.ffm.to/mayvnvr

Karin Ann

Karin Ann vzbudzuje čoraz väčšiu pozornosť vďaka raketovému rastu jej kariéry. 21-ročná speváčka od vstupu na scénu v roku 2020 do dnešného dňa zaznamenala viac ako 11 miliónov digitálnych streamov a vyše 180 000 followerov na sociálnych sieťach. V roku 2021, iba rok po debute, sa zapísala do histórie ako prvá spomedzi slovenských umelcov, ktorú spoločnosť Spotify obsadila na svoj kultový billboard na Times Square v NYC. Za štyri roky na scéne stihla odohrať koncerty s Imagine Dragons, LP (Laura Pergolizzi), YUNGBLUDom, Alfiem Templemanom, My Chemical Romance, Paris Paloma či poľskou hviezdou Sanah. Získala si pravidelné miesto v éteri britského BBC Radio 1 a MTV a na stránkach magazínov Forbes, Vogue, Vanity Fair, Marie Claire, či ELLE, ktoré zaujala svojou hudbou, originálnym imidžom i podporou genderovej rovnosti, duševného zdravia a ľudských práv s dôrazom na práva žien a LGBTQ+ menšiny.

Aktuálne žije a tvorí prevažne v americkom Los Angeles. Popri hudbe sa venuje aj herectvu, v roku 2023 stvárnila jednu z postáv v očakávanom britsko-izraelskom seriáli Tetovač z Auschwitzu (The Tattooist of Auschwitz), ktorého svetová premiéra je naplánovaná na máj tohto roka. Zatiaľ čo v Európe potvrdzuje svoje meno ako ikona Generácie Z, v USA zbiera prvé úspechy na koncertných pódiách a jej videoklipy bodujú na medzinárodných filmových festivaloch v Európe i v zámorí.

Zdroj: TS