Karin Ann vydáva dlhoočakávaný debutový album through the telescope

Slovenská speváčka Karin Ann oficiálne vydáva debutový album through the telescope a zverejňuje nový videoklip i don’t believe in God, v ktorom si v cameo úlohe zahrala svetovo uznávaná britská umelkyňa Imogen Heap.

through the telescope

Na scéne je presne štyri roky a na konte má už slušnú zbierku pozoruhodných hudobných úspechov. V týchto dňoch si Karin Ann do svojho umeleckého životopisu pripisuje ďalší dôležitý míľnik. Do jej diskografie dnes oficiálne pribudne debutový album through the telescope, ktorý vychádza presne v deň speváčkiných 22. narodenín, v piatok 10. mája 2024.

Karin Ann je prvou slovenskou speváčkou, ktorá si už pred vydaním debutového albumu získala pozornosť a uznanie rešpektovaných svetových hudobných médií, ktoré ju označujú za vychádzajúcu hviezdu a predpovedajú jej vstup na globálne pódiá. Karin Ann a jej albumu through the telescope venuje priestor na titulnej strane jeden z najvýznamnejších hudobných magazínov histórie NME i najprestížnejšie hudobné ocenenie sveta Grammy Awards v rámci svojho programu na podporu mladých talentov Global Spin. Skladby z albumu Karin odohrala vo februári na prestížnom Fashion Week v New Yorku a v marci ju v oficiálnom programe predstavil rešpektovaný a najväčší showcaseový festival sveta SXSW v texaskom Austine.

Album through the telescope prináša 14 skladieb, ktoré otvárajú komplexné témy identity, duševného zdravia a lásky v pestrej fúzii žánrov od amerického folku cez klasický rock až po vplyv elektroniky a gothic disca. Album sa nahrával prevažne v USA a Karin si k jeho tvorbe prizvala po hudobnej, produkčnej i zvukovej stránke veľkú plejádu zahraničných hostí. Výslednú podobu albumu formovali po boku Karin Ann americkí hudobníci a producenti Benjamin Lazar Davis a Will Graefe.

“Predtým než som vôbec začala plánovať vydanie tohto albumu, ocitla som sa v zlomovom okamihu, kedy som seriózne zvažovala skončiť s hudbou kvôli môjmu zhoršujúcemu sa zdraviu,“ spomína Karin Ann na kritické obdobie, ktoré predchádzalo práci na albume. „Vtedy nečakane prišiel na scénu Benjamin, môj spolupracovník na albume, a neskôr sa pridal Will. Oni dvaja vo mne naštartovali túto novú vlnu kreativity a album sa nakoniec vydaril ešte viac než som si predstavovala. Tento projekt vznikal s láskou a bez akýchkoľvek externých tlakov, čo nám umožnilo v tvorbe odzrkadliť umeleckú integritu, ktorú všetci traja zdieľame. Som veľmi hrdá na to, čo sme spoločne vytvorili a teším sa, že konečne môžem tento veľmi osobný kus mojej práce zdieľať so svetom. Dúfam, že s poslucháčmi zarezonuje na hlbokej úrovni,” dodáva.

i don’t believe in God

Album through the telescope vychádza v sprievode titulnej skladby i don’t believe in God, ktorú Karin napísala v kľúčovom okamihu svojho návratu na scénu po niekoľkomesačnej umeleckej prestávke spôsobenej zdravotnými ťažkosťami. Vychádzajúc z vlastnej skúsenosti queer ženy hľadajúcej si svoju cestu v konzervatívnej kresťanskej spoločnosti, Karin prináša v piesni i don’t believe in God intímnu reflexiu človeka, ktorý čelí spirituálnej dileme. Opúšťajúc tradičnú náboženskú vieru, hlavná postava príbehu zvádza boj s cieľom nájsť spirituálne útočisko uprostred nepriazne osudu.

Bolestivo aktuálne posolstvo podčiarkuje dramatický videoklip, ktorého kinematografické spracovanie opäť potvrdzuje umeleckú záľubu Karin Ann v premosťovaní hudobnej tvorby s filmovým svetom. Réžiu videa Karin zverila americkej dvojici Tusk, v spolupráci s ktorou už v minulosti ovládla viaceré medzinárodné filmové festivaly. Zatiaľ čo samotná skladba odráža osobný vnútorný zápas jednotlivca, dej videoklipu sa norí do tém náboženskej perzekúcie a spoločenskej nespravodlivosti, čerpajúc inšpiráciu z historických udalostí, konkrétne z procesov s čarodejnicami. Videoklip prináša tiež prekvapenie v podobe špeciálneho hosťovania Imogen Heap, s ktorou Karin Ann spolupracovala na remixe svojho predošlého singla false gold.

Karin Ann

22-ročná slovenská speváčka Karin Ann oficiálne vstúpila na scénu v roku 2020 a do roka po debute sa zapísala do histórie ako prvá spomedzi slovenských umelcov, ktorú Spotify obsadil na svoj kultový billboard na Times Square v NYC. Doposiaľ stihla odohrať koncerty či turné s Imagine Dragons, LP, YUNGBLUDom a mnohými ďalšími svetovými hviezdami. Získala si priazeň britského BBC Radio 1 a magazínov Forbes, Vogue, Vanity Fair, Marie Claire, či ELLE, ktoré zaujala hudbou, originálnym imidžom i podporou genderovej rovnosti, duševného zdravia a ľudských práv s dôrazom na práva žien a LGBTQ+ menšiny. Karin Ann žije a tvorí v Los Angeles a popri hudbe sa venuje aj herectvu – aktuálne účinkuje v novom britsko-izraelskom seriáli Tetovač z Auschwitzu. Diskografiu Karin Ann tvoria dve EP nahrávky – lonely together (2021) a side effects of being human (2022) a debutový album through the telescope (2024).

through the telescope tracklist:

  1. once a man
  2. pile of bones
  3. false gold
  4. the band keeps playing
  5. last few minutes
  6. for you
  7. neverland
  8. a song for the moon
  9. she
  10. olivia
  11. memories of you
  12. i don’t believe in God
  13. beautiful life
  14. my best work of art

“Nádherne snová nahrávka” – NME Magazine
“Energický a dramatický songwriting” – Clash Magazine
“Očistný výdych pre telo plné napätia” – Atwood Magazine

Album through the telescope: https://pias.ffm.to/throughthetelescope

Zdroj: TS