Karin Ann – Dlhoočakávaný debutový album through the telescope vychádza už 10. mája

Slovenská speváčka Karin Ann spojila sily s rešpektovanou britskou umelkyňou Imogen Heap v remixe svojho aktuálneho singla false gold z debutového albumu through the telescope, ktorý vyjde 10. mája.

Legendárna britská umelkyňa Imogen Heap je známa svojím inovátorským prístupom a kreatívnym využívaním najnovších technológií v hudobnej tvorbe. Výnimkou nie je ani remix false gold v jej spolupráci so slovenskou speváčkou Karin Ann. Skladba je o to výnimočnejšia, že je prvou nahrávkou, v ktorej Imogen Heap použila novú technológiu – počas produkcie remixu vygenerovala svoje signifikantné vokály pomocou umelej inteligencie s využitím platformy, ktorú vyvinula osobne in-house so svojím tímom. Remix false gold je vďaka tomu prvou skladbou z dielne Imogen Heap, v ktorej môžeme v premiére počuť hlas jej AI avatara – „ai.mogen“.

„Pri remixoch som opatrná, pretože je pre mňa dôležité, aby moje skladby ostali po umeleckej stránke kompaktné a bez zásahov. Ale kolaborácia s Imogen Heap pri remixe “false gold” bola absolútne úžasná. Bol to veľmi jednoduchý proces, pretože do toho, čo vytvorila, som sa okamžite zamilovala. Jej štýl produkcie dal skladbe úplne nový „vibe“, ktorý prekonal všetko, čo si viem predstaviť. Je to neskutočný pocit, že niekto, ku komu som dlho vzhliadala, sa teraz podieľa na mojej hudbe, a ešte k tomu takým významným spôsobom. Remix od Imogen dokonale zapadá do môjho hudobného štýlu a k môjmu albumu a som neskutočne vďačná za mágiu, ktorú sme spoločne vytvorili,“ hovorí na margo výnimočnej spolupráce Karin Ann.

“Neustále pracujem na množstve projektov a songov, ktoré sú dlhodobé – dá sa povedať, že je to v podstate vždy o tej ceste, o samotnom procese… Takže bolo hlboko uspokojujúce a oslobodzujúce, pracovať pre zmenu na hudbe niekoho iného a mať ju vydanú v krátkom čase po dokončení. Tento remix vnímam ako príležitosť pustiť kontrolu a užiť si zábavu pri tvorivom procese,” dodáva Imogen Heap.

through the telescope

Dlhoočakávaný debutový album slovenskej umelkyne Karin Ann through the telescope oficiálne vyjde v piatok 10. mája 2024. Nahrávka prinesie 14 skladieb odkrývajúcich komplexné témy lásky, identity a duševného zdravia v pestrej fúzii rôznych hudobných štýlov, inšpirujúc sa v americkom folku, cez klasický rock až po vplyv elektroniky a gothic disca. Album sa nahrával prevažne v USA a čiastočne v Európe, a Karin Ann si k jeho tvorbe si prizvala po hudobnej, produkčnej i zvukovej stránke veľkú plejádu zahraničných hostí. Výslednú podobu albumu formovali po boku Karin Ann americkí hudobníci a producenti Benjamin Lazar Davis a Will Graefe.

Album through the telescope púta už niekoľko mesiacov pre vydaním pozornosť v USA. Karin odohrala v úvode tohto roka niekoľko vystúpení v rámci prestížneho newyorského Fashion Weeku a v marci ju vo svojom oficiálnom programe privítal rešpektovaný showcase festival SXSW (South by Southwest) v texaskom Austine. Len pred pár dňami ju predstavil vo veľkom rozhovore na svojej titulnej strane jeden z najvýznamnejších hudobných magazínov sveta NME. Vzápätí ju verejne podporila redakcia jedného z najprestížnejších hudobných ocenení Grammy Awards v rámci svojho programu na podporu mladých talentov Global Spin. 

Karin Ann

Karin Ann vzbudzuje čoraz väčšiu pozornosť vďaka raketovému rastu jej kariéry. 21-ročná speváčka vstúpila na scénu v roku 2020 a v roku 2021, teda iba rok po debute, sa už zapísala do histórie ako prvá spomedzi slovenských umelcov, ktorú spoločnosť Spotify obsadila na svoj kultový billboard na Times Square v NYC. Za štyri roky na scéne stihla odohrať koncerty s Imagine Dragons, LP, YUNGBLUDom, Alfiem Templemanom, My Chemical Romance, Paris Paloma či poľskou hviezdou Sanah. Získala si pravidelné miesto v éteri britského BBC Radio 1 a MTV a na stránkach magazínov Forbes, Vogue, Vanity Fair, Marie Claire, či ELLE, ktoré zaujala svojou hudbou, originálnym imidžom i podporou genderovej rovnosti, duševného zdravia a ľudských práv s dôrazom na práva žien a LGBTQ+ menšiny. Aktuálne žije a tvorí v americkom Los Angeles. Popri hudbe sa venuje aj herectvu, v roku 2023 stvárnila jednu z postáv v očakávanom britsko-izraelskom seriáli Tetovač z Auschwitzu (The Tattooist of Auschwitz), ktorého svetová premiéra je naplánovaná na máj tohto roka. 

Imogen Heap

Umelecká vizionárka, technologická inovátorka, Nikola Tesla žánru popmusic – týmito a mnohými podobnými superlatívmi označujú médiá a kritici britskú speváčku, multiinštrumentalistku, skladateľku a producentku Imogen Heap. The New York Times ju nazývajú „pionierkou popu“, Billboard „elektro-pop inovátorkou“, a slovami USA Today je Imogen Heap „pionierkou“ subžánru folktronica, ktorý kombinuje prvky folkovej a elektronickej hudby. Prelomovým sa stal jej projekt Frou Frou – elektronické duo po boku Guya Sigswortha. Väčšiu časť jej hudobnej dráhy však tvorí jej úspešná sólová tvorba, s ktorou prerazila najmä vo Veľkej Británii a v USA. Jej skladby počuť v mnohých filmoch a seriáloch i na divadelných doskách. Na konte má nespočetné množstvo prestížnych ocenení, z ktorých najvýznamnejšie sú 2 ceny Grammy – prvú získala v roku 2010 za svoj tretí sólový album Ellipse a druhú v roku 2016 ako producentka a zvuková inžinierka za album Taylor Swift 1989. Mnohí hviezdni umelci označujú Imogen Heap ako svoju inšpiráciu (Ariana Grande, Bebe Rexha, Ellie Goulding…), nahrávajú coververzie jej skladieb (Pentatonix, Kelly Clarkson) a prepožičiavajú si z nich sample (Ariana Grande, Jason Derulo, Wiz Khalifa, Mac Miller, ASAP Rocky, Kendrick Lamar…). Napríklad Jason Derulo vytvoril na báze jej skladby Hide and Seek svoj megahit Whatcha Say. Skladbu Goodnight and Go zase prespievala v roku 2018 speváčka Ariana Grande.

Remix “false gold”: https://pias.ffm.to/falsegoldremix
Official lyric video – Remix “false gold”: https://www.youtube.com/watch?v=sQw7rKFiDWM

TS