Rodan vydáva nový singel The Art of Not Giving a Fuck a nové EP The End of Me

Takto pred rokom mladý český spevácky talent RODAN ešte vstrebával dozvuky účasti vo finále národného kola Eurovision Song Contest 2023. V priebehu nasledujúcich mesiacov na tento míľnik nadviazal v rádiovom éteri úspešnými singlami Tell Me It’s Summer a Insomnia Junkie i nomináciou na Objav roka v ankete popularity Český slávik.

Teraz nastal čas naposledy sa obhliadnuť za touto dôležitou kapitolou v živote mladého a talentovaného pesničkára a symbolicky ju uzavrieť – ako inak než prostredníctvom hudby, konkrétne prostredníctvom nového singla The Art of Not Giving a Fuck a EP The End of Me.

Nové EP vychádza 22. marca a Rodan ho symbolicky pokrstí 27. marca v pražskom Cafe V lese, kam sa vracia práve takmer presne po roku…. „I keď názov EP môže pôsobiť negatívne, vlastne to tak vôbec nie je. Je to oveľa jednoduchšie. Moja tvorba si prešla za posledné tri roky veľkou zmenou. Začínal som s albumom Glasses Off, zloženým z pesničiek, ktoré som napísal sám o veciach, ktoré som si vymyslel. Žiadna z nich nebola o mne alebo o tom, čo cítim ja, pretože mi prišlo, že ako človek, čo nepije, nikam nechodí a nemá veľa kamarátov, nemám veľmi čo povedať a nič som nezažil. Preto som si vymýšľal situácie a postavy, o ktorých som pesničky na debut písal. Potom som stretol Jendu Vávru a ten mi ukázal, že je úplne jedno, koľko mám kamarátov, kam chodím a čo pijem, pretože mám čo zdieľať práve tým, aký som,“ vyznáva sa Rodan s až surovou úprimnosťou.

Ešte stále veľmi mladý, no hudobne i názorovo až prekvapivo vyspelý hudobník zároveň poukazuje na fakt, že keď ho niečo trápi, často sa schováva za sarkasmus. Ten je napokon charakteristický (spolu so skvelým moderným, alternatívne popovým soundom) i pre spomínané vlaňajšie rádiové single, rovnako ako i pre vianočne nevianočný song Slay Bells, i pre aktuálnu novinku The Art of Not Giving a Fuck. Na tej sa podobne ako na predošlých singloch ako spoluautor podieľal organizátor českých Songwriting campov, textár a producent Jan Vávra. Istý vklad si navyše pripísal i jeho štvornohý parťák Julin. Ako obaja muzikanti priznávajú, práve fascinácia tým, že pes nerieši, čo bolo, je a bude, ale proste je a je za to rád, bola totiž hlavnou inšpiráciou pre Rodanov nový song The Art of Not Giving a Fuck.

Ako ďalej Rodan v reflexii seba samého upozorňuje, pôvodne čiastočne terapeutický sarkazmus sa mu stal tak trochu dvojsečným: „Postupom času som zistil, že sarkazmus, ktorý tak často – nielen v hudbe – využívam na to, aby som zmiernil bolesť, funguje naopak. Keď si z toho či onoho uťahujem, cítim, že tú bolesť podceňujem a znevažujem, čo začalo mať veľký vplyv na moje psychické zdravie. Sarkazmus mal fungovať ako štít, ale stal sa naopak tým, čo mi najviac ubližuje, pretože som kvôli nemu začal brať svoje city a pocity na ľahkú váhu. Preto by som túto kapitolu rád uzavrel – preto „The End of Me“ – a v ďalšej tvorbe bol úprimný. Ako k ľuďom, tak k sebe. Už sa nechcem schovávať za vymyslené postavy a situácie, ale ani za sarkazmus. Už to chcem byť ja. Taký, aký som.“

Nadaný český songwriter s výraznou charizmou a nezameniteľným prejavom evidentne prešiel od vydania prvého singla Gone (2020) dlhú cestu. Ľahostajný nie je k sám k sebe, ale ani k ostatným. Dokazuje to singel Hearts, ktorý nahral spoločne s ukrajinskou tenistkou a semifinalistkou tohtoročného Australian Open Dajanou Jastremskou a lotyšským producentom Loopout ako pripomienku druhého výročia napadnutia Ukrajiny.

Fanúšikovia môžu Rodana najbližšie vidieť a vypočuť si na spomínanom koncertnom krste EP The End of Me 27. marca v Café V lese. Na koncerte, ktorého špeciálnym hosťom bude Linda Wolfe, zaznejú všetky songy z nového EP, teda „eurovízny“ Introvert Party Club, Tell Me It’s Summer, Insomnia Junkie, The Art of Not Giving a Fuck i záverečná krehká skladba I’m Listening, produkovaná Dánom Esbenom Svanom.

Vstupenky na krst sú v predaji v sieti GoOut. Pre viac informácií (nielen o krste a ďalších plánovaných koncertoch) sledujte RODANove sociálne siete, Instagram, Facebook a TikTok.

Zdroj: TS