Igor Orozovič vydáva svoj prvý autorský album Když chlap svléká tmu

Český herec a hudobník Igor Orozovič vydáva v piatok 12. apríla 2024 svoj debutový album s názvom Když chlap svléká tmu, ktorý obsahuje jedenásť autorských piesní. Na nahrávkach sa podieľali vyhľadávaní hudobníci naprieč rôznymi žánrami pod vedením producenta Filipa Jelínka a medzi hosťami sa objavujú speváčky Aneta Langerová, Barbora Poláková, Kateřina Marie Tichá a Markéta Foukalová, či herečka Iva Janžurová, ktorá prekvapí v cameo role ako Madame de Janjour. Vydanie albumu sprevádza singel a videoklip Holubí muž.

Pred dvoma rokmi odštartoval herec Igor Orozovič svoju sólovú hudobnú dráhu veľmi netradične – a síce vypredanými koncertmi v pražskej La Fabrike. Jeho vystúpenia sa odvtedy tešia veľkému záujmu a často bývajú vypredané naprieč celou Českou republikou. Poslucháči i kritici oceňujú jeho autorské piesne, v ktorých kombinuje prvky šansónu, popu a iných žánrov. Svoje skladby podáva poslucháčom s osobitou mužskou energiou, nebojí sa vášne ani pátosu, a do textov pridáva humor, krehkú poéziu i aktuálne pálčivé témy.

Svoju hudobnú cestu opisuje ako organický proces, ktorý si vyžadoval čas a osobné skúsenosti: „Bola to taká prirodzená cesta. Najskôr som si to celé chcel obzrieť naživo. Vyskúšať, ako mi bude pred ľuďmi. Či ich to vôbec bude baviť. Či to bude baviť mňa. Taktiež som s kapelou, ktorá so mnou statočne do toho neznáma vkročila, staval postupne repertoár a získaval skúsenosti. Nemám vyhranený žáner, ktorý by som svojou hudbou uctieval. Skôr sa postupne snažím nájsť svoju vlastnú podobu songov. A to chvíľu trvá. Keby som „vypľul“ niečo hneď na začiatku, bolo by to asi veľmi zmätené.“

Na albume Když chlap svléká tmu spolupracoval Orozovič s renomovaným producentom Filipom Jelínkom (Dan Bárta & Illustratosphere, J.A.R.). „Pri hľadaní hudobného producenta padlo množstvo mien. Ale s mojím žánrom-nežánrom si nie každý vie rady. Zrazu padlo meno Filipa Jelínka, ktorý je ľudsky i hudobne veľmi empatický. Pesničky boli spracované absolútne citlivo, s rešpektom k pôvodnému poňatiu, ale zároveň s krásnou a výraznou hudobnou nadstavbou,“ opisuje Igor Orozovič spoluprácu s Filipom Jelínkom.

Album prináša tiež vzácnych hostí a duetá s Barborou Polákovou, Kateřinou Marií Tichou, Anetou Langerovou a v piesni Madame de Janjour sa ozve hlas herečky Ivy Janžurovej. Na nahrávkach sa podieľala tiež vokalistka Markéta Foukalová a skúsení hudobníci – basgitarista A.M. Almela (Meky Žbirka, Thom Artway), bubeník David Landštof (Radůza, James Harries, Václav Koubek), klávesák František Bořík (Mandrage), gitarista Michal Rákosník, pianista Jan Aleš, bubeník Roman Vícha, multiinštrumentalista Ondřej Klímek, gitarista Igor Ochepovsky a mnohí ďalší.

Na margo vydania svojho prvého albumu Igor Orozovič hovorí: „Je to míľnik. Ďalší krok v mojej hudobnej dráhe. Teraz nemyslím uspokojenie umeleckého ega, ktoré, samozrejme nosím vždy so sebou. Album vnímam ako cestu, ako dostať piesne k ľuďom. Podľa mňa musia napísané piesne žiť ďalej a ich život spočíva v tom, že si ich niekto vypočuje a potom si ich trebárs spieva.  Mňa baví najviac živá produkcia, ale tá pesničky doručí len k malému percentu poslucháčov. Ľudia, ktorí ich počujú na koncertoch, by mali mať možnosť si ich potom znova pustiť. Alebo naopak: poznať songy z albumu, a o to viac si ich užiť naživo. Inak som notorický uchovávač a archivár. Pominuteľnosť divadla ma vlastne dosť štve, a tak som pri piesňach naozaj rád, že im takto môžem predĺžiť život.“

Album Když chlap svléká tmu vychádza na CD i digitálne vo vydavateľstve Supraphon v piatok 12. apríla 2024. Vydanie albumu sprevádza singel Holubí muž s vizuálne dráždivým videoklipom, ktorý vznikol v réžii držiteľa Českého leva Jana Baseta Střítežského a v choreografickej spolupráci niekoľkými cenami Thálie ovenčeného tanečníka a choreografa Ondřeja Vinkláta so špičkovým tanečným zoskupením DEKKADANCERS. Celý príbeh videoklipu sa odohráva v jedinečných priestoroch českého Národního divadla a Novej scény ND. Holubí muž je v nadsádzke takmer autobiografickým songom naznačujúcim tón a štýl môjho prvého albumu, dodáva Igor Orozovič.

Slávnostný krst nového CD sa uskutoční na dvoch špeciálnych koncertoch 26. a 27. apríla symbolicky v pražskej La Fabrike, kde sa hudobná cesta Igora Orozoviča pred dvoma rokmi začala. Na prvom koncerte bude exkluzívnym hosťom speváčka Barbora Poláková a na druhom album pokrstí Iva Janžurová.

Igor Orozovič je členom Činohry Národního divadla a hrá tiež na iných scénach či v rôznych filmových a televíznych projektoch. Na otázku, či mu pri takom množstve práce stojí za to si ešte budovať hudobnú kariéru, odpovedá: Stojí! I keď niekedy s jazykom na podlahe. S herectvom rozhodne nekončím a zároveň hodlám pokračovať aj v tejto hudobnej jazde, a rád by som ešte poriadne šliapol na plyn. Už teraz som nebesky šťastný z toho, čo sme s mojím tímom spolupracovníkov zvládli a čo vyrástlo z toho, keď som sa pred rokmi rozhodoval, či skúsim nejaký samostatný hudobný projekt. Zároveň si myslím, že to všetko dozrelo a prišlo v správny čas.“ 

Album: https://IgorOrozovic.lnk.to/KdyzChlapSvlekaTmuPR
Singel Holubí mužhttps://IgorOrozovic.lnk.to/HolubiMuzPR 
Sideoklip Holubí mužhttps://www.youtube.com/watch?v=Piw8jx3E4Eo

Koncerty v La Fabrike: 
https://www.lafabrika.cz/rezervace/1811        
https://www.lafabrika.cz/1795/program/igor-orozovic-co-26-04-2024-19-30

Web: www.igororozovic.cz
Instagram: https://www.instagram.com/igor_orozovic_ofiko/?hl=cs
Facebook: https://www.facebook.com/OrozovicIgor?locale=cs_CZ

TS