Dva filmy dvojice Zuzana Piussi a Vít Janeček – Obliehanie mesta a Ukradnutý štát – získali ceny TRILOBIT za prínos občianskej spoločnosti.

CENU FERDINANDA VAŇKA 2020 za prínos diela občianskej spoločnosti si včera večer v Beroune prevzali režisérka Zuzana Piussi a režisér a producent Vít Janeček za dokumenty Obliehanie mesta a Ukradnutý štát. Prvá snímka na prípade Kremnice tématizuje všeobecné aspekty zápasu komunít s veľkými ťažobnými zámermi a druhá sa snaží odkývať mechanizmy, ktoré v spoločnosti vytvárajú kauzy a posuny informácií. Oba filmy budú od pondelka k dispozícii online.

Filmárka Zuzana Piussi v týchto dňoch intenzívne dokončuje svoj najnovší dokument V HMLE s podtitulom “slovenské cesty k spravodlivosti”, do slovenských kín vstúpi 13. februára 2020.

„Oba dokumenty sú vecnou, triezvou a miestami otrasnou správou o mechanizmoch, ktoré se netýkajú len slovenskej spoločnosti. Prvý z nich vypovedá o koristnom vzťahu k jedinečnej prírode v Kremnici a jej okolí, ktorú sa ťažiarske firmy chystajú likvidovať v méne chytľavých hesiel rozvoja  chudobnej oblasti. Druhá správa vypovedá o tristnom stave spravodlivosti, médií i štátu, ukradnutom občanom, v ktorom sa korupcia šplhá do najvyšších poschodí (nebyť vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, zrejme by se sa o hĺbke krízy ani nedozvedeli). Obe snímky spája detsky čistý, obrazovo neokázalý, akoby naivný prístup reportérky a režisérky, ktorá sa touto cestou dostáva k drsnej pravde účinnejšie než atakom či komentárom,“ vyzdvihol predseda poroty, divadelný a mediálny kritik Vladimír Just.

Vít Janeček pri tejto príležitosti avizoval, že oba filmy – Obliehanie mestaUkradnutý štát – budú od pondelka (27. 1. 2020) k dispozícii online na linku: https://dafilms.cz/director/195-zuzana-piussi a do tretice si na internete môžu záujemcovia pozrieť aj ich tretí spoločný film na tému vzdelávania Univerzity a sloboda https://dafilms.cz/film/10811-univerzity-a-svoboda.

33. audiovizuálne ceny TRILOBIT 2020 udelil Český filmový a televízny zväz FITES v spolupráci s mestom Beroun a Mestským kultúrnym centrom Beroun. Cieľom cien TRILOBIT, ktoré vznikli v 60. rokoch minulého storočia, je vyzdvihovať televízne a filmové diela svýraznou estetickou, etickou, umeleckou či spoločenskou hodnotou bez ohľadu na komerčný úspech a divácku sledovanosť.

Režisérka Zuzana Piussi si pri svojom pripravovanom filme V HMLE kladie otázku – Prečo ľudia stále tak masívne nedôverujú slovenským súdom? Vo filme sa zaoberá dôsledkami toho, čo ukázala Treema. Cez konkrétne príbehy týkajúce sa samotných sudcov, podnikateľov či bežných ľudí, film tématizuje dôsledky straty spravodlivosti zo slovenského života, čo je fatálne pre celý štát aj demokratický systém. Film, ktorý do slovenských kín uvedie od 13. februára 2020 spoločnosť Filmtopia, reflektuje aj procesy uzdravovania justície.

Zdroj: TS