Dlho očakávaný film Zuzany Piussi Ukradnutý štát otvára festival Jeden svet, účasť prisľúbila aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Prví diváci na Slovensku uvidia najnovší film Zuzany Piussi Ukradnutý štát v stredu 9. októbra 2019. Tí, čo prispeli v crowdfundingovej kampani, na špeciálnej projekcii v kine Mladosť a ďalší v rámci otváracieho večera Medzinárodného filmového festivale Jeden svet.

Tam svoju účasť prisľúbila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, aktéri, ktorí účinkujú vo filme ako aj autorka filmu Zuzana Piussi, producenti Maroš Berák a Vít Janeček a tiež strihač Šimon Špidla. Od nasledujúceho dňa budú dokument uvádzať kiná po celom Slovensku; so záujmom o film sa ich prihlásilo až sedemdesiat. Súčasťou projekcií budú v niektorých mestách aj diskusie. Film o systéme, ktorý na Slovensku vládne – viditeľne či neviditeľne – bude súťažiť aj na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava.

„Vražda novinára ukázala obrovský paradox našej spoločnosti, kde aj otrasný akt vraždy nevinných ľudí vedie k absolútne protichodným interpretáciam toho, čo sa stalo, a ukazuje viac na to, že žijeme v rôznych bublinách, ktoré spolu nie sú schopné komunikovať. Na film nazerám aj ako na stretnutie a dialóg ľudí, ktorí sa v skutočnosti skôr vzájomne vyhnú, ale práve z takejto konfrontácie vzniká možno autentickejší obraz toho, v čom žijeme. Vďaka pomoci skúsenej kinodistribútorky aj nečakane veľkého záujmu kín je možné vidieť film takmer po celom Slovensku,“ povedala filmárka Zuzana Piussi, ktorá po tom, ako sa dobrovoľne stala dôverníčkou obžalovaného Mariána Kočnera, vyhlásila, že názov dokumentu nie je prehnaný. Dokumentaristka sa osobne zúčastní na projekciách v Bratislave, Jihlave a aj na niekoľkých diskusiách, ktoré budú sprevádzať film po slovenských mestách.

„Veľmi nás teší, že slávnostné otvorenie festivalu svojou účasťou podporí prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová. Je to po prvý raz v histórii Jedného sveta, keď na jeho otvorenie zavíta hlava štátu. Otvárací film ako i celková programová náplň festivalu rieši témy, ktoré sú prioritné i v prezidentskej agende. Svojou prítomnosťou na festivale upozorňuje na ich dôležitosť. Uvedenie filmu Ukradnutý štát pod režisérskou taktovkou Zuzany Piussi určite výrazne prispel k jej rozhodnutiu osobne prísť a upriamiť pozornosť verejnosti ako na film, tak aj na samotný Jeden svet,“ povedala umelecká riaditeľka Medzinárodného filmového festivalu Jeden svet Diana Fabiánová.

Ukradnutý štát budú premietať nielen jednosálové, ale aj viacsálové kiná – multiplexy a miniplexy. Okrem väčších miest ako Banská Bystrica, Košice, Martin, Nitra, Poprad, Trenčín, Trnava, Žilina, ho majú do polovice novembra na programe aj menšie mestá ako Brezno, Bytča, Handlová, Kežmarok, Kremnica, Lučenec, Modra, Piešťany, Trstená a Vráble, dovedna sa do distribúcie zapojilo takmer päťdesiat slovenských miest. V českých kinách bude nasadený od 7. novembra 2019.

Súčasťou distribučnej šnúry je aj séria diskusií, ktorá dáva šancu obohatiť vnímanie filmu o najaktuálnejšie témy. S divákmi budú debatovať novinári Adam Valček, Zuzana Petkova, Radovan Bránik, politologička Soňa Szomolányi, autorka filmu a ďalší.

o O aktuálnom dianí v súvislosti s filmom informuje aj jeho FB profil: https://www.facebook.com/thestatecapture.film/ alebo stránka www.virusfilm.sk.

Vražda novinára a jeho priateľky v minulom roku odhalila prepojenia štátu, rôznych mafií a záujmových skupín natoľko, že ľudia išli do ulíc. Celovečerný film Ukradnutý štát sa zaoberá rôznymi verziami tejto skutočnosti a hlavne mechanizmami, ktoré ju tvoria. Ako vznikajú kauzy a únik informácií? Aj takéto otázky kladie filmárka Zuzana Piussi. Film sa zaoberá systémom, v ktorom žijeme, predstavuje oveľa viac než len syntézu výstupov, ktoré ponúkajú médiá, prináša pohľad za kulisy, na súvislosti, ktoré sú prekvapivé a ponúkajú možnosti uvažovať o našom živote a krajine novým spôsobom.

Od konca marca do začiatku mája tohto roku sa konala na stránke hithit.com crowdfundingová kampaň na dokončenie filmu Ukradnutý štát. Presne 262 ľudí prispelo za 44 dní sumou 15 780 eur, čím sa zbierka splnila na 105%. Zo získaných zdrojov sa dofinancuje strih a časť postprodukcie, rovnako ako aj animácie oceňovaných komiksových výtvarníkov Mareka Pokorného a Vojtěcha Mašeka, a zvukovú a obrazovú postprodukciu. Na občiansku verejnosť sa režisérka prostredníctvom crowdfundingu obrátila prvýkrát. Na zabezpečenie kinodistribúcie filmu prispel Audiovizuálny fond.

Zuzana Piussi svojou tvorbou prináša odvážny a originálny pohľad na javy a dianie v spoločnosti; okrem iných sú to filmy: Nemoc tretej moci (2011), Krehká identita (2012) a jej zatiaľ posledné filmy Obliehanie mesta (2019), ktorý na kremnickom prípade tematizuje všeobecné aspekty zápasu komunít s veľkými ťažobnými zámery a Univerzizity a sloboda (2019) o patológiach v priestore univerzít v čase masifikácie a komercionalizácie vzdelania, posledné dva vytvorila spolu s Vítom Janečkom. Filmárka symbolicky – 17. novembra 2018 – voľne sprístupnila svoje dokumenty s jedným jediným cieľom – aby sa dostali k ľuďom.

Zuzana Golianová 7. október 2019, Bratislava
PR manažérka filmu Ukradnutý štát