„Názov nového filmu UKRADNUTÝ ŠTÁT nie je prehnaný,“ tvrdí Zuzana Piussi po tom, čo dva dni strávila v súdnej sieni počas vyšetrovania najsledovanejšej kauzy súčasnosti u nás.

Filmárka Zuzany Piussi sa pred pár dňami  dobrovoľne stala dôverníčkou obžalovaného Mariána Kočnera, aby sa mohla zúčastniť na neverejnom pojednávaní v rámci vyšetrovania najsledovanejšej kauzy súčasnosti u nás. Už dva roky pripravuje celovečerný dokument UKRADNUTÝ ŠTÁT, ktorý dokončuje v týchto dňoch. Film reaguje na systém, v ktorom na Slovensku žijeme. Aktuálne ho do súťažnej sekcie Česká radosť zaradil Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Ji.hlava, prví diváci na Slovensku uvidia film na distribučnej predpremiére pri otvorení festivalu Jeden svet 9. októbra 2019, hneď od druhého dňa snímka vstúpi do simultánnej distribúcie po celom Slovensku, v českých kinách bude nasadený od 7. novembra 2019.

„Ako dôverníčka som mohla zostať dva dni v súdnej sieni a počúvala som obvinenia a svedectvá Petra Tótha, o ktorých musím mlčať. Behom dvoch rokov nakrúcania sme rozmýšľali, či názov filmu Ukradnutý štát nie je prehnaný. Tieto dva dni ma bohužiaľ definitívne vyliečili z pochybností,“povedala filmárka Zuzana Piussi, ktorá sa osobne zúčastní na projekciách v Bratislave, Jihlave a aj na vybraných diskusiách, ktoré budú sprevádzať film po slovenských mestách.

So záujmom premietnuť film Ukradnutý štátsa do dnešného dňa prihlásilo približne 60 kín z väčších i menších miest takmer všetkých kútov Slovenska. Súčasťou  distribučnej šnúry je aj séria diskusií, ktorá dáva šancu obohatiť vnímanie filmu o najaktuálnejšie témy. S divákmi budú debatovať novinári Adam Valček, Zuzana Petkova, Radovan Bránik, politologička Soňa Szomolányi, autorka filmu a ďalší.  „Médiá, najmä tie elektronické, pracujú simultánne: nastolujú určité témy a agendy v rovnaký čas a tak o nich svojím spôsobom môže premýšľať celá spoločnosť. Vďaka Silvii Učňovej Kapustovej, ktorá koordinuje distribúciu, sa  podarí film premietnuť simultánne vo viac ako 60 kinách na Slovensku, vrátane multiplexov,“  doplnil producent Vít Janeček zo spoločnosti D1film.

„Film Ukradnutý štát slovenskej režisérky Zuzany Piussi  rozplieta nebezpečné prepojenia médií, súčasných aj bývalých spravodajských dôstojníkov bezpečnostných služieb a záujmových skupín, ukazuje, ako sa vytvárajú mediálne kauzy, ako sa zbierajú kompromitujúce materiály či ako sa s nimi obchoduje; nezatvára oči pred rolou konkrétnych novinárov zapletených v týchto hrách. A tak zatiaľ čo režisérka Zuza Piussi nabúrava vierohodnosť niektorých médií, sama poctivým žurnalistickým prístupom hľadania a analyzovania informácií vracia vierohodnosť týmto základným novinárskym postupom. Nenápadne tak ukazuje, že analýzu súčasnosti môžu dnes dôslednejšie robiť filmoví dokumentaristi či novinári zo serverov naviazaných na medzinárodné investigatívne siete ako tí z veľkých redakcií. Tlak na predaj reklamy, efektivitu a čítanosť ich médií stojí častokrát nad záujmami celej spoločnosti,“ napísal riaditeľ prestížneho festivalu v Jihlave Marek Hovorka k výberu filmu do tohtoročného programu. 23. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov sa uskutoční od 24. do 29. októbra 2019. Následne film vstúpi do programov českých kín, presne od  7. novembra  2019.

O aktuálnom dianí v súvislosti s filmom informuje aj jeho FB profil: https://www.facebook.com/thestatecapture.film/

Vražda novinára a jeho priateľky v minulom roku odhalila prepojenia štátu, rôznych mafií a záujmových skupín natoľko, že ľudia išli do ulíc. Celovečerný film Ukradnutý štát  sa zaoberá rôznymi verziami tejto skutočnosti a hlavne mechanizmami, ktoré ju tvoria. Ako vznikajú kauzy a únik informácií? Aj takéto otázky kladie filmárka Zuzana Piussi. Film sa zaoberá systémom, v ktorom žijeme, predstavuje oveľa viac než len syntézu výstupov, ktoré ponúkajú médiá,  prináša pohľad za kulisy, na súvislosti, ktoré sú prekvapivé a ponúkajú možnosti uvažovať o našom živote a krajine novým spôsobom.

Od konca marca do začiatku mája tohto roku sa konala na stránke hithit.com crowdfundingová kampaň na dokončenie filmu Ukradnutý štát. Presne 262 ľudí prispelo za 44 dní sumou 15 780 eur, čím sa zbierka splnila na 105%. Zo získaných zdrojov sa dofinancuje strih a časť postprodukcie, rovnako ako aj animácie oceňovaných komiksových výtvarníkov Mareka Pokorného a Vojtěcha Mašeka, a zvukovú a obrazovú postprodukciu. Na občiansku verejnosť sa režisérka prostredníctvom crowdfundingu obrátila prvýkrát. Na zabezpečenie kinodistribúcie filmu prispel Audiovizuálny fond.   

 Zuzana Piussi svojou tvorbou prináša odvážny a originálny pohľad na javy a dianie v spoločnosti; okrem iných sú to filmy: Nemoc tretej moci (2011), Krehká identita(2012) a jej zatiaľ posledné filmy Obliehanie mesta(2019), ktorý na kremnickom prípade tematizuje všeobecné aspekty zápasu komunít s veľkými ťažobnými zámery a Univerzizity a sloboda(2019) o premenách univerzít v čase masifikácie a komercionalizácie vzdelania, posledné dva vytvorila spolu s Vítom Janečkom. Filmárka symbolicky – 17. novembra 2018 – voľne sprístupnila svoje dokumenty s jedným jediným cieľom – aby sa dostali k ľuďom.

Zdroj: TS