Bratislavské Vianoce bez bariér

Vznik Prívetivej zóny, čítania tlmočené do posunkového jazyka aj vychádzky pre nevidiacich. Aj takto sa Bratislavské kultúrne ainformačné stredisko (BKIS) snaží sprístupňovať kultúrny program ľuďom so zdravotným znevýhodnením. Počas tohtoročných Bratislavských Vianoc bude do slovenského posunkového jazyka umelecky tlmočený aj jeden zkoncertov a v Prívetivej zóne sa bude trénovať pamäť v rámci prevencie Alzheimerovej choroby.

Počas adventného obdobia sa na Františkánskom námestí pravidelne číta z tvorby domácich autorov a autoriek – v piatky pre dospelých a v soboty pre deti. Všetky čítania sú zároveň tlmočené do slovenského posunkového jazyka. BKIS ako hlavný organizátor Bratislavských Vianoc z nich robí videozáznam, ktorý následne zverejňuje na svojom YouTube kanáli. „Online archív pre Nepočujúcich vytvárame od minulého roka. Rodičia nepočujúcich detí tam nájdu tlmočené čítania rozprávkových kníh. Taktiež si môžu pozrieť záznamy z tlmočených diskusií o duševnom zdraví, ktoré sme organizovali počas Bratislavského kultúrneho leta,“ vysvetľuje riaditeľka BKIS Katarína Hulíková.

Počas Bratislavských Vianoc sa bude tlmočiť aj jeden z pravidelných nedeľných koncertov na Františkánskom námestí. „Umelecké tlmočenie hudby je v zahraničí štandardom. Nám sa minulý rok podarilo sprístupniť Nepočujúcim koncert kapely HEX. Pozitívne reakcie nás motivovali sprostredkovať ľuďom s poruchami sluchu takýto zážitok opäť,“ hovorí Katarína Hulíková. Na koncert Korben Dallas sa aktuálne pripravuje 13 tlmočníčok a tlmočníkov, Nepočujúci budú mať vyhradenú zónu priamo pod pódiom. Kapela vystúpi na Františkánskom námestí v nedeľu 17.12. o 19:30.

Rande s mestom bez bariér

V minulom roku pribudli do celoročného cyklu komentovaných vychádzok po Bratislave Rande s mestom prehliadky v posunkovom jazyku pre Nepočujúcich. Od tejto jesene BKIS rozšírilo program prehliadok aj pre nevidiacich a slabozrakých a ľudí s pohybovým znevýhodnením. Aby sprievodkyne a sprievodcovia BKIS dokázali výklad prispôsobiť špecifickým potrebám zraniteľných skupín, absolvovali v septembri niekoľko odborných školení. Vychádzky Rande s mestom sú bezplatné, stačí sa ne prihlásiť na www.bkis.sk/randesmestom.

RANDE S MESTOM PRE ĽUDÍ S POHYBOVÝM ZNEVÝHODNENÍM
16.12. | 14:00 | Ako sa Bratislava v r. 1536 stala hlavným mestom Uhorského kráľovstva | sprevádza Ivan Chylák

RANDE S MESTOM PRE NEPOČUJÚCICH
17.12. | 14:00 | Vianoce v Prešporku | sprevádza Iveta Šimove
23.12. | 14:00 | Primaciálny palác a vianočný mier | sprevádza Katarína Králiková

RANDE S MESTOM PRE NEVIDIACICH
19.12. | 13:00 | Dóm sv. Martina a kúzlo Vianoc v Prešporku | sprevádza Andrea Turanská
30.12. | 14:00 | Silvestrovský Sad Janka Kráľa | sprevádza Ľubomíra Černáková

Prívetivá zóna na Primaciálnom námestí

Pre ľudí, pre ktorých je pohyb v dave na Hlavnom vianočnom trhu náročný, vznikla v jeho tesnej blízkosti Prívetivá zóna. Komfortné útočisko v nej nájdu rodiny s deťmi, seniorky, seniori a všetky zraniteľné skupiny, ktoré si chcú oddýchnuť od zhonu a ruchu okolia. Zóna je zastrešená a bezbariérová, s nízkym aj vysokým sedením a je k dispozícií denne od 10:00 do 22:00. Vedľa nej nájdete stánok s pravými talianskymi špecialitami aj obľúbené pečené gaštany a zemiaky. O dizajn a vybavenie Prívetivej zóny sa postarala spoločnosť IKEA.

V sobotu 16.12. sa tu budú konať tréningy pamäti s Centrom MEMORY. Organizácia sa zameriava na včasnú a špecializovanú diagnostiku porúch pamäti, orientácie, pozornosti, reči a ďalších poznávacích funkcií. Centrum prevádzkuje okrem zdravotníckych ambulancií aj špecializované ambulantné zariadenie pre ľudí s Alzheimerovou chorobou. Za 20 tisíc bezkontaktných platieb na Hlavnom a Staromestskom vianočnom trhu venuje Nadácia Slovenskej sporiteľne sumu 10 tisíc eur práve Centru MEMORY.

Na stromček pribudla špeciálna ozdoba

Starovekí Ukrajinci považovali kohútov za predzvesť úsvitu a prebúdzania života. Túto poveru oživil hlinený kohút, ktorý zázračne prežil bombardovanie v dedine Boroďanka. Kuchynskú skrinku s kohútom, ktorý sa zachoval na stene domu zničeného leteckou bombou, zachytil v apríli 2022 fotograf Anatolii Siryk. Fotografia obletela svet a pre obyvateľov a obyvateľky Ukrajiny sa kohút stal symbolom neporaziteľnosti. V spolupráci s Ukrajinským veľvyslanectvom v SR sa v podobe vianočnej ozdoby stal súčasťou vianočného stromčeka na Hlavnom námestí ako symbol podpory a spolupatričnosti. Rovnakú ozdobu nájdete aj na iných vianočných trhoch v európskych metropolách.

Programové tipy na tento týždeň

Noc bosoriek | 13.12. | 17:00 – 21:30 | Františkánske nám.

Magická oslava sviatku svätej Lucie – vystúpia trombitáši, DFS Rabonka, FS Čeľaďania, FS Heľpan, zvyky tohto dňa priblíži etnologička Katarína Nádaská. Podujatie uzavrie Folk&Bass Orchestra a Ženy z Muzičky.

 

Silent Disco | 15.12. | 21:00 – 1:00 | Klarisky

Zimné pokračovanie netradičného podujatia v ešte netradičnejšom priestore bývalého kostola. Súčasne budú hrať DJ Otec Mirec a DJka EM G.

 

SWAP hračiek | 16.12. | 9:00 – 14:00 | Klarisky

Vymeňte čisté, funkčné, nepoškodené alebo nové hračky, knihy, spoločenské hry a stavebnice. Nevymenené hračky a knihy budú darované náhradným rodinám a rodinám v núdzi. Ak sa na podujatie nechystáte, veci do swapu môžete priniesť od 8. do 14. decembra do Prívetivej zóny.

Bratislavské Vianoce organizuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS). Do programu sa tento rok zapojilo všetkých 17 mestských častí, viacero mestských organizácií a cez Open Call BKIS mnohé kultúrne organizátorky a organizátori. Všetky informácie o trhoch a programe nájdete na www.bratislavskevianoce.sk.

Barbora Lehocká, PR špecialistka

+421 908 118 037,  b.lehocka@bkis.sk

Oddelenie komunikácie a marketingu BKIS

Hviezdoslavovo námestie 20, 811 02 Bratislava

 

Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) je mestská príspevková organizácia, ktorá realizuje a dramaturgicky zastrešuje významné celomestské kultúrne a spoločenské podujatia (Bratislavské fašiangy, Bratislavské mestské dni, Bratislavské kultúrne leto, Festival mladého vína, Bratislavské Vianoce a i.). Vytvára podmienky pre organizovanie kultúrnych podujatí prostredníctvom systému Open Call. Zastrešuje najstarší Kurz sprievodcu cestovného ruchu na Slovensku špecializovaný na Bratislavu. Organizuje cyklus tematických vychádzok so sprievodkyňami a sprievodcami Rande s mestom a pripravuje rovnomenný podcast. Spravuje koncertnú sieň Klarisky a Kultúrnu scénu v Sade Janka Kráľa, zabezpečuje obnovu objektu bývalého kina Zora a priestorov na Bielej 6.