Bratislavské Vianoce v sobotu nekončia

Záverečný koncert Bratislavských Vianoc rozozvučí v sobotu 23. decembra Františkánske námestie, vianočné trhy však ešte nekončia. Po krátkej prestávke počas vianočných sviatkov bude Hlavný aj Staromestský vianočný trh otvorený až do Silvestra. A ako hodnotia návštevníci anávštevníčky Vianoce vhlavnom meste?

Približne polovica stánkov na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí bude otvorená aj počas osláv vítania Nového roka. Na Silvestra budú mať oba vianočné trhy predĺžené otváracie hodiny – jedlo a nápoje budú ponúkať do 2:00 ráno. Hlavný vianočný trh na Hlavnom námestí sa po sviatkoch otvára 27.12., ten Staromestský na Hviezdoslavovom námestí bude fungovať už o deň skôr (26.12.).

Najsilnejším návštevníckym dňom je sobota

Väčšina ľudí Hlavný vianočný trh navštevuje opakovane: láka ich atmosféra (43 %), stretnutia s blízkymi (21 %) či ponuka jedál a nápojov (20 %). Vyplýva to z ankety, ktorú BKIS realizovalo priamo na trhu na Hlavnom námestí. Denne ho navštívi veľké množstvo ľudí – najviac v dňoch piatok až nedeľa, kedy ho sprevádza program na vedľajšom Františkánskom námestí. „Návštevníčky a návštevníci prichádzajú za každého počasia. Oceňujú najmä čistotu a atmosféru, pozitívne ohlasy sme zaznamenali aj na prepojenie so Staromestským vianočným trhom. Trápia ich ceny v stánkoch, ale na tie ako organizátor nemáme vplyv,“ vysvetľuje riaditeľka Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Katarína Hulíková. Ľudia by si želali aj klzisko. To je však vzhľadom na ceny energií a prevádzkové náklady ako aj celkový rozpočet podujatia bez sponzora nerealizovateľné. Na zbieranie spätnej väzby od návštevníčok a návštevníkov spustilo BKIS online dotazník. Prístupný je na stránke www.bratislavskevianoce.sk do 5.1.2024 a jeho výsledky pomôžu pri príprave budúcoročných trhov.

Bezkontaktné platby pomôžu Centru MEMORY

Vďaka Slovenskej sporiteľni a jej službe GoodPay môže každý návštevník a návštevníčka trhov pohodlne a bezpečne platiť v každom stánku bezkontaktne. Za 20 tisíc bezkontaktných platieb na Hlavnom a Staromestskom vianočnom trhu prisľúbila Nadácia Slovenskej sporiteľne venovať 10 tisíc eur Centru MEMORY, ktoré pomáha ľuďom s poruchami pamäti a s Alzheimerovou chorobou. „Je mi obrovským potešením, že už dnes môžeme konštatovať prekročenie stanoveného limitu 20 tisíc transakcií a teda aj potvrdiť finančnú podporu pre Centrum MEMORY. Ďakujeme všetkým návštevníčkam a návštevníkom vianočných trhov, ktorí zvolili bezhotovostnú platbu a zároveň tak pomohli prispieť na dobrú vec,“ uviedla Barbara Henterová, správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne.

Do programu pribudol folklór aj posunkovanie

Na Františkánskom námestí sa počas Bratislavských Vianoc konalo 27 podujatí, z toho 10 bolo tlmočených do slovenského posunkového jazyka. Na pódiu vystúpilo viac ako 300 účinkujúcich – známe i začínajúce kapely, autori a autorky kníh pre deti a dospelých, folklórne súbory aj žiaci a žiačky základných umeleckých škôl. Program BKIS organizovalo aj v Klariskách či Sade Janka Kráľa. Adventný program sa ale počas uplynulých týždňov konal na území celého hlavného mesta – tento rok sa doň zapojili viaceré mestské organizácie a po prvýkrát aj všetkých 17 mestských častí. Záver Bratislavských Vianoc na Františkánskom námestí bude patriť koncertu Sendreiovci Gypsy Band. Ich vystúpenie je naplánované na sobotu 23.12. o 19:30. Kompletnú programovú ponuku nájdete na www.bratislavskevianoce.sk.

Sviatočné Rande s mestom

Aj medzi sviatkami môžete spoznávať históriu hlavného mesta so sprievodcami a sprievodkyňami BKIS. Ponuka komentovaných prehliadok Rande s mestom je určená širokej verejnosti, rodinám s deťmi, ale aj nevidiacim a slabozrakým či Nepočujúcim. Vychádzky sú bezplatné, stačí sa na ne prihlásiť na www.bkis.sk/randesmestom.

RANDE S MESTOM PRE NEVIDIACICH
19.12. | 13:00 | Dóm sv. Martina a kúzlo Vianoc v Prešporku | sprevádza Andrea Turanská
30.12. | 14:00 | Silvestrovský Sad Janka Kráľa | sprevádza Ľubomíra Černáková

RANDE S MESTOM PRE NEPOČUJÚCICH
23.12. | 14:00 | Primaciálny palác a vianočný mier | sprevádza Katarína Králiková
28.12. | 14:00 | Odvaha, šťastie, moc a veľa slávy – najbohatšie rody Bratislavy | sprevádza Pavel Šimove

RANDE S MESTOM PRE VEREJNOSŤ
23.12. | 14:00 | Za čarovným jedlom Vianoc | sprevádza Zuzana Babušiak Petrášová
31.12. | 14:00 | Silvestrovská | sprevádza Ľubomíra Černáková

RANDE S MESTOM PRE RODINY SDEŤMI
24.12. | 14:00 | Kým príde Ježiško | sprevádza Karin Stašková

Stromčeky Vianočného lesa majú nový domov

Počas Bratislavských Vianoc ste na Primaciálnom námestí mohli vidieť 36 stromčekov, ktoré vyzdobili deti zo základných, umeleckých a špeciálnych škôl. V týchto dňoch si ich preberajú zástupcovia a zástupkyne domovov sociálnych služieb či zariadení, kde sviatky trávia ľudia bez domova. Navrhnúť, kam poputujú stromčeky Vianočného lesa, mohla opätovne aj verejnosť. „Stromček by som chcela venovať mamičke Petre so 4 malými deťmi,“ ozvala sa prostredníctvom formulára Lucia. Niektoré zo stromčekov tak budú tešiť aj rodiny, ktoré by si kúpu vianočného stromčeka nemohli finančne dovoliť. 

„Mám veľkú radosť z toho, že naše vianočné trhy sa tešia veľkej návštevnosti a že pre Bratislavčanov, Bratislavčanky ale aj návštevníkov nášho krásneho mesta sú opäť miestom plánovaných, ale aj náhodných stretnutí, na ktorých sa na seba usmievame a úprimne si navzájom prajeme krásne Vianoce. Základným leitmotívom vianočných sviatkov nie je len rodinná pohoda či štedrovečerný stôl, ale aj spolupatričnosť a pomoc druhým. O to viac som rád, že naše trhy okrem fantastického kultúrneho programu a pestrej ponuke stánkov majú opäť aj veľký charitatívny rozmer. Pomoc pre ľudí s Alzheimerovou chorobou, ale rovnako tlmočenie viacerých podujatí do posunkového jazyka, či komentované prehliadky mesta pre nepočujúcich, nevidiacich a slabozrakých, a tiež pre ľudí s pohybovým znevýhodnením, je krásnym dôkazom toho, že Bratislava je skutočne mestom pre všetkých. Želám všetkým Šťastné a Bratislavské. Užívajte si vianočné trhy aj ďalšie dni. Verím, že si tu každý nájde tú pravú sviatočnú oázu pokoja a radosti, uzatvoril primátor hlavného mesta Matúš Vallo. 

ZDroj: TS