The Sailor vyhral cenu za najlepší dokument na prestížnom festivale Flickers Rhode Island.

Dokumentárny debut The Sailor od slovenskej režisérky Lucie Kašovej vyhral minulý týždeň hlavnú cenu v kategórii celovečerný dokumentárny film na americkom festivale Flickers Rhode Island, ktorý patrí kdesiatke najvýznamnejších zaoceánskych festivalov a je jedným z tých, ktoré štartujú oscarovú sezónu v Amerike.

Po svetovej premiére filmu koncom apríla na áčkovom kanadskom Hot Docs toto ocenenie potvrdzuje silnú pozíciu snímky The Sailor na americkom kontinente a prináša správu o tom, že mladý slovenský film môže byť úspešný aj mimo európsky priestor. Ústredná postava filmu, svetoznámy námorník a konštruktér lodí Paul Erling Johnson, nás prednedávnomopustil vo veku nedožitých 84 rokov. Film o ňom a jeho medzinárodná i lokálna distribúcia sú poctoutomuto veľkému dobrodruhovi.

„The Sailor je intímny a hlboký portrét. Predstavuje jemnocitný prístup k dokumentárnej tvorbe, ktorý je oslavou dynamického puta medzi filmárom a protagonistom,” znie poetické vyjadrenie medzinárodnej poroty festivalu Flickers Rhode Island. Pre slovenský film, a obzvlášť pre mladých slovenských filmárov, je ocenenie na tomto festivale dôležitou satisfakciou za viacročnú prácu na výslednom tvare, ktorý presahuje lokálny kontext.

„Mám obrovskú radosť, že sme vyhrali hlavnú cenu na jednom z desiatich najväčších festivalov v USA. Je to pocta. Chcela by som sa poďakovať celému tímu, ktorý sa podieľal na realizácii filmu. Je to ocenenie práce celého tímu. Veľmi si vážim, že môžem spolupracovať s tak šikovnými ľuďmi, a že sa nám podarilo presadiť vo veľkej konkurencii kvalitných snímok z celého sveta,” povedala režisérka filmu Lucia Kašová. „Veľmi sa teším, že film pomôže šíriťpovedomie o slovenskej kinematografii aj za veľkou mlákou, nielen v európskom priestore,” dodala Kašová.

K filmu, ktorý svojou silnou a univerzálnou výpovednou hodnotou hravo zvláda konkurovať šiestim tisícom nafestival prihlásených snímok, viedla kolektívna práca slovenských filmárov a filmáriek pod taktovkou producenta Nazarijho Kľujeva. „Mám veľkú radosť, že náš film si získava čoraz väčšiu pozornosť na zahraničných trhoch. Od úplného začiatku sme ho cielili na svetové publikum, a víťazstvo na americkom festivale Flickers Rhode Island je pre nás po troch rokoch práce na tomto projekteobrovským zadosťučinením,” vyjadril sa producent filmu Nazarij Kľujev z produkčnej spoločnosti Toxpro, ktorá stojí za vznikom filmu. „Dúfam, že sa nám príbeh námorníka Paula Johnsona podarí dostať do čo najväčšieho počtu krajín. Aktuálne je prihlásený na ďalších takmer šesťdesiat filmových festivalov na všetkých svetových kontinentoch,” dodal Kľujev.

The Sailor sa aj skoro dva mesiace od distribučnej premiéry stále objavuje v slovenských kinách. Po národnej premiére v júni na košickom Art Film Fest-e ho ďalšie festivalové uvedenie u nás čaká v septembri napopulárnom piešťanskom Cinematiku, kde súťaží o cenu za najlepší slovenský dokument v rámci sekcie Cinematik.doc. Film 31. augusta tiež uzavrie dokumentárne leto v bratislavskej Novej Cvernovke kurátorované distribučnou spoločnosťou Film Expanded, ktorá stojí za slovenskou distribúciou snímky The Sailor.

Synopsa

Aká je cena slobody? Námorník Paul Johnson sa celý svoj život plavil na oceáne. Žil nespútane, opíjal sa, miloval a nikdy sa neusadil na pevnine. Teraz má osemdesiat a on ani jeho ľoď nie sú schopní vyplávať. Kým každý deň vypije liter vodky, uvažuje o živote a smrti. Zdá sa, že cieľom jeho cesty je samota. The Sailor je film o vzťahu medzi slobodou a sebeckosťou. Režisérka Lucia Kašová v ňom hľadá odpoveďna univerzálnu otázku: Majú splnené sny na svojom konci vždy tak trpkú príchúť?

Informácie o ocenení na webe Flickers Rhode Island:
http://www.film-festival.org/pdf/21NEWS_RIIFF_Award_Winners2021_FNL%20(2).pdf

Facebook stránka filmu:
https://www.facebook.com/thesailorfilm/

Facebook stránka producenta:
https://www.facebook.com/toxpro

Facebook stránka distribútora:
https://www.facebook.com/filmexpanded

Zdroj: TS