Slovensko má novú hokejovú hymnu vytvorenú umelou inteligenciou

Pri príležitosti majstrovstiev sveta v hokeji 2024 sa na internete objavila nová hokejová hymna s názvom „Slovenská hrdosť“, ktorú takmer v plnej miere vytvorila umelá inteligencia. Text k hymne vytvoril ChatGPT vo verzii 4, zatiaľ čo hudobnú kompozíciu a spev zrealizovala aplikácia SUNO, ktorá dokáže transformovať hotový text a jednoduché inštrukcie do kompletného hudobného diela.

Nápad na hymnu sa zrodil úplne spontánne,“ vysvetľuje autor nápadu. „Kamarát na Facebooku zdieľal aplikáciu SUNO a po niekoľkých experimentoch som sa rozhodol skúsiť vytvoriť text pre hokejovú hymnu pomocou ChatGPT. Aj keď AI ešte stále nezvláda rýmovanie na úrovni človeka, podarilo sa mi text upraviť tak, aby znel prirodzene.“

Celý proces tvorby skladby prebiehal v aplikácii SUNO, kde autor nápadu vybral najvhodnejšiu verziu z niekoľkých automaticky generovaných návrhov. Po konečných úpravách v programe GarageBand dokončil hymnu, ku ktorej pridal jednoduchý video vizuál.

„Je úžasné vidieť, čo všetko dokáže umelá inteligencia vytvoriť,“ komentuje autor nápadu. „Neviem si predstaviť, že by AI úplne nahradila hudobníkov, keďže jej chýba schopnosť precítiť hudbu a texty tak, ako to dokážu len ľudia. Hlavným zámerom tejto hymny bolo ukázať možnosti AI a zároveň príležitosť vzdať hold všetkým skutočným hudobníkom, ktorí tvoria hudbu zo srdca.“

Fanúšikovia však vyjadrili znepokojenie nad použitím umelej inteligencie na vytvorenie hokejovej hymny. Obavy z toho, že digitálne stvorená hymna nemá „dušu“ a emocionálnu hĺbku, ktorá je často spojená s hudbou skomponovanou človekom, boli časté. Väčšina fanúšikov preferuje hudbu, ktorá odráža hlboké kultúrne a historické korene, čo považujú za neoddeliteľnú súčasť národného športového ducha.

Rozoznali by ste, že skladba bola vytvorená umelou inteligenciou? Chýba jej ľudský dotyk alebo emócia, ktorú by ste očakávali od skladby, ktorú vytvoril človek? Alebo naopak, prekvapila vás svojou komplexnosťou a schopnosťou vyvolať silné emócie?

Umelá inteligencia otvára neuveriteľné možnosti nielen v hudbe, ale v celom spektre ľudskej činnosti. Od zlepšovania zdravotnej starostlivosti, cez efektívnejšie spracovanie dát, až po inovácie v umení a vzdelávaní. Je fascinujúce sledovať, ako môže AI riešiť komplexné problémy a prinášať riešenia, na ktoré by sme my, ľudia, sami možno nikdy neprišli.

TS