Smiech aj slzy v publiku: Unikátny projekt na podporu ukrajinských odídencov má za sebou premiéru

Ušli pred vojnou, chcú začať nový život v novej krajine, no tá ich odmieta. Mnohí Ukrajinci,  utekajúci pred ruskou agresiou, zažívajú niečo podobné. Spočiatku sa síce stretávali s podporou a pomocou, ale dlho trvajúci vojnový konflikt obyvateľov okolitých krajín vyčerpal, ich empatia sa často vytráca a ochota pomáhať slabne. A je to podobné vo všetkých okolitých krajinách. Umelci z krajín V4 sa preto spojili v unikátnom projekte s názvom ICEBREAKING a snažia sa obyvateľov povzbudiť k pomoci ľuďom v núdzi, ktorá má stále zmysel. Najlepšia forma pre tento účel je podľa nich pouličné divadlo, ktoré s humorom aj vážne približuje osudy Ukrajincov.

„Verím v silu divadla ako umenia, ktoré spája,“ vyjadril hlavnú myšlienku uznávaný poľský režisér Jerzy Zoń z Teatra KTO, ktoré je partnerom projektu za poľskú stranu.

Okrem Poliakov sa projektu zúčastňuje slovenský Ansámbel nepravidelného divadla, české divadlo KRVIK TOTR a maďarská skupina nového cirkusu Firebirds. Umelci sa počas štyroch rezidencií stretávali a pripravovali inscenáciu, ktorá mala premiéru cez víkend v Krakove priamo pod Wawelom. Zámer sa podarilo naplniť. Predstavenie Circus Caravana – hudobno-pouličnú šou, ktorá bez slov približuje osudy cirkusantov utekajúcich pred vojnou, si pozreli ľudia z rôznych krajín. Smiali sa, ale zostali tiež dojatí osudmi cirkusovej rodiny, ktorá je hlavným hrdinom inscenácie.

„Je to naše spoločné dielo, ktoré sme tvorili postupne. Ukazuje, že únik do „zeme zasľúbenej“ nie je vždy výhra. Umelci sa tu stretávajú s rôznymi prekážkami – od nenávisti obyvateľov až po byrokraciu. Chceme povedať, že prvotný únik do bezpečia je síce dôležitý, no nie vždy je to raj,“ vysvetľuje vedúci českého divadla KRVIK TOTR Petr Jediný Novotný.

Inscenácii v rámci projektu ICEBREAKING predchádzala výskumná cesta umelcov, počas ktorej spoznávali osudy ukrajinských utečencov vo všetkých 4 krajinách. Je to teda síce fikcia, ale založená na veľmi reálnych skutočnostiach. Téma cirkusu tiež nie je náhodná, tvorcov inšpiroval osud principála Ilyu Borsuka z Dnipra, ktorý musel vymeniť umenie za bojovú líniu. Súčasťou premiéry inscenácie bolo aj premietanie krátkeho dokumentárneho filmu ŠÉF CIRKUSU o tomto výnimočnom mužovi. 

„Hlavný príbeh našej inscenácie je teda o tom, že ľudia, keď stratia domov, ho hľadajú kdekoľvek na svete a sú ochotní sa prispôsobiť danej krajine. Musia však nájsť pochopenie u domácich. Ak sa tak nestane, nastávajú zbytočné nedorozumenia a zlé emócie. Na toto chceme poukázať, ale zároveň ľudí zabaviť, preto je v tom aj kus artistického a umeleckého majstrovstva,“ dodáva Ján Fakla, riaditeľ Ansámbla nepravidelného divadla, ktoré na projekte participuje za slovenskú stranu.

Predstavenie počas premiéry teda mnohým spôsobilo zimomriavky, na divákoch však bolo vidieť, že práve artistické umenie a choreografie ich nadchli najviac. Umelci žonglovali, vrhali fakle s ohňom, bicyklovali na vysokej jednokolke, rozosievali humor cez slzy.

„Snažili sme sa návštevníkov zapojiť do predstavenia a myslíme si, že naša pouličná inscenácia dokázala ľudí vtiahnuť do diania. Tešíme sa, že odozva publika bola takáto pozitívna,“ uzavrel Bálint Turai zo skupiny nového cirkusu FIREBIRDS v Maďarsku.

Po krakovskej premiére novú inscenáciu aj dokument Šéf cirkusu uvidia obyvatelia všetkých participujúcich krajín V4. Na Slovensko sa dostane na jeseň tohto roka. Bude súčasťou Festivalu AMPLIÓN – Nový kabaret & pouličné umenie v Banskej Štiavnici.

Projekt je financovaný Európskou úniou. Vyjadrené názory a stanoviská sú však výlučne názormi autora(ov) a nemusia nevyhnutne odrážať názory Európskej únie alebo EACEA. Ani Európska únia ani orgán poskytujúci granty za ne nemôžu niesť zodpovednosť.

Bývalý principál Ilya Borsuk z Dnipra dodnes pomáha obyvateľom Ukrajiny na vojnovej línii a tak sa umelci rozhodli pomôcť mu finančnou zbierkou. Záujemcovia do nej môžu prispieť tu: https://send.monobank.ua/jar/8yPFV45uEC

TS
FOTO – Anna Nowa