Raj na zemi s Andrejom Bánom putuje po dlho odkladanej premiére do slovenských kín.

Bol svedkom vojnových konfliktov a humanitárnych katastrof v Kosove, Afganistane, Pakistane, na Ukrajine či Haiti a v ďalších kútoch sveta. Už tri desaťročia ako fotograf a reportér zaznamenáva príbehy ľudí, na ktoré by sa inak zabudlo. Aký je však jeho osobný príbeh?

Režisér Jaro Vojtek sa rozhodol zaznamenať súkromný aj profesionálny život Andreja Bána.

Nový dokumentárny film Raj na zemi prichádza do kín po celom Slovensku od 1. októbra 2020 vďaka distribučnej spoločnosti Asociácia slovenských filmových klubov. Deje sa tak po vyše pol roku od pôvodne plánovanej premiéry, ktorú zastavila korona kríza. V premiére sa Raj na zemi predstaví divákom aj za osobnej účasti tvorcov počas blížiaceho sa Medzinárodného filmového festivalu Febiofest, ktorý sa koná od 30. septembra do 4. októbra 2020. 

„S fotografom, novinárom a mojím priateľom Andrejom Bánom prechádzame Irakom, Kosovom, Gruzínskom a nachádzame ľudí, ktorí prežili vojnové konflikty – ľudí, zabudnutých ľuďmi. S Andrejom putujem sám, iba s kamerou, ktorá zachytáva autentické situácie krutých príbehov ľudí vo vojnách, ale aj Andrejovu dušu a jeho vnútorné prežívania a súkromné krízy. Tento film je našim vzájomným dialógom, ale aj dialógom medzi Andrejovým vnútorným svetom a svetom, ktorý ho obklopuje,” povedal Jaro Vojtek. 

Film tak má dve roviny, ktoré sa prelínajú – prácu reportéra v ťažkých podmienkach vojnových a konfliktných zón a jeho osobné prežívanie, dopady takejto záťaže na jeho súkromie, najbližšie vzťahy, duševný stav.

Film podľa Andreja Bána vznikol ako „vedľajší produkt“ jeho dialógov s kamarátom a režisérom Jarom Vojtekom, ku ktorému chodil v rokoch 2013 až 2015, v časoch depresií, prespávať. „Veľmi mi pomáhalo, že sme sa vtedy spolu rozprávali, to je to hlavné, o čom aj hovorím v závere filmu. Jaro ma v jednom okamihu začal vtedy natáčať. Potom bola pauza a k téme sa vrátil v roku 2015, keď mi už bolo lepšie. Začali sme spoločne jazdiť na miesta vojnových, konfliktných zón, kde som bol v minulosti,“ povedal Andrej Bán. „Film je veľmi osobný a úprimný, čo je pre mňa ťažké, ale dúfam, že pomôže a inšpiruje k úvahám iných ľudí, ktorých trápili podobné psychické problémy,“ dodal.

Popri sledovaní života a myšlienok Andreja Bána sa divákovi v Raji na zemi predstavuje aj život v krajinách, kam sa vojnový reportér vracia k hrdinom svojich reportáží – k ľuďom vypovedajúcim o masovom vraždení v Kosove počas vojny na Balkáne, o náboženskom prenasledovaní a úteku z Iraku či k ľuďom z Abcházska, ktorí vyhnaní z domovov žijú celé desaťročia ako utečenci v opustených budovách v Gruzínsku. Mnohé z týchto príbehov symbolizujú aj dnešnú tvár Európy.

Raj na zemi už získal cenu Strieborné hrozno na festivale Lubuskie leto filmowe v poľskom Lagówe a len prednedávnom si odniesol Cenu primátora Piešťan z Medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Nový dokumentárny film Raj na zemi sa v svetovej premiére predstavil na jeseň 2019 počas Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava.

Film vyrobila produkčná spoločnosť MPhilms v koprodukcii s Rozhlasom a televíziou Slovenska.

Réžia: Jaro Vojtek / Scenár: Marek Leščák, Jaro Vojtek / Kamera: Jaro Vojtek / Strih: Peter Harum ASFS / Hudba: Michal Nejtek / Zvukový dizajn: Richard Fűlek / Produkcia: Dominika Fáberová / Producenti: Zora Jaurová, Mátyás Prikler
Účinkuje: Andrej Bán

JARO VOJTEK

V rokoch 1994-1998 vyštudoval na VŠMU v Bratislave odbor réžia dokumentárneho filmu u Dušana Hanáka. Jeho dlhometrážny debut My zdes (2005) bol uvedený na MFF Karlovy Vary a na ďalších festivaloch, kde získal množstvo ocenení, napr. v roku 2006 Hlavnú cenu na MFF dokumentárnych filmov o ľudských právach Jeden svět v Prahe. V roku 2009 mal premiéru jeho druhý dlhometrážny dokument Hranica, ktorý vyhral na MFDF Jihlava cenu Medzi morami za najlepší východoeurópsky dokumentárny film a bol uvedený aj v prestížnej sekcii Spektrum na MFF Rotterdam. Jeho poslednými filmami sú hradný debut Deti (2014), ktorý získal niekoľko ocenení na MFF v Pekingu, a dokumentárny film Tak ďaleko tak blízko (2014), ktorý nahliada do života ľudí postihnutých autizmom. V súčasnosti pripravuje svoj druhý hraný film Anestéza a dlhometrážny dokument Sedem dní.

ANDREJ BÁN

Od roku 1987 pracuje pre domáce a zahraničné médiá, venuje sa najmä reportážam z krízových oblastí sveta, ako je napríklad Kosovo, Izrael, Gruzínsko, Afganistan, Pakistan, Ukrajina či Haiti, kam sa opakovane vracia. Momentálne je fotograf a reportér Denníka N, do mája 2018 bol reportérom časopisu .týždeň. Zaujíma ho hlbší pohľad na príčiny konfliktov, ako aj ťažká situácia obetí vojen či prírodných katastrof v dlhšom období, keď sa pokúšajú vrátiť sa naspäť do normálneho života. V roku 1999 počas vojny v Kosove založil a trinásť rokov viedol organizáciu Človek v ohrození. Vo vydavateľstve Slovart mu vyšli tri fotografické publikácie Iné Slovensko (2006), Kosovo (2008), Na juh od raja (2016), ktorá je prierezom 25 krajinami, ktorým sa ako reportér venoval od roku 1991. Reportážna kniha Slon na Zemplíne (Absynt 2018) je výsledkom takmer 30 rokov reportérskej práce od Čiernej nad Tisou po Bratislavu. Získal za ňu Cenu Nadácie Tatra banky za umenie. Mal takmer 50 autorských výstav na Slovensku aj vo svete, získal viaceré ocenenia Novinárska cena, Picture of the Year, Krištáľové krídlo, Biela vrana, Gypsy Spirit a iné.

Zdroj: TS