Raj na zemi s Andrejom Bánom uvedie v svetovej premiére festival v Jihlave.

Už tri desaťročia zaznamenáva príbehy obetí vojen či prírodných katastrof od Kosova, cez Gruzínsko či Afganistan, až po Haiti. Aký je však osobný príbeh reportéra Andreja Bána? Režisér Jaro Vojtek tri roky prostredníctvom intímnych rozhovorov a spoločných putovaní po svete nakrúcal jeho prácu aj zápas so samotou a psychickými problémami.

Nový dokumentárny film Raj na zemi sa v svetovej premiére predstaví počas Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava, ktorý sa uskutoční od 24. do 29. októbra 2019. O priazeň poroty sa bude uchádzať v sekcii Medzi morami, venovanej filmom strednej a východnej Európy a teritóriu ich vzájomných vzťahov.

Raj na zemi je príbehom o Andrejovi Bánovi a Európe, o vojnovom reportérovi a svete. Jaro Vojtek prechádza s fotografom, novinárom a dlhoročným priateľom Irak, Kosovo, Gruzínsko a spoločne nachádzajú ľudí, ktorí prežili vojnové konflikty – ľudí, zabudnutých ľuďmi.

„S Andrejom putujem sám, iba s kamerou, ktorá zachytáva autentické situácie krutých príbehov ľudí vo vojnách, ale aj Andrejovu dušu a jeho vnútorné prežívania a súkromné krízy. Tento film je našim vzájomným dialógom, ale aj dialógom medzi Andrejovým vnútorným svetom a svetom, ktorý ho obklopuje,” vysvetľuje režisér Jaro Vojtek, ktorý patrí
k etablovaným slovenským dokumentaristom a jeho filmy patria medzi najväčšmi oceňované divákmi aj profesionálmi doma i v zahraničí.

Raj na zemi je esenciou toho, čo vie Jaro Vojtek najlepšie – stať sa dokumentujúcim partnerom a priateľom človeka a jeho osudu, ukázať nám jeho tragédie, dilemy a zápasy takmer mimochodom, byť stále prítomný, ale nie ako názorový protihráč, ale skôr ako terapeut,“ hovoria Zora Jaurová a Mátyás Prikler, producenti snímky zo spoločnosti MPhilms.

Paralelne zaznamenáva film tragické a komplikované príbehy súčasného sveta v krízových oblastiach či utečeneckých táboroch. Tieto obrazy, snímané prostredníctvom vojnového reportéra a zároveň prostredníctvom režisérovho pohľadu naňho, prinášajú nový uhol pohľadu na súčasné geopolitické udalosti vo svete.

Prelínajúca sa reflexia individuálneho a spoločenského osudu je tak podľa tvorcov intenzívnym mementom tragédie súčasného sveta a jeho bolestí, ktorým nedokážeme zabrániť, ani ich vyriešiť, a tak nám ostáva len ich žiť.

  • Svetová premiéra: Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jihlava 2019
  • Krajina pôvodu: SR
  • Rok výroby: 2019
  • Formát: DCP
  • Minutáž: 78 min.
  • Jazyk: slovenčina, angličtina, arabčina, albánčina, srbčina, gruzínčina, ruština
  • Prekladové titulky: slovenské, anglické
  • Žáner: dokumentárny film
  • Produkcia: MPhilms
  • Koprodukcia: Rozhlas a televízia Slovenska         
  • Réžia: Jaro Vojtek / Scenár: Marek Leščák, Jaro Vojtek / Kamera: Jaro Vojtek / Strih: Peter Harum ASFS / Hudba: Michal Nejtek / Zvukový dizajn: Richard Fűlek / Produkcia: Dominika Fáberová / Producenti: Zora Jaurová, Mátyás Prikler
  • Účinkuje: Andrej Bán

JARO VOJTEK

V rokoch 1994-1998 vyštudoval na VŠMU v Bratislave odbor réžia dokumentárneho filmu u Dušana Hanáka. Jeho dlhometrážny debut My zdes (2005) bol uvedený na MFF Karlovy Vary a na ďalších festivaloch, kde získal množstvo ocenení, napr. v roku 2006Hlavnú cenu na MFF dokumentárnych filmov o ľudských právach Jeden svět v Prahe. V roku 2009 mal premiéru jeho druhý dlhometrážny dokument Hranica, ktorý vyhral na MFDF Jihlava cenu Medzi morami za najlepší východoeurópsky dokumentárny film a bol uvedený aj v prestížnej sekcii Spektrum na MFF Rotterdam. Jeho poslednými filmami sú hradný debut Deti (2014), ktorý získal niekoľko ocenení na MFF v Pekingu, a dokumentárny film Tak ďaleko tak blízko (2014), ktorý nahliada do života ľudí postihnutých autizmom. V súčasnosti pripravuje svoj druhý hraný film Anestéza a dlhometrážny dokument Sedem dní.

ANDREJ BÁN

Od roku 1987 pracuje pre domáce a zahraničné médiá, venuje sa najmä reportážam z krízových oblastí sveta, ako je napríklad Kosovo, Izrael, Gruzínsko, Afganistan, Pakistan, Ukrajina či Haiti, kam sa opakovane vracia. Momentálne je fotograf a reportér Denníka N, do mája 2018 bol reportérom časopisu .týždeň. Zaujíma ho hlbší pohľad na príčiny konfliktov, ako aj ťažká situácia obetí vojen či prírodných katastrof v dlhšom období, keď sa pokúšajú vrátiť sa naspäť do normálneho života. V roku 1999 počas vojny v Kosove založil a trinásť rokov viedol organizáciu Človek v ohrození. Vo vydavateľstve Slovart mu vyšli tri fotografické publikácie Iné Slovensko (2006), Kosovo (2008), Na juh od raja (2016), ktorá je prierezom 25 krajinami, ktorým sa ako reportér venoval od roku 1991. Reportážna kniha Slon na Zemplíne (Absynt 2018) je výsledkom takmer 30 rokov reportérskej práce od Čiernej nad Tisou po Bratislavu. Získal za ňu Cenu Nadácie Tatra banky za umenie. Mal asi 50 autorských výstav na Slovensku aj vo svete, získal viaceré ocenenia Novinárska cena, Picture of the Year, Krištáľové krídlo, Biela vrana, Gypsy Spirit a iné.

Zdroj: TS