Milióny ľudí na svete budú mať možnosť vidieť film DOBRÁ SMRŤ.

Film DOBRÁ SMRŤ režiséra Tomáša Krupu sa v druhej polovici roka rozbieha do sveta za divákmi. Už 20. augusta ho čaká ázijská premiéra v Južnej Kórei na festivale EBS International Documentary Festival (EIDF), pričom film zakúpila aj tamojšia televízia EBS, televízia ARTE – koprodukčný partner filmu – odvysiela film v Nemecku, Francúzsku, Belgicku i vo Švajčiarsku, v októbri a novembri sa film predstaví aj na festivale o ľudských právach Inconvinient Films vo viacerých mestách Litvy. Na jeseň bude snímka súťažiť na dvoch domácich festivaloch – Cinematik a Jeden svet. Zároveň Slovenská filmová a televízna akadémia vybrala film ako národného nominanta na najlepší dokumentárny film na EFA (Európske filmové ceny).

Mojím autorským zámerom bolo položiť otázku –  Do akej miery sme schopní vziať svoj život do vlastných rúk? – aby diváci hľadali odpoveď. Dosiaľ máme skúsenosti len s reakciami divákov zo Slovenska a Česka. Teraz sa film dostane oveľa ďalej a bude žiť svoj vlastný život. Som zvedavý, ako budú reagovať diváci v iných krajinách, predovšetkým v Južnej Kórei. Motiváciou Janette, prečo sa rozhodla poskytnúť svoj príbeh pre filmové spracovanie bolo, že chcela podporiť diskusiu na tému eutanázie kdekoľvek na svete,“povedal režisér a producent Tomáš Krupa. „Najpodstatnejšie pre ňu však bolo, že by mohla niekomu pri hľadaní odpovedí týmto filmom pomôcť. Myslela na ostatných; aj v tom spočívala jej veľkosť,“ dodal.

Skutočný príbeh nevyliečiteľne chorej Angličanky Janette mal premiéru v marci tohto roku, na českom Festivale dokumentárnych filmov o ľudských právach Jeden svět získal Cenu Poroty v Českej súťaži a zároveň ho diváci ohodnotili ako tretí najlepší film festivalu. Snímka sa k českým divákom vráti na jeseň, presne 17. októbra vstupuje do oficiálnej kino dstribúcie.   

Aktuálne film Dobrá smrťzakúpila pre svoj filmový festival a televízne vysielanie juhokórejská EBS (Educational Broadcasting System). Ázijská premiéra je naplánovaná na 20. augusta v rámci festivalu EIDF 2019 a o dva dni neskôr ju premiérovo odvysiela TV EBS. Ide o prestížny dokumentárny festival, ktorý je hostiteľom TV EBS, národnej verejnej televízie; tá ponúka vzdelávacie a kultúrne programy v Južnej Kórei s 52 miliónmi obyvateľmi. EIDF je jediným dokumentárnym festivalom, ktorý vo svojom programe spája filmové projekcie a televízne vysielanie. EBS je zároveň jediný vzdelávací vysielací kanál v krajine, ktorý poskytuje kvalitné dokumenty pre všetky vekové skupiny a špičkové programy pre deti.

Nemecko-francúzska televízia ARTE– ako jeden z koproducentov filmu – odvysiela televíznu verziu filmu (52 minút) na svojom hlavnom kanáli v krajinách: Nemecko (83 mil.), Francúzsko (67mil), Belgicko (11,4mil.) a Švajčiarsko (8,5mil). 

V októbri a novembri sa film predstaví za osobnej účasti režiséra na festivale o ľudských právach Inconvinient Films vo Vilniuse v Litve. Medzinárodný súťažný festival sa koná v dvanástich mestách Litvy (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys, Ukmergė, Utena, Anykščiai, Marijampolė, Rokiškis, Tauragė, Biržai). Film Dobrá smrťnasadili do programu celkovo päťkrát. Snímka figuruje v prestížnej sekcii Panorama, ktorá dáva priestor najvýznamnejším udalostiam dokumentárnej tvorby posledných rokov. Dramaturgovia vyberajú filmy na základe umeleckej hodnoty, filmových schopností a odhalenia relevantnej témy ľudských práv. Festival v súčasnosti patrí medzi najpopulárnejšie a najnavštevovanejšie filmové festivaly v Litve a zároveň je najväčším dokumentárnym festivalom v krajine.

Film Dobrá smrťbude na jeseň súťažiť aj na dvoch domácich festivaloch – na Cinematiku v kategórii Cinematik.doc a na jubilejnom 20. ročníku Jedného sveta v súťaži o najlepší SK a CZ dokumentárny film. 

Film DOBRÁ SMRŤ je koprodukciou Slovenska – Česka – Francúzska – Nemecka – Rakúska. Prináša skutočný príbeh nevyliečiteľne chorejJanette, ktorá by rada ukončila svoj život dôstojne, preto sa rozhodne pre dobrovoľnú, lekárom asistovanú smrť. Keďže tú vo Veľkej Británii, kde žije, neumožňujú, rozhodne sa odcestovať do Švajčiarska. Cestu musí naplánovať skôr než jej to rýchlo postupujúca choroba znemožní. Syn Simon, ktorý po nej zdedil svalovú dystrofiu, má pre matkino rozhodnutie viac pochopenia než dcéra Bridget.

Filmový štáb pracoval v zložení: kamera: Ondřej Szollos, strih: Peter Kudlička, zvukový dizajn: Miloš Hanzély, dramaturgia: Arash T. Riahi, Stephan Krumbiegel, Olga Sommerová, námet a scenár: Tomáš Krupa, Lukáš Hanulák, výkonná producentka: Henrieta Cvangová.

Dlhometrážny film DOBRÁ SMRŤ vznikol v slovensko-česko-francúzsko-nemecko-rakúskej koprodukcii. O realizáciu projektu sa postarala slovenská filmová produkčná spoločnosť HAILSTONE. Majoritným producentom a režisérom filmu je Tomáš Krupa, ktorý debutoval dlhometrážnym dokumentom ABSOLVENTI: Sloboda nie je zadarmo (2012). Na vzniku filmu sa ďalej koprodukčne podieľal český koproducentMasterfilma rakúsky koproducent Golden Girls Film, Rozhlas a televízia Slovenska, televíziaARTE G.E.I.E., Česká Televízia, s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu SRStátního fondu pro podporu kinematografie ČR. Nakrúcanie sa uskutočnilo v rokoch 2016 – 2018 vo Veľkej Británii, USA a vo Švajčiarsku. Film je realizovaný v anglickom jazyku.

Zdroj: Zuzana Golianová