Filmy pre mladých divákov a konferencia o tvorbe filmov pre deti a mládež: dnes sa začína Filmový festival pre deti a mládež CINEDU 2023

V Mestskom kultúrnom stredisku (MsKS) Nové Mesto nad Váhom, v Kine Považan sa práve začali prvé filmové predstavenia dvojtýždňového filmového festivalu pre deti a mládež – CINEDU 2023

V priebehu prvého týždňa – CINEDU Kids –  sa premietajú filmy pre deti do 12 rokov, druhý týždeň – CINEDU Teens – sú filmy určené kategóriám 13+. Všetky filmy sú v originálnom znení so slovenskými titulkami a pre najmladších divákov, pre ktorých by čítanie titulkov mohlo byť komplikované budú robiť umelecký živý dabing slovenské herečky Eva Sákalová a Juliana Johanides. Víkend je nielen plný filmov, vrátane najnovšej slovensko-českej produkcie, ale aj workshopov pre deti a mládež.

Po prvý raz v histórii festivalu budú udelené štyri ocenenia. O cenách Najlepší film CINEDU KidsNajlepší film CINEDU Teens rozhodujú tri trojčlenné poroty detí a tínedžerov z rôznych miest a obcí. O Cene diváka budú rozhodovať svojimi hlasmi samotní diváci.

Záujem o  CINEDU 2023 je aj tento rok veľký: k dnešnému dňu má festival zaznamenaných viac než 1 500 rezervácií lístkov.

Slávnostné vyhlásenie víťazov porotami a čestnými hosťami sa bude konať počas Záverečného ceremoniálu v piatok 29.septembra 2023 od 18:30 hod. v Kine Považan v MsKS, kde bude premietnutý aj záverečný film festivalu, rodinná nemecká komédia: Alfons Smoliar: Konečne školský výlet!, režiséra Marka Schlichtera, 2022. Film uvedie jeho scenárista John Chambers. Slávnostný večer je pre pozvaných hostí, ale bude otvorený aj verejnosti a bude už tradične moderovaný mladým slovenským hercom. Tento raz sa úlohy ujal Oliver Asztalos.

Alfons Smoliar: Konečne školský výlet!, réžia Mark Schlichter, Nemecko, 202
Alfons Smoliar: Konečne školský výlet!, réžia Mark Schlichter, Nemecko, 202

Festival CINEDU rezonuje aj na európskej úrovni. Septembrový magazín Európskej asociácie detských filmov (ECFA), ktorého je členom, o ňom informuje okrem iného rozhovorom s riaditeľkou a zakladateľkou Ľudmilou Cvikovou a prináša tiež novinky o filmoch, ktoré sú uvádzané počas CINEDU. Tým sa nielen festival, ale aj Slovensko tesnejšie prepája so svetovými tvorcami kvalitného filmu pre deti a mládež.

Ambasádorka CINEDU, herečka Zuzana Kronerová:

“Ako ambasádorka Filmového festivalu pre deti a mládež CINEDU sledujem jeho vývoj od prvého ročníka a robí mi veľkú radosť sledovať ako festival rastie, jeho kvalita ale aj význam – mám na mysli význam pre deti a tínedžerov, ktorí dostávajú šancu raz do roka vidieť kurátorsky pripravený filmový program. Tým, že sa festival svojimi činnosťami venuje filmovej výchove našich mladých sme sa pridali k vyspelým európskym krajinám a verím tomu, že krok za krokom sa filmová gramotnosť stane prirodzenou súčasťou výchovy aj u nás.“

Po prvý raz sa tento rok festival bude venovať nielen filmovým predstaveniam a workshopom pre deti a mládež, ale robí aj prvý a dôležitý krok v podpore vývoja filmov pre tieto vekové kategórie, ktoré momentálne v slovenskej kinematografii absentujú, teda hraných filmov s príbehmi zo súčasnosti.

Spoločne s novootvoreným Kultúrno-kreatívnym centrom Hviezda v Trenčíne organizuje CINEDU v piatok 29.septembra celodennú konferenciu a workshopy pre mladých slovenských filmových profesionálov pod názvom: Ako napísať scenár pre dobrý film pre deti a mládež? 

Masterclassy budú viesť traja významní zahraniční hostia: režisér a producent z Českej republiky, Petr Oukropec; Renate Zylla, festivalová agentka, emeritná riaditeľka festivalu pre deti a mládež MFF Berlíne, poradkyňa a spoluzakladateľka detského MFF KINEKO v Tokyo, Nemecko; John Chambers, scenárista a spisovateľ detských kníh, Nemecko/Írsko.

So svojimi skúsenosťami s tvorbou pre deti a mládež sa s účastníkmi podelia renomovaní slovenskí tvorcovia: Katarína Krnáčová, producentka, Iveta Grófová, režisérka a scenáristka, Marek Leščák, scenárista a pedagóg, Vanda Raýmanová, režisérka, scenáristka a pedagogička.

Do dnešného dňa potvrdilo svoj záujem vyše päťdesiat záujemcov: sú medzi nimi študenti, mladí profesionáli, ale aj pedagógovia z Vysokej školy múzických umení v Bratislave, z Akadémie umení v Banskej Bystrici, ako aj dramaturgovia z RTVS.

Ľ-P: Petr Oukropec, režisér a producent, Česká republika; Renate Zylla, festivalová agentka, emeritná riaditeľka festivalu pre deti a mládež MFF Berlín, Nemecko ; John Chambers, scenárista a spisovateľ detských kníh, Nemecko/Írsko
Ľ-P: Petr Oukropec, režisér a producent, Česká republika; Renate Zylla, festivalová agentka, emeritná riaditeľka festivalu pre deti a mládež MFF Berlín, Nemecko ; John Chambers, scenárista a spisovateľ detských kníh, Nemecko/Írsko

Filmový́ festival CINEDU je prvou a doteraz jedinou filmovou platformou na Slovensku špecializovanou výlučne na mladého diváka do 18 rokov, ktorá obohacuje domácu distribučnú ponuku o celovečerné filmy zo súčasnosti, s ktorými naši mladí diváci môžu vyrastať, možno sa aj poučiť a hlavne identifikovať sa s ich hrdinami.

Ministerka kultúry, Silvia Hroncová:

„Filmová tvorba pre deti a mládež významne prispieva k formovaniu ich osobnosti, k porozumeniu sveta okolo nás, k vytváraniu hodnotných vzťahov v rámci rodiny, školy, ako aj medzi rovesníkmi. Súčasná generácia má bohaté skúsenosti s individuálnou konzumáciou audiovizuálneho obsahu prostredníctvom mobilných telefónov alebo počítačov, o to hodnotnejšie je ponúknutie zmysluplnejšej alternatívy v podobe spoločného sledovania filmového diela a s tým súvisiacimi možnosťami diskusie o spoločných zážitkoch medzi mladými divákmi. Želám Vám, aby sa Vaša svedomitá príprava festivalu prejavila na jeho bezproblémovej realizácii, a aby festival naplnil Vaše očakávania a očakávania najprísnejších divákov, ktorými deti nepochybne sú.“

Hlavným organizátorom festivalu je Cinedu o.z. a spoluorganizátorom už od roku 2020 Mestské Kultúrne Stredisko Nové Mesto nad Váhom a Kino Považan. Nad CINEDU 2023 prebrali záštitu ministerka kultúry Slovenskej republiky, Silvia Hroncová a primátor Nového Mesta nad Váhom, František Mašlonka.

Festival Cinedu 2023 doteraz finančne alebo partnersky podporili  Audiovizuálny fond, Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, Slovenský filmový ústav, Nové Mesto nad Váhom, CEF-Stredoeurópska nadácia,  Nadácia SPP, Nadácia ZSE, Trenčiansky samosprávny kraj, TASR, Veľvyslanectvo Spolkovej republiky Nemecko v Bratislave, Goetheho inštitút v Bratislave, Rakúske kultúrne  fórum, TASR, Školské a iní.

Zdroj: TS