Ako sa pripraviť na sťahovanie nábytku?

Hovorí sa, že sťahovanie a s ním súvisiaci stres spolu a námaha vám môže spôsobiť šedivenie a zvýraznenie vrások. Podobné tvrdenia treba samozrejme brať s nadhľadom, no pravdou zostáva, že sťahovanie bytu či kancelárie je aktivitou, ktorá vám aj spolu s prípravami zaberie v tom lepšom prípade aspoň pár dní. Jeho súčasťou je aj sťahovanie nábytku, ktorému sa oplatí venovať zvlášť pozornosť.

Sťahovanie bytov ani kancelárií si netreba nechávať na poslednú chvíľu a zároveň si treba dobre rozmyslieť, či si ho zabezpečíte svojpomocne, alebo ho zveríte profesionálom. V každom prípade si ale treba vyhradiť dostatok času na jeho plánovanie, ktoré zahŕňa aj prieskum medzi sťahovacími službami a porovnávanie cenových ponúk.

4 kroky pre bezproblémové sťahovanie nábytku

Pri príprave na sťahovanie nejde iba o dostatok krabíc a ďalšieho baliaceho materiálu, pamätajte si tiež, že náročnou fázou celého procesu je aj sťahovanie nábytku. Poradíme, ako ho zvládnuť ľahšie a prezradíme vám, prečo sa na sťahovanie nábytku zamerať oplatí myslieť už vo fáze hľadania profesionálnej sťahovacej služby.

Nábytok dôkladne premerajte

Pre sťahovanie kancelárií je typické, že sa vedie podrobná evidencia sťahovaného nábytku a ďalších predmetov. Na evidenciu sa však oplatí myslieť aj pri sťahovaní bytov, pretože vďaka nej získate aj relevantnejšie cenové ponuky. Každý kus nábytku, ktorý plánujete previezť, premerajte a zapíšte na zoznam. Tento krok nevynechajte ani v prípade, že sa rozhodnete sťahovať svojpomocne a popri tom zmerajte aj dvere do výťahu, vchodové dvere či overte si koľko, toho pojme auto, ktoré na sťahovanie použijete.

Demontáž nábytku

Vďaka podrobnému zoznamu ľahšie zistíte, koľko práce vás čaká pri demontáži nábytku. Niektoré kusy, ako napríklad obývacie steny, veľké skrine či rôzne nábytkové sety jednoducho budete musieť rozmontovať. Na to si nielenže treba vyhradiť dostatok času, ale aj premyslieť systém, aby ste po nasťahovaní dokázali nábytok opätovne zmontovať.

Bezpečné balenie, ochrana pri manipulácii a presun

V rámci tretieho kroku na vás pri sťahovaní nábytku čaká viacero úkonov. Po demontáži nábytku sa ku slovu hlási bublinková alebo stretch fólia. Všetky časti nábytku odporúčame dôkladne zabaliť a v tomto smere rozhodne nešetriť. Stačí malé „ťuknutie“ a rohy vašej obľúbenej poličky už nikdy nebudú ako predtým. Rovnako odporúčame sklenené časti nábytku oddeliť a zabaliť zvlášť. Ak chcete pri sťahovaní zredukovať množstvo použitých jednorazových materiálov, výbornou alternatívou pri preprave nábytku sú aj ochranné deky.

Umiestnenie a opätovné zmontovanie

Štvrtý krok dôkladne preverí, ako ste obstáli v tých predchádzajúcich. Keď sa vám už podarí všetko previezť bez ujmy na miesto určenia, je potrebné nábytok vyniesť. Ak ste všetko správne premerali, budete vedieť, či sa s nábytkom zmestíte na schodisko alebo do výťahu. V prípade, že ste pri demontáži postupovali obozretne a všetkým častiam našli miesto a označili ich, problémom nebude ani opätovné zmontovanie. Ešte skôr ako sa rozhodnete rozmerný nábytok skompletizovať, nájdite mu v novom priestore miesto.

Po umiestnení a zmontovaní ešte odporúčame jednotlivé kusy nábytku dôkladne prehliadnuť a preveriť ich stabilitu. Potom stačí už len vyčistenie a sťahovanie nábytku môžete považovať za dokončené.

Zdroj: PR