Na Slovensko mieri svetová kapacita Thomas Verny. Predstaví knihu Tajný život nenarodeného dieťaťa

Svetoznámy kanadský profesor, vedec, psychiater a spisovateľ s československými koreňmi doktor Thomas Verny prichádza po desiatkach rokov späť na Slovensko, aby aj svojim rodákom predstavil unikátnu knihu Tajný život nenarodeného dieťaťa, ktorá roky žne úspech už v 32 krajinách sveta.

Profesor Verny je svetoznámym priekopníkom prenatálnej a perinatálnej  psychológie. Na svojom konte má doposiaľ už 8 kníh a 47 vedeckých prác. Svojou prácou už pred desiatkami rokov zmenil svetové vnímanie tehotenstva a pôrodu. „Ako psychiater som sa celý život zaujímal o pamäť a myseľ. Na začiatku mojej kariéry ma to priviedlo k založeniu vedy prenatálnej a perinatálnej psychológie. Pred niekoľkými rokmi som sa začal zaujímať o bunkovú pamäť a bunkovú inteligenciu,“ hovorí 88 – ročný Thomas Verny, ktorý študoval aj v Toronte či na Harvarde.

Ako psychiater sa špecializuje najmä na psychológiu pred narodením. V osemdesiatych rokoch prvýkrát vydal prelomovú knihu Tajný život nenarodeného dieťaťa, ktorá vyšla už vo viac ako troch desiatkach krajín a teraz konečne prichádza aj jej slovenská verzia.

Dr. Thomas Verny v nej uvádza závery medicínskych výskumov. Čo všetko ovplyvňuje formovanie osobnosti dieťaťa? Čo ho môže brzdiť a čo podporovať? Môže mu niečo ublížiť? Akú rolu hrá láska a nadviazanie puta (tzv. bonding)? Ako veľmi dôležitá je emocionálna pohoda matky počas tehotenstva? Aký druh predpôrodnej prípravy si vybrať a ktorý typ pôrodu zvoliť?  Aj na tieto otázky ponúka kniha odpoveď.

Starostlivosť rodiča o dosiaľ nenarodené dieťa  a postoj k nemu môžu na celý život ovplyvniť jeho fyzické zdravie a emocionálnu stabilitu. Rozhodnutia, ktoré robí rodič dnes, zásadným spôsobom určujú, ako sa bude dieťa cítiť. Rodič môže svojmu dieťaťu darovať podmienky pre šťastný a zdravý život, tvrdí Dr. Verny. Jeho pozoruhodná kniha čitateľom ukazuje, ako na to. Je stále aktuálna, možno ešte aktuálnejšia než v čase, keď vyšla prvýkrát.

Thomas R. Verny je zakladajúcim prezidentom APPPAH – Asociácie prenatálnej a perinatálnej psychológie a zakladajúcim redaktorom „Journal of Pre and Perinatal Psychology“. Profesor Verny sa po dlhých desiatkach rokov vracia domov na Slovensko, aby zdieľal svoje videnie a skúsenosti aj s českým a slovenským publikom.

Život Thomasa Vernyho

Narodil sa v Bratislave a  v roku 1952 emigroval do Kanady, kde teraz žije so svojou manželkou v meste Stratford. Thomas má okrem iného naozaj silný životný príbeh, keď z rodnej krajiny utekal s rodičmi ako dieťa hneď dvakrát – prvý raz v roku 1942 ako šesťročný do Maďarska kvôli nacistom. Po troch rokoch sa na Slovensko vrátil a v roku 1949 sa odsťahoval po druhýkrát, a to do Viedne, kvôli diktatúre. Do Kanady odcestoval, keď mal 16 rokov. Jeho otec bol právnik a matka sa starala o domácnosť. Jeho starý otec mal v tom čase jedinú tlačiareň v Bratislave. Thomasovi starí rodičia boli odvezení do Osvienčimu a čoskoro na to zabití.

Všestrannosť profesora Vernyho nemá hranice. Okrem práce psychiatra, vedeckej či publikačnej činnosti sa venuje aj tvorbe podcastov a blogov pre Psychology Today. Miluje šach, rád fotografuje a cestuje. Nad rámec svojej profesie je taktiež básnikom.

Thomas Verny sa na Slovensku objaví začiatkom mája a zotrvá u nás tri dni, počas ktorých bude aj hosťom Adely Vinczeovej v jej talkšou Trochu inak s Adelou (relácia bude na Dvojke odvysielaná 31. mája). Po návšteve Slovenska odcestuje do susednej Českej republiky, kde bude 4. mája prednášať na Medzinárodnom kongrese inteligentného pohybu na tému Uzdravenie prenatálnych tráum a vplyvu raných skúseností na náš život. 

Knihu Tajný život nenarodeného dieťaťa si môžete kúpiť tu: https://www.bohemicabooks.com/popularne-naucna/tajny-zivot-nenarodeneho-dietata/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwrcKxBhBMEiwAIVF8rKaFkGyFsKdI__ZKS1AFtZCq-2u1IXzOTD2gccRGLWAkFx41cA_5cBoCZS0QAvD_BwE

TS