Luboš Pospíšil „ďalej cestu pozná“. Nový singel je predzvesťou vecí budúcich i špeciálneho septembrového best of koncertu

Po úspešnom albumovom projekte Poesis Beat (2021) a vlaňajších oslavách 40 rokov od prvého vydania dnes už legendárneho debutu Tenhle vítr jsem měl rád servíruje nestarnúci český beatový pesničkár Luboš Pospíšil čerstvú singlovú lahôdku.

Novinka Dál cestu znám možno ľahko prekvapí ráznejším zvukom, typický „pospíšilovský“ rukopis je tu však i vďaka príspevku kapely 5P zachovaný. Novou skladbou L. P. & 5P zároveň pozývajú na tradične početné jarné i letné vystúpenia a jeden z vrcholov svojej koncertnej sezóny, ktorý bude hostiť 4. septembra pražská Občanská plovárna.

„Aktuálny singel som mal v hlave pomerne dlho, ale rockovú verziu som zvolil až po skúsenostiach z turné k 40. narodeninám albumu Tenhle vítr jsem měl rád. Koncerty sa niesli v znamení tvrdšieho zvuku a reakcie publika v plných sálach boli skvelé. Hudbu pre výslednú formu singla som mal pripravenú. Môj námet na text zaujal Pepu Lábusa, ktorý ho potom opísal svojou charakteristickou lyrikou – tematicky vlastne ide o cestu pesničky od úplneho začiatku cez rôzne úskalia až k poslucháčom,“ hovorí k novinke matador českej hudobnej scény obdarený hlasom, ktorý si nespletiete.

Podobne ako v prípade albumu Poesis Beat i s realizáciou piesne Dál cestu znám výrazne pomohol „univerzál No. 1 medzi českými bubeníkmi“ Martin Vajgl, v ktorého štúdiu sa skladba zároveň nahrávala. Kmenový člen 5P Mirek Linhart potom „tromi gitarami hard rockovú parketu mimoriadne naleštil a kapelník Ondřej Fencl pridal štýlové klávesy.“

„S Lubošom máme podobné korene. Hoci z rôznych generácií, obaja sme vyrástli na Led Zeppelin a Deep Purple, takže nebolo veľmi čo riešiť – proste som k Mirovým hutným gitarám „prišil“ nebeské hammondky… Basu nahral Bohumil Dvořák, ktorý svojho času stál pri zrode Vltavy či Krásných nových strojů a v súčasnosti občas na komorných koncertoch sprevádza Luboša ako gitarista,“ dodáva Ondřej Fencl.

Okrem novej piesne je dobrou správou i fakt, že by mala byť prísľubom vecí budúcich. Potvrdzuje to napokon i sám Luboš Pospíšil: „Rysuje sa nový materiál. Či bude ostrejšieho razenia podobne ako Dál cestu znám, to zatiaľ neviem. Osobne mám rád farebné projekty, čo sa navzájom nevylučuje.“

„Dál cestu znám je taká prvá lastovička, na ďalších piesňach už budeme pracovať v kapelnej rodine 5P, teda i s našou omladenou rytmikou. S tou sa v plnej paráde predvedieme na jarnom turné, letných festivaloch, a hlavne na špeciálnom best of koncerte 4. septembra v pražskej Občanské plovárně. V tomto storočí to bude Lubošov úplne prvý pražský koncert v plnej poľnej pod holým nebom. A okrem starých i novších hitoviek určite zaznie i aktuálny singel,“ dopĺňa Ondřej Fencl.

Viac informácií nájdete na webe Luboša Pospíšila: www.lubospospisil.cz/

TS