Z New Yorku na Slovensko: Jazzová speváčka Hanka G vyráža na jesenné turné s držiteľom ocenenia Grammy.

Hanka G je jednou z najrešpektovanejších slovenských jazzových & world-music speváčok, ktorá už vyše troch rokov úspešne pôsobí na jazzovej a gospelovej scéne v srdci afro-americkej kultúry v New Yorku. Začiatkom októbra príde predviesť svoje umenie aj do rodného kraja, vo svojom kvartete prinesie laureáta prestížneho ocenenia Grammy, kontrabasistu Michaela Bowieho.

Hanka je považovaná za jednu z najtalentovanejších jazzových speváčok súčasnosti so svojim zvučným, gospelovo znejúcim hlasom a silným vokálnym prejavom pripomínajúcim legendárnu gospelovú divu Mahaliu Jackson. Ešte počas svojho pôsobenia na Slovensku otvárala koncert svetových speváckych jazzových hviezd súčasnosti, Kurta Ellinga a Cassandry Wilson. Cassandra sa rozhodla podporiť jej talent v USA, stala sa jej mentorkou a o Hanke sa vyjadrila ako o ”Najlepšej z nastupujúcej generácie“.

Začiatkom Októbra privedie na slovenské turné hviezdnu hudobnícku zostavu z USA. Držiteľa prestížneho ocenenia Grammy, Michaela Bowieho (kontrabas), ktorý nahrával a vystupoval s takými speváckymi jazzovými legendami ako Sarah Vaughan, Betty Carter, Abbey Lincoln, Patti LaBelle, Dee Dee Bridgewater. Ďalej držiteľa prestížneho ocenenia bubeníckej jazzovej legendy Maxa Roacha, Taru Alexandra (bicie), ktorý nahrával a vystupoval s Abbey Lincoln, Betty Carter, Roy Hargrove. Taru je v súčasnosti členom mimoriadne úspešných hudobných zoskupení,Kirk Lightsey & Mark Whitfield kvartetu a Justin Robinson kvartetu. Zostavu doplní už slovenskému jazzovému publiku dobre známy Ondrej Krajňák (klavír), ktorý je považovaný za jedného z najlepších jazzových klavíristov na slovenskej a českej hudobnej scéne. S Hankou spolupracoval na všetkých troch jej sólových CD. Počas svojej kariéry participoval na nahrávkach vyše 40 albumoch a spolupracoval s Idou Kellarovou, Ivou Bittovou, Oskarom Roszom a mnohými ďalšími. Spolu odohrajú štyri koncerty na Slovensku vrátane Nu Spirit Baru v Bratislave, Medzinárodného Jazzového Festivalu v Košiciach, Orava Jazz Festivalu v Námestove, Koliba Tri Studničky v Demänovskej Doline a ďalšie dva v prestížnych jazzových kluboch vo Valencii a Madride v Španielsku.

Diváci sa môžu tešiť na vášnivé, autentické hudobné predstavenie plné životných príbehov, radosti, lásky a smútku, ktoré spojí kultúrne dedičstvá dvoch odlišných krajín: Slovenska a USA. Počas strhujúceho hudobného výletu naprieč dvomi odlišnými kultúrnymi tradíciami, slovenskou a americkou, odznie nádherný mix slovenských ľudových piesní, zaranžovaných do jazzu z druhého albumu Hanky G “Essence”, ako i pôvodné inštrumentálne skladby svetových jazzových klavíristov, vokálne podfarbené Hankiným spevom a textami, ktoré vyšli na jej poslednom úspešnom jazzovom albume „Twin Flame“. Oba albumy boli nominované na prestížnu cenu ”album roka” v žánrovej kategórii ”Jazzová hudba” v rámci slovenskej hudobnej ankety  “Radio_Head Awards” ako aj “Esprit awards”.

Zoznam koncertov:
2.10, 20:00 – Bratislava, Nu Spirit Bar
3.10, 19:00 – Medzinárodný Jazzový Festival Košice
4.10, 19:00 – Námestovo, Orava Jazz Festival
5.10, 20:00 – Demänovská Dolina, Koliba Tri Studničky
8.10, 21:00 – Valencia, Španielsko, Jimmy Glass Jazz Bar (Sebastian Chames – klavír)
9.10, 22:00 – Madrid, Španielsko, El Junco Jazz Club(Sebastian Chames – klavír a Ruben Carles –                 kontrabas)

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Viac o Hanke G:

Hanka je vychádajúca hviezda na jazzovej scéne v New Yorku, kde prepája slovenskú folklórnu hudbu, jazz, gospel a koncertuje so svojim kvartetom po celom svete. Hanka je držiteľkou niekoľkých ocenení vrátane prestížnej ceny L. Martoníka „Jazzman roka“ z roku 2017, kde sa stala iba druhou ocenenou ženou počas 26 ročného udeľovania tohto ocenenia. Jej posledné dva albumy boli nominované v kategórii jazzovej hudby ako „albumy roka“ na jazzových cenách ako Esprit a Radio_Head. Hanka v súčasnosti aktívne koncertuje na jazzovej scéne v New Yorku ako aj na medzinárodnej scéne so svojim kvartetom, zložených z jedných najlepších amerických jazzových muzikantov súčasnosti.

“Svojím bujným altovým hlasom sa preplieta cez akýkoľvek súbor zmien s dôrazom a gráciou. Jej majstrovstvo si žiada byť vypočuté.”

Melvin Smith – renomovaný americký jazzový saxofonista a spolupracovníkInConcert Magazine USA

„Práve som si vypočul tvoj prekrásny album “Twin Flame”. Verím, že máš pred sebou skvelú kariéru a som rád, že som si mohol vypočuť tvoju hudbu a citlivé texty.“Reggie Workman, USA– americký avant-gardný jazzový & hard bobovýhráč na kontrabas, známy predovšetkých zo spolupráce s John Coltranom a Art Blakeym

Zdroj: TS