Exkluzívne jarné turné v znamení toho najlepšieho z jazzu čo doma máme!

Už tento piatok, 10. mája odštartuje v Banskej Štiavnici prvý zo série koncertov v rámci turné top slovenských jazzových hudobníkov s názvom Nikolaj Nikitin, Ľuboš Šrámek a hostia.

Koncerty budú zložene z hudby vychádzajúcej z autorskej dielne dvoch významných slovenských jazzových hudobníkov a improvizačných výstupov ich hostí. Spolupráca Nikitina a Šrámeka funguje od roku 2007 a obaja autori sú akceptovaní na európskej jazzovej scéne. Medzi ich úspechy patria aj koncerty v USA, v Kanade, či koncert pre stanicu O1 (ORF) v živom vysielaní. V roku 2010 vyšiel týmto dvom umelcom spoločný mp3 album „Live in Murmansk“, záznam zo živého koncertu z „Artic jazz festivalu“ v ruskom meste Murmansk. Neskôr spolupracovali spolu so SND na interaktívnych koncertoch „In medias jazz“, v priestoroch SND. Okrem aktívneho koncertovania spolupracovali na viacerých nahrávkach. S Tomom Harrellom nadviazali spoluprácu v USA, s Klemensom Marktlom spolupracuje Ľuboš Šrámek viac ako 15 rokov, s Miroslavom Vitoušom začali hudobníci spolupracovať v roku 2013, kedy v Hudobnom fonde vyšlo CD Polajka/Nikolaj Nikitin ensemble with Miroslav Vitouš: Tales from My Diary. Autorská dvojica ďalej spolupracovala s hudobníkmi ako Gregory Hutchinson, Peter Erskine, JD Walter, Lonnie Plaxico, Stanley Banks, či Patches Stewart. Aktuálne majú za sebou aprílové turné v duu v Mexiku a spoločné nahrávanie v newyorskom The Samurai Hotel Recording Studio v spoločnosti pánov hudobníkov, akými sú Tom Harrell, Drew Gress a Johnathan Blake.

Hosťami koncertov v rámci meniacich sa formácií budú ostrieľaný jazzmani ako Štefan Pišta Bartuš na kontrabas, či Marián Ševčík a Srb Štefan Novakov na bicie. Na bratislavskom koncerte bude hosťovať aj výnimočná jazzová speváčka Hanka G. . Z mladšej generácie sa počas turné predstavia vychádzajúce slovenské hviezdy daného žánru, speváci Kristína Mihaľová a Samuel Hošek. Zaostávať im nebude ani talentovaný gitarista Jakub Šedivý, či mladý, jazzový hráč na kontrabas, Matej Štubniak.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Turné Nikolaj Nikitin, Ľuboš Šrámek a hostia

10.5.2019 Archanjel caffe bar, Banská Štiavnica

11.5.2019 Barmuseum, Martin

16.5.2019 Slovenský rozhlas, Bratislava

17.5.2019 Art Jazz Gallery, Piešťany

18.5.2019 Route 66 Bar & Restaurant, Liptovský Mikuláš

Zdroj: www.realmusichouse.sk