YouTube prvý raz v Česku a Slovensku vyhlasoval YouTube Works Najlepší YouTube kanál majú Kytary.sk.

Nestojí za ním žiadna najatá kreatívna agentúra a obsah vytvárajú sami zákazníci a zamestnanci. Napriek tomu sa mu podarilo získať výročnú trofej YouTube Works najnavštevovanejšieho svetového videowebu YouTube amerického gigantu Google, ktorý tento rok pre Česko a Slovensko prvýkrát prestížne ocenenie udeľoval. Reč je o YouTube kanále českej firmy Kytary.sk, ktorý si tento týždeň odniesol cenu za Najlepšie dlhodobé používanie YouTube. Za sebou nechal prestížne svetové značky ako napríklad McDonald’s. Česká firma, ktorá začínala pred dvadsiatimi rokmi v prenajatej kočikárni je dnes jednotkou na trhu s hudobnými nástrojmi. 

Po USA, Veľkej Británii, Francúzsku a Škandinávii je Česko so Slovenskom piatym regiónom, kde YouTube svoje ceny uvádza. Jeho zástupcovia požiadali 12 predných marketingových odborníkov, od kreatívnych riaditeľov po zakladateľov a generálnych riaditeľov, aby pomohli vytipovať projekty. Podľa svojich slov nesledovali len to, koľko má kanál zhliadnutí, ale či tiež doručuje klientom to, čo chcú. „Kytary.sk dostali cenu za výborné mediálne výsledky, kreativitu a dlhodobú prácu, vďaka ktorej sa ich YouTube kanál stal médiom medzi hudobnými fanúšikmi,“ hovorí Petr Houzar, Head of Agencies pre Google Česko a Slovensko.

Kytary.sk sú jednotka na trhu v predaji hudobných nástrojov. Snažia sa dať zákazníkovi viac než len účtenku po nákupe a tým sa odlíšiť od konkurencie. „Chceme zákazníkov tiež niečo naučiť, pobaviť ich, zaujať. To sú primárne ciele. Povedomie o značke a lojalita prichádzajú neskôr a prejavujú sa následne v efektivite výkonnostného marketingu. Chceme inšpirovať, motivovať a vyvolať túžbu venovať sa hudbe aktívne – byť hudobníkom, to je hlavné poslanie,“popisuje marketingový riaditeľ Kytary.sk Filip Černý s tým, že podľa toho je štruktúrovaný aj ich YouTube kanál. Ľudia na ňom nájdu rozhovory s umelcami, spevákmi a hudobníkmi, koncerty alebo vzdelávacie videá vrátane škôl pre začiatočníkov i pokročilých či predstavenie hudobných nástrojov.

Medzi najsledovanejšie relácie patrí napríklad satirická relácia Kumšt, ktorá sa vtipne triafa do hudobných štýlov, publicistická relácia ON-AIR o aktuálnych témach s výraznými osobnosťami, gitarová škola Honzy Homolu alebo séria Koncert pro jednoho, kedy jednému pacientovi s cystickou fibrózou hrá jeho vysnívaná kapela, ako napríklad Chinaski alebo Tomáš Klus.

„YouTube ocenil, že vďaka priateľskému tónu, profesionalite, humoru a aktuálnym témam je naša značka veľmi prístupná. Kanál Kytary.sk má viac ako 24 miliónov zhliadnutí, 945 000 zobrazených hodín a viac ako 41 000 odberateľov. I preto sme obdržali cenu za dlhodobú prácu, vďaka ktorej sa náš YouTube kanál stal rešpektovaným médiom medzi hudobnými fanúšikmi,“ doplňuje Černý.

Za YouTube kanálom Kytary.sk nestojí žiadna najatá kreatívna agentúra. Spoločnosť má vlastné štúdio pre tvorbu videoobsahu a dvojčlenný tím, ktorý všetko produkčne a technicky zaisťuje. Účinkujúci sú väčšinou profesionálni hudobníci.

Google už každoročne vyhlasuje výsledky Ads Leaderboard. Ide o rebríček najobľúbenejších reklám, ktorý oceňuje reklamy nielen podľa počtu zhliadnutí. YouTube Works je však iná súťaž – viac skúma konkrétnu prácu, ktorá sa odohrala v rámci kreativity a mediálnej stratégie, a zohľadňuje hlavne výsledky (businessové a mediálne), ktoré kampane mali.

20 rokov Kytary.cz / Kytary.sk v roku 20XX

Tento rok je to dvadsať rokov, kedy basgitarista Jan Pils zaregistroval doménu Kytary.cz / Kytary.sk, čím položil základný kameň firmy, ktorá sa neskôr stala jednotkou na českom trhu s hudobnými nástrojmi. 20 rokov firmy Kytary.cz / Kytary.sk navyše vyšlo na rok 2020. Rok nabitý dvadsiatkami sa spoločnosť rozhodla zastrešiť znakom XX.

Symbol XX bude Kytary.cz / Kytary.sk sprevádzať aktivitami počas celého roku. Tešiť sa možno na výnimočný Festiwall XX, špeciálne XX limitované nástroje, XX súťaže a veľa ďalšieho.

Zdroj: TS