Dáta YouTube súčasťou rebríčkov ČNS IFPI

ČNS IFPI od roku 2010 vydáva pravidelné rebríčky najpredávanejších hudobných albumov a najhranejších singlov v rádiách na Slovensku. Od samého začiatku spracovávania týchto hitparád spolupracujeme s predajcami hudobných nosičov a s rozhlasovými stanicami po celom Slovensku. Ako sa trh vyvíjal, vznikla potreba zahrnúť do našich prehľadov aj hudbu predávanú internetovými providermi prostredníctvom rôznych portálov a služieb.

Tým od mája 2014 vznikli prehľady poradia najprehrávanejších singlov na platformách Spotify, Deezer a GooglePlay. S rastúcim významom ďalších platforiem zaoberajúcich sa ponukou streamovanej hudby bola nadviazaná spolupráca so spoločnosťou Apple, aby spracovávané dáta čo najlepšie odrážali trendy v počúvaní hudby slovenských používateľov internetového streamovania.

Našou snahou bolo od samého začiatku získať dáta od všetkých veľkých hráčov na tomto trhu, preto sme sa snažili získať aj dáta o streamovaní hudby na azda najznámejšej platforme – YouTube. Tento záujem mali všetci vydavatelia rebríčkov celosvetovo. Iniciatívy sa chopilo londýnske ústredie IFPI a po rokovaniach so spoločnosťou Google došlo k podpisu rámcovej zmluvy, na základe ktorej sú príslušným spracovateľom rebríčkov v jednotlivých krajinách poskytované potrebné dáta o streame hudby na serveri YouTube. Do údajov zahŕňame iba prehratie oficiálnych hudobných videí (počítajú sa prehrania dlhšie ako 30 sekúnd) od tzv. logged-in používateľov a naopak, nezohľadňujeme „„user generated content“, čo je v súlade s medzinárodnými IFPI štandardmi.

Sme veľmi radi, že sa Slovensko zaradilo medzi krajiny, kde YouTube svoje dáta poskytuje. Vypovedacia hodnota našich rebríčkov sa tým iste posilnila.

Po krátkom skúšobnom období zaraďujeme od tohto týždňa poskytnuté dáta do našich rebríčkov. Popri údajoch od Spotify, iTunes, Apple Music a Supraphonline sa teda dáta od YouTube stanú neoddeliteľnou súčasťou vydávaných prehľadov.

www.ifpicr.cz

Zdroj: TS