Veronika Rabada vydáva nový album Sukne

Známa slovenská speváčka Veronika Rabada vydáva nový album Sukne, ktorý vznikal počas dvoch rokov koronových opatrení, prevažne v čase, keď nebolo možné koncertovať. Oproti debutovému albumu Lúka sa Veronika s kapelou rozhodla viac sústrediť na živé hranie muzikantov a zvuk originálnych nástrojov. Je to hlavne zásluhou aranžérov a hudobných producentov albumu Michala Brandysa a Gabriela Silvaya, ktorí sa spolu masteringom Romana Šoltysa podpísali pod nový a výrazný zvuk albumu.

Album sa nahrával postupne v štyroch nahrávacích štúdiách Klakson, Domcheck, Perina a Musicology. Okrem stálych spoluhráčov: Michal Brandys (gitara, husle), Gabriel Silvay (husle), Adrián Polovka (bicie), Martin “Miťo”  Samuely (Basa), Martin Kočiš (akordeón) a Daniel Kočiš (cimbal) sa na ňom podieľali aj hostia: cimbalista Mykhaylo Zakhariya, Adrián Harvan, ktorý rozpísal party pre dychovú sekciu a sláčikové kvarteto, Martin Husovský, ktorý nahral klavír, gitarista Braňo Kociov, kontrabasista Martin Gašpar, Symfonický orchester RTVS s dirigentom Adriánom Kokošom a Pavol Jeňo, ktorý nahrával trúbky a flauty.

“Nový album začína vznikať prakticky hneď, keď je ten predošlý hotový. Už počas dokončovania prichádzajú nápady, ktoré by mohli byť na novom albume. Proces jeho prípravy je vždy dlhý a nápady sa postupne triedia, upravujú, niektoré sa zavrhnú, potom sa zas vrátia a kým sa začne nahrávať dostanú mnoho podôb. Na albume Sukne sa výrazne podpísali zanietenosť a hudobné majstrovstvo všetkých tvorcov, muzikantov a hostí, za čo sa im chcem veľmi pekne poďakovať,” povedala o vzniku nového albumu Veronika.

Na albume Sukne sa nové autorské piesne prirodzene prelínajú s úpravami tradičných slovenských, srbských, rómskych a rusínskych ľudových piesni. Významné miesto medzi nimi zaujímajú a capella verzia rusínskej piesne Oj verše, mij verše s hosťujúcim speváckym zborom Romana Sladkopevca a pocta slovenskej ľudovej piesni Červené jabĺčko, ktorá je zároveň aj poctou slovenskej herečke a speváčke Zore Kolínskej. 

“Odmalička milujem skladbu Červené jabĺčko a vždy som ju chcela mať na svojom albume. A práve z detských čias mi zostala v hlave jej podoba, ktorú spievala Zora Kolínska. Pri našej verzii sme vychádzali z pôvodného aranžmánu Petra Smékala, ktorý sme dotvorili ako tribute našej legendárnej herečke a speváčke,” objasnila Veronika.

Ako autori hudby sa na albume Sukne okrem Veroniky Rabada a Michala Brandysa podieľali aj Zoltán Šallai, Zuzana Eperješiová, Milan Maťaš a Matúš Pavlík. Dva single z albumu vznikli v spolupráci s hudobným producentom a skladateľom Martinom Kavuličom. Skladba Radosť mám, vznikla ešte v roku 2020 a druhý singel Letela by som spolu nahrali takmer o rok neskôr.

“Po nejakom čase od nahratia skladby Radosť mám sa mi prihlásil Martin, že by sme spolu mohli ešte niečo urobiť. Vrátili sme sa k textom, ktoré som mu už predtým poslala. Vybrali sme text od Vlada Krausza a doslova zo dňa na deň my poslal demo skladby Letela by som. Páčila sa mi jej ľahkosť a príjemná atmosféra, tak sme ju nahrali. Môj nový menežér vymyslel, že k nej urobíme najprv tkzv. Demovideo, ktoré má ľudí upútať na hudbu a text tým, že sa v obraze neodohráva nič podstatné. Ale už dlho máme námet aj na regulérny videoklip, ktorý dúfam stihneme nakrútiť už čoskoro,” povedala o novom singli a špeciálnom klipe speváčka.

Texty k skladbám Letela by som a Nedeľa napísal Vlado Krausz. Niekoľko textov napísala Veronika Rabada, dva texty poetka Silvia Kaščáková, jeden Zuzana Eperješiová a Ján Koščák a ostatné sú od Petra Rabadu. Z jeho dielne je aj text skladby Piargy, ktorý vznikol na objednávku pre nový slovenský rovnomenný film, ktorý sa už čoskoro dostane do kín.

Na obale albumu Sukne je Veronika v bielych šatách od módnej návrhárky Mišeny Juhász a práve biele šaty na titulke albumu sú pojítkom mezi albumami Veroniky Rabada. Na obale albumu Lúka je tiež v bielych šatách od návrharov Jankiv Siblings. Skladby z nového albumu Sukne už môžu diváci vidieť a počuť naživo na letných koncertoch.

www.rabada.sk
https://m.facebook.com/veronikarabada/

 

Zdroj: pro:messa