Nová vianočná skladba a videoklip Veroniky Rabada a Čechomoru vznikli cez internet

Nová vianočná skladba Veroniky Rabada a Čechomoru tak, ako ich celá tvorba čerpá z našich hudboných tradícií, ale vznikla úplne moderne – cez internet. Skladbu Vánočka napísali hudobník Michal Brandys a textár Peter Rabada. O aranžmán sa postaral Gabriel Silvay a českú verziu slovenského textu upravil Zdeněk Koudelka.

“Skladbu chlapci napísali už niekedy v roku 2017. Vtedy sme ju aj naskúšali, ale nejak sa nám nepozdávala a tak sme ju odložili. Možno by som na ňu aj zabudla, ale úplne náhodou, pri hľadaní úplne inej veci som na ňu v telefóne natrafila a keď som si ju opäť vypočula, povedala som si, že by bola škoda ju nedokončiť. A okamžite som vedela, že to musí byť duet ženy a muža,” povedala o novej skladbe Veronika Rabada a dodala: “Padalo množstvo nápadov na mužský hlas, ale najlepší tip mi dal kolega Zoli Sallai, keď povedal, že by to mohol byť slovensko-český duet.”

Veronikin kolega z košického konzervatória a klávesák skupiny No Name ju spojil s Igorom Timkom, ktorý jej pomohol s výberom autora českej verzie textu Zdeňka Koudelku. On pridal tip na Františka Černého zo skupiny Čechomor, ktorý sa hneď po vypočutí skladby ozval, že do toho ide aj s celou skupinou. Veronika s kapelou nahrala celú skladbu a poslala ju do Čiech a dohodli sa, že výslednú podobu skladby urobí Čechomor.

“S Veronikou sme sa spoznali na našom VlakTour po Slovensku a keď mi pred pár dňami poslala demo na Vánočku, bola spolupráca upečená hneď po prvom vypočutí. Skladba nás od začiatku chytila. Veronika poslala skvelú základnú nahrávku, S Karlom Holasom sme ju vo First Floor studios na Barrandove v Prahe už len pokvapkali vianočnými čechomorskými kvapkami a bolo to hotové,” povedal o vzniku novej skladby líder Čechomoru Franta Černý   

 

Vďaka súčasnej situácii sa im nepodarilo spolu stretnúť a nahrávku tak konzultovali len cez internet.

“S výsledkom som veľmi spokojná. Ide z toho taká energia, ako keby sme to nahrávali spoločne. Je skvelé, že sme sa dokázali naladiť na spoločnú strunu. Podarilo sa nám do toho dostať tú atmosféru Vianoc, keď ženy musia všetko pripraviť a muži vytvárajú pohodovú atmosféru, ktorú si potom spoločne užijú. A zvykla som si aj na to, že sme naše vianočné oblátky vymenili za spoločnú vianočku,” zhodnotila Veronika a Franta Černý pridal hodnotenie Čechomoru: “Všetci v kapele máme radosť z toho, akú má pieseň náladu. Myslíme si, že sa nám podarila a veríme, že tak ako nás poteší aj poslucháčov.”

Cez internet vznikal aj netradičný videoklip. Vytvoril ho kolektív žiakov Veroniky Rabada, ktorý do tvorivého procesu zaradil aj jej dvanásťročného syna. Spoločne presunuli príbeh skladby do virtuálnej reality sveta hry Minecraft.

“Veľa som rozmýšľala o tom, aký klip k Vánočke urobiť. Nechcela som typické vianočné ligotavé obrazy, skôr niečo súčasné, aby sa to prepojilo. Kolega Matúš Pavlík mi povedal, nech skúsim niečo, čo by mohlo zaujať aj dnešné deti. Potom som si uvedomila, že naši žiaci a aj môj syn sa radi hýbu vo svete, ktorý si môžu sami vytvárať. Keď som zistila, že v Minecrafte vytvorili našu školu, bolo to jasné. Poprosila som ich, či by vedeli vytvoriť svet, ktorý sa odohráva v našej skladbe. Súhlasili a hneď sa do toho pustili. Bola to pre nich hra, pri ktorej sa dobre zabavili a ešte dostanú aj odmenu,” objasnila vznik videoklipu speváčka.

Okrem práce na vianočnej skladbe Veronika Rabada spolu so svojou skupinou kompletizuje nové skladby na pripravovaný album Sukne, ktorý by mali vydať na jar. Na jednu z už dokončených skladieb sa práve pripravuje videoklip, ktorý bude zverejnený začiatkom budúceho roka.

www.rabada.sk
https://m.facebook.com/veronikarabada/

Zdroj: pro:messa