Unikátny dokument o Adamovi Ondrovi, svetovej športovej hviezde, uvidíte aj v slovenských kinách

Premýšľali ste niekedy nad tým, ako vyzerá každodenný život špičkových športovcov? Prostredníctvom filmu Adam Ondra: Posunúť hranice máme teraz jedinečnú príležitosť vstúpiť do súkromia lezeckej ikony zo susedného Česka – Adama Ondru. Intímny portrét od režisérskeho dua Jana Šimánka a Petra Zárubu zachytáva obdobie náročnej prípravy na olympiádu v Tokiu, ktorá si žiada svoje obety aj v osobnom živote.

Pozorujúc vypäté športové momenty, komplikovaný tréning i pohodlie rodinnej atmosféry, kde s partnerkou čelia neľahkým dilemám, spoznáte svetovú horolezeckú hviezdu mimoriadne autenticky. Tento unikátny dokument plánuje do slovenskej kinodistribúcie v novembri tohto roku priniesť spoločnosť Film Expanded. Na pokrytie nákladov spojených s nákupom práv na filmové zábery od Medzinárodného olympijského výboru, spustili crowdfundingovú kampaň, kde môže už dnes distribúciu filmu podporiť športové publikum a široká verejnosť.

„Aká je skutočná cena za úspech?

Lezenie je vášeň a túžba, Adam Ondra posúva hranice tam, kde sa to zdalo byť mimo ľudskej možnosti. Lezeniu obetoval doslova všetko a teraz ho čaká čoraz naliehavejšia výzva – rodinný život. Dokáže to skĺbiť aj s náročným tréningom a prípravou na olympiádu v Tokiu? Nový dokumentárny film rozpráva príbeh jedného z najlepších horolezcov na svete, pričom vyčnieva z rady športových dokumentov svojimi nepopierateľnými filmovými kvalitami. Jeho dôležitosť (nielen) vo svetovom kontexte približuje kreatívny riaditeľ Film Expanded Matej Sotník: „Sme mladá distribučná spoločnosť, ktorá do slovenských kín a na netradičné premietacie miesta už tretí rok prináša to najlepšie z domáceho i svetového dokumentu. Film Adam Ondra: Posunúť hranice nás očaril nielen svojím hlavným protagonistom, doslova „rock star“ Adamom Ondrom, ale rovnako svojim citlivým filmovým rozprávaním a remeselnou režijnou kvalitou. Tieto kvality ocenili aj áčkové festivaly ako švajčiarsky Visions du Réel či britský Sheffield DocFest, ktoré sa rozhodli film prezentovať medzinárodnému publiku.“ Mimoriadne úspechy v zahraničí svedčia o tom, že film bude prínosom aj pre slovenské publikum a jeho športové komunity, pričom vynikne blízkosť protagonistu, ktorý pochádza zo susedného Česka. „Chceme túto štafetu prebrať a priniesť film o Adamovi Ondrovi do kín po celom Slovensku. Nie je to však také jednoduché. Aby sme mohli film ukázať v plnohodnotnom kinozážitku, aký si zaslúži, od Medzinárodného olympijského výboru musíme zakúpiť práva na zábery, ktoré vo filme uvidíte. A práve tomuto účelu slúži crowdfundingová kampaň, ktorú sme spustili cez platformu Donio SK. Veríme, že s podporou Adamových fanúšikov, lezeckej či športovej komunity a priaznivcov Film Expanded, bude kampaň úspešná a film Adam Ondra: Posúvať hranice čoskoro uvidíte v slovenských kinách,“ vysvetľuje Sotník.

Synopsa:

Adam Ondra, najväčšia lezecká ikona súčasnosti, dosahuje fenomenálne športové výkony. Príbeh rozpráva, ako sa z nehovoriaceho introverta stala svetová športová hviezda a z túžby liezť úloha – vždy zvíťaziť.

Prostredníctvom Adamovho príbehu a jeho tvrdej prípravy na olympiádu v Tokiu vo filme sledujeme premenu športového lezenia a športu ako takého, vplyv komerčných tlakov, médií a divákov túžiacich po show, na ktorú sa lezecké preteky menia. V kontraste so samotou, ktorá sprevádza Adama pri jeho každodennom tréningu, a prírodou, ktorá ho obklopuje pri lezení na skalách, sa ku koncu filmu ocitáme na najväčšej športovej akcii vôbec, na letných olympijských hrách. Heslo „nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa“ už dávno nahradilo nové: „víťaz berie všetko“. Súčasťou Adamovho sveta je mnoho ľudí, ktorí mu v jeho ceste pomáhajú: tréner, fyzioterapeuti, poradcovia či rodičia, ktorí ho od malička podporovali. A predovšetkým priateľka Iva, ktorá je jeho najväčšou oporou. Aké to je žiť po boku vrcholového športovca a celebrity?

Link na Crowdfunding: https://www.donio.sk/adam-ondra-v-kinach
Link na trailer: https://www.youtube.com/watch?v=rqOGmtYRkSU
Pozdrav Adama Ondru slovenskému publiku: https://www.youtube.com/watch?v=4DN9NshXu-M
Facebook stránka distribútora: https://www.facebook.com/filmexpanded
Instagram stránka distribútora: https://www.instagram.com/film.expanded/

Zdroj: TS