Na HORY A MESTO príde mladý americký lezec Kevin Jorgeson.

Jedným z hostí tohtoročného festivalu HORY A MESTO bude mladý americký lezec Kevin Jorgeson. Po tom, ako s Tommym Caldwellom vyliezli voľným štýlom na vrchol Dawn Wall na stene El Capitan, dostali sa na titulku New York Times. V ten deň im zavolal americký prezident Barack Obama, aby im osobne zagratuloval, a svoju gratuláciu uverejnil aj na twitter stránke Bieleho domu. Práve o tejto ceste, ktorá sa považuje za najťažšiu na svete, bude Kevin rozprávať v Bratislave. Výkon amerických lezcov sledovali priamo v Yosemitoch stovky novinárov s televíznymi štábmi i široká verejnosť.

Aktuálny ročník Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva HORY A MESTO sa začína už dnes a potrvá do nedele 26. marca. Festival sa aj tohto roku koná v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku.

Som veľmi hrdý na výkon Tommyho Caldwella a Kevina Jorgesona, na zdolanie Dawn Wall na El Capitane. Pripomínajú nám, že všetko je možné,“ napísal ako gratuláciu Barack Obama a uverejnil ju aj na twitter stránke Bieleho domu.

Dôležitý výstup sa konal na prelome rokov 2014 a 2015. Táto cesta sa považuje za najťažšiu na svete, pripravovali sa na ňu šesť rokov  a samotný výstup im trval celých 19 dní. Týmto výkonom si vyslúžili absolútnu pozornosť svetových médií.

After spending nineteen days on the first ascent of the Dawn Wall of El Capitan, a tweet comes through from President Barack Obama, congratulating Tommy Caldwell and Kevin Jorgeson for completing their unprecedented route, considered by many to be the hardest climb in the world.

Cestu sme skúšali 6 rokov. Náš posledný (úspešný) pokus zdolať Dawn Wall nám trval 19 dní. Po prelezení sme zistili, že náš život sa totálne zmenil. Do cesty sme nastupovali ako relatívne neznámi lezci, a v priebehu necelých troch týždňov sme sa stali známymi po celej Amerike, nielen medzi lezeckou, ale aj všeobecnou verejnosťou – na čas sme sa stali doslova celebritami,“ povedal o svojom prelomovom úspechu Kevin Jorgeson.   

Kevinova prednáška nemá len prvoplánovo lezecký, ale aj hlbší ľudský rozmer. Kevin v nej hovorí o tom, ako sa cez utrpenie a strasti lezca, ako je zima, únava, zodraté prsty a podobne, dopracovať k vyššiemu šťastiu. Je to mimoriadne milý a vtipný človek, teším sa, že sa s ním opäť stretnem,“ povedal programový riaditeľ festivalu Alan Formánek, ktorý vedie v kanadskom Vancouveri obdobný festival a Kevin Jorgeson bol pred rokom hosťom na Vancouver International Mountain Festival. Vďaka tejto spolupráci prijal Kevin pozvanie aj do Bratislavy.

Adam Ondra, vo svete lezenia považovaný za „zázračné dieťa“ a zároveň za najlepšieho skalného lezca sveta, bol druhým lezcom v histórii, ktorý Dawn Wall vyliezol voľne; bolo to v novembri 2016,  len po niekoľkých týždňoch skúšania. Adam Ondra bol na festivale Hory a mesto už trikrát (2013, 2011, 2008); v Bratislave má medzi divákmi festivalu silný fun club.

 Obaja, Kevin a Adam, budú hosťami na Hory a mesto 2017 a po prvý raz budú mať ako dvaja hlavní hostia multimediálne prezentácie v jednom dvojbloku. Program, ktorý sa bude konať v sobotu 25. marca 2017 o 19:00 v najväčšej kinosále na Slovensku, bude venovaný prelezeniu cesty Dawn Wall.

Zdroj: Zuzana Golianová, PR manažérka festivalu Hory a mesto