Umeleckým riaditeľom Košice 2013, n.o. sa stal Vladimír Beskid!

Novým umeleckým riaditeľom Košice – EHMK 2013, n.o. sa stal historik umenia a kurátor Vladimír Beskid, ktorý sa už v minulosti podieľal na príprave projektu Košice Interface 2013, s ktorým Košice vyhrali titul Európske hlavné mesto kultúry 2013. Výberovú komisiu v zložení Ján Sudzina, riaditeľ Košice 2013, n.o., Michal Hladký, spoluautor projektu Interface 2013 a Renáta Lenártová, viceprimátorka mesta Košice, presvedčil najmä svojou víziou smerovania projektu.


„Každý z pozvaných kandidátov priniesol zaujímavé podnety pre projekt. Vladimír Beskid nás okrem iného presvedčil znalosťou európskeho i košického kultúrneho a umeleckého prostredia. Má bohaté skúsenosti aj ako manažér,“ vyjadril sa k výsledku výberového konania Ján Sudzina.

„Funkciu riaditeľa beriem vážne, na celý a pevný zväzok,“ reagoval V. Beskid, ktorý za priority projektu považuje vytvorenie nového modelu transformácie sociálno-kultúrneho prostredia východného Slovenska; vybudovanie vlastnej siete partnerských miest, inštitúcií a aktivít; podporu súčasnej kultúry, umenia vo verejnom priestore a nových technológií a intenzívny kultúrny dialóg v rámci európskeho priestoru (aj na východ, za schengenskú hranicu).

Vladimír Beskid pracoval vo viacerých kultúrnych inštitúciách v rámci Slovenska i zahraničia aj na manažérskych pozíciách. Pôsobil ako vysokoškolský pedagóg na umelecky zameraných katedrách viacerých slovenských univerzít (Košice, Bratislava, Trnava). Inicioval a realizoval celý rad medzinárodných projektov a výstav. Má bohatú publikačnú činnosť, je členom slovenskej sekcie AICA, ktorá je najvyššou stavovskou organizáciou združujúcou najrešpektovanejších výtvarných kritikov so sídlom v Paríži. Žije a pracuje v Trnave, Prahe a v Košiciach.

PhDr. Vladimír Beskid


PhDr. Vladimír Beskid (1962)
Vzdelanie: 1985 – Filozofická fakulta Univerzity J. A. Komenského, Bratislava;
Absolvoval študijné pobyty: 2008 – Poľsko; 2005 – Francúzsko; 1997 – Švajčiarsko

Od roku 1987 kurátorsky pripravil viac ako 80 kolektívnych a individuálnych výstav domácich a zahraničných výtvarníkov, predovšetkým v Košiciach, Trnave, Bratislave, Poprade, Banskej Bystrici, Žiline a v zahraničí: Berlín, Mníchov, Viedeň, Praha, Brno, Ostrava, Budapešť, Miskolc, Krakov, Przemysl, Oradea a pod.
Medzi inými: Medzinárodné sympózium Laboratorium 1992- 99 (Prešov, Poprad, Košice, Vyšné Ružbachy, Schaffhausen); Mária Bartuszová 2005–8 (SNG Bratislava, ŠG B. Bystrica, VSG Košice; GRSCH Mníchov); Stredoeurópsky festival umení Trnava 2008; Medzinárodné trienále ITCA, NG Praha 2008; Transformácia identity 89–09, DU Brno, MUSA Viedeň 2009–10; Pre-opening, Múzeum MOYA Praha 2011

Odborná prax (výber):
2011 – Múzeum mladého umenia MOYA v Prahe (šéfkurátor)
2006 – 2011 – Galéria Jána Koniarka v Trnave (riaditeľ)
2003 – 2005 – Inštitút vedy a výskumu, Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave
1998 – 2002 – Katedra výtvarných umení a intermédií FU TU Košice
1994 – 1998 – Východoslovenské múzeum Košice

Zdroj: Tomáš Čižmárik, PR manažér, Košice 2013, n.o.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET