Na udílení Cen Jantar vystoupí Vladimír Javorský. Pořadatelé již zveřejnili první nominace

Sedmý ročník udílení Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar se uskuteční 22. dubna 2024 v Domě kultury Poklad v Ostravě-Porubě. I letos bude jeho součástí program připravený exkluzivně pro tuto příležitost. Vystoupí zde například herec a písničkář Vladimír Javorský. V úterý byly zveřejněny i první nominace.

Výroční Ceny Jantar jsou platformou pro oceňování nejvýraznějších uměleckých počinů ve spojitosti s Moravskoslezským krajem. Udělují se každý rok ve čtyřech divadelních oborech, ale také za populární hudbu, vážnou hudbu, literaturu a výtvarné umění. A právě výtvarná kategorie je první, ve které pořadatelé zveřejnili nominace. Ty získali za výstavy realizované v minulém roce sochař Jaroslav Koléšek, malíř Jakub Špaňhel a také Lenka Glisníková, která originálním způsobem pracuje s médiem fotografie.

„Během následujících tří týdnů budou zveřejněny nominace i v dalších uměleckých oborech. Zároveň v nejbližších dnech odtajníme kompletní program galavečera, na kterém budou ceny předány. I letos se můžou lidé těšit na mimořádně pestrý hudební program, který je otevřený všem žánrům a který je ukázkou toho nejlepšího, co se v našem kraji na poli umění odehrává,“ říká organizátor události Aleš Honus.

Prvním zveřejněným účinkujícím, jenž letošní galavečer zpestří, je Vladimír Javorský. Oblíbený herec a také písničkář před rokem za své album Ještě je obdržel Cenu Davida Stypky, která je právě součástí Cen Jantar. „Vladimír Javorský v Domě kultury Poklad zazpívá se svou kapelou,“ dodává organizátor.

Ceny Jantar jsou určeny umělcům, kteří mají blízký vztah k Moravskoslezskému kraji, ať už jde o umělce zde žijící a tvořící, nebo ty, kteří zde mají kořeny nebo jinou úzkou vazbu.

Generálním partnerem akce je od roku 2018, kdy se konala poprvé, Moravskoslezský kraj. Kromě výročních cen se udělují také Ceny Jantar za celoživotní přínos. Hvězdy se jmény oceněných jsou umístěny na stylizovaném Jantarovém schodišti slávy na Bolt Tower v areálu Dolních Vítkovic.

Zdroj: TS