Tvorcovia budú na Art Film Feste vyvíjať nové filmy

Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne je nielen podujatím, ktoré premieta kvalitné filmy, ale vyprofiloval sa aj na jednu z dôležitých domácich platforiem, podporujúcich ich vznik. Stalo sa tak najmä vďaka medzinárodnému dramaturgickému workshopu MIDPOINT, ktorý sa v rámci festivalu uskutoční už šiesty raz.

Pražská FAMU spolu s ďalšími európskymi vysokými školami vyvinula projekt na podporu spolupráce scenáristov, režisérov a producentov pri vývoji filmu pôvodne pre európskych študentov. Väčšinu účastníkov aktuálneho ročníka však budú tvoriť mladí profesionáli s projektmi svojich prvých a druhých celovečerných filmov. Medzi nimi napríklad aj slovinská autorka Sonja Prosenc, ktorej debutový Strom bol vlani súčasťou súťažnej sekcie Na východ od západu Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary. Jej pripravovaný projekt nesie názov História lásky (History of Love).

Midpoint1

Tvorivé tímy budú pod vedením renomovaných lektorov pracovať na scenároch hraných snímok v kategóriách krátkometrážnych a celovečerných projektov. Workshop sa skladá z dvoch častí – prvá sa uskutoční počas Art Film Festu v Trenčianskych Tepliciach, druhá na konci leta v Českej republike. Slovenská tvorba bude tentoraz zastúpená dvomi študentskými dielami – projektom Lastovičky scenáristky Ivany Sujovej a producentky Martiny Čeretkovej (obe VŠMU), a projektom Atlantída scenáristu a režiséra Jána Blaška (VŠMU) a producentky Veroniky Jelšíkovej (FAMU).

Účasť na workshopoch MIDPOINTu pomáha filmom presadiť sa neskôr v medzinárodnom kontexte – slovenský absolvent FAMU Aramisova spolu s českým producentom Michalom Kráčmerom získali so svojím projektom Decká z východu dve ceny na filmovom trhu festivalu v Solúne alebo cenu Producers Network Prize na koprodukčnom trhu Baltic Event 2014, prijatý bol aj na workshop prestížneho programu Torino Film Lab. Projekt Vychladnutie autora Györga Kristófa (produkcia Marek Urban, sentimentalfilm) sa tento rok zúčastnil prestížnej platformy pre filmy vo vývoji L’Atelier, ktorá je súčasťou Filmového festivalu v Cannes. Filmy Cesta do Ríma (režisér Tomasz Mielnik a producent Mikuláš Novotný) a David (režisér Jan Těšitel a producentka Veronika Kührová) boli zaradené do súťažných sekcií programu tohtoročného Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary.

MIDPOINT_2014

Počas Art Film Festu sa uskutoční aj workshop určený výhradne filmovým profesionálom zo Slovenska – kreatívnym dvojiciam scenáristov a producentov, ktorí budú svoje scenáre konzultovať s medzinárodne uznávaným lektorom Martinom Danielom, pedagógom americkej University of Southern California a medzinárodného programu pre producentov EAVE. Vývoj všetkých projektov ktoré sa workshopu pre profesionálov zo Slovenska zúčastnia, finančne podporil Audiovizuálny fond.

Zoznam projektov:
Cesta slepých vtákov – scenáristka Naďa Clontz, producentky Biba Bohinská a Silvia Panáková (ARINA Film Production)
Emil – scenárista Peter Gašparík, producent Rastislav Šesták (D.N.A. Production)
Lebo medveď – scenárista Juraj Šlauka, producent Marek Urban (sentimentalfilm)
Rieka – scenárista Roman Valentko, produkcia TRIGON PRODUCTION

Midpoint2

Na MIDPOINT sa tiež s obľubou vracajú bývalí účastníci s novými projektmi, prípadne kvôli konzultáciám ďalšej fázy vývoja. Pre takých pripravil vzdelávací program MIDPOINT tzv. Follow-up platformu. V rámci nej prídu konzultovať svoj celovečerný debut Ostrým nožom scenárista a režisér Teodor Kuhn so spoluscenáristom Jakubom Medveckým a producentom Jakubom Viktorínom. S príbehom, inšpirovaným vraždou slovenského študenta Daniela Tupého, sa workshopu zúčastnili v roku 2013 a na jeho vývoj získali štipendium Literárneho fondu aj podporu Audiovizuálneho fondu.

Zdroj: MIDPOINT