Koniec sociálnych drám? Slovenskí filmári objavujú žánrovú tvorbu aj na workshope MIDPOINT.

Celoročný medzinárodný program MIDPOINT podporuje tvorivú spoluprácu medzi scenáristami, producentmi a režisérmi počas vývoja filmového diela.

Vznikol na pražskej FAMU, jeho partnermi sú filmové školy VŠMU Bratislava, PWSFTviT Łodź, UNATC Bukurešť, SZFE Budapešť a berlínska dffb. Jedným z workshopov, ktoré MIDPOINT – Central European Script Center organizuje, je aj blížiaci sa workshop pre profesionálnych tvorcov, ktorý vzniká v spolupráci s CHARACTER – Film Development Association a uskutoční sa v Bratislave v dňoch 8. – 10. 10. 2013.

MIDPOINT_Martin_Daniel

Autori štyroch scenárov slovenských celovečerných hraných filmov budú počas workshopu svoje práce konzultovať s renomovaným lektorom, ale počas skupinových konzultácií aj medzi sebou navzájom. Širokej verejnosti bude otvorená prednáška lektora Martina Daniela, ktorý v utorok 8. 10. 2013 od 19:00 do 22:00 vo veľkej kinosále Filmovej a televíznej fakulty VŠMU na Svoradovej ulici rozoberie zo scenáristického hľadiska film Rodinná oslava (Festen) dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga.

MIDPOINT_Martin_Daniel_prednasa

Martin Daniel je scenárista, pedagóg a dramaturg s rozsiahlymi medzinárodnými skúsenosťami. V súčasnosti vyučuje na University of Southern California. Scenáre konzultoval aj v programe North by Northwest, bol lektorom na FAMU v Prahe, viedol kurzy pre Screen Training Ireland, UNESCO a iné organizácie. V jeho filmografii sa nachádzajú tituly ako C(r)ook, Kaliber Deluxe, Misery Harbour alebo Tommy and the Wildcat. Od roku 1991 Martin školí európskych producentov vo vývoji scenárov na EAVE.

MIDPOINT_lektori

Štvorica slovenských projektov prihlásených na workshop podľa organizátorov naznačuje, že slovenská filmová tvorba sa neustále vyvíja. Kým v súčasnosti ešte počtom uvedení v kinodistribúcii vedú sociálne drámy realistického razenia, MIDPOINT je dôkazom, že žánrová tvorba a kombinácie tvorivých prístupov sa o slovo hlásia čoraz intenzívnejšie. Medzi projektmi nájdeme dva komediálne ladené príbehy, film o láske k tancu a drámu so surreálnymi prvkami. Vývoj troch z prihlásených filmov, ako aj organizáciu workshopu podporil Audiovizuálny fond.

Prehľad prihlásených projektov a účastníkov:

Akvárium
scenár: Katarína Tomková
Príbeh o tom, ako vyzerá dospievanie morskej víly na bratislavskom sídlisku a koľkokrát sa takáto víla musí nadýchnuť zo svojho akvária, aby urobila prvý krok.

Hugo
scenár: Biba Bohinská, Naďa Clontz
produkcia: Erik Panák
Príbeh o skupine mladých tanečníkov z malého mesta, ktorých sen o veľkej sláve, ako aj ich priateľstvá, lásky, charaktery a pohľad na svet nečakane skomplikuje príchod dobráckeho predavača vlakových lístkov, Huga. 

Lokálny extrém
scenár: Lukáš Sigmund
scenár, réžia: Michal Kollár
Zlodejská komédia s netradičnou milostnou zápletkou z letnej Bratislavy, kde nostalgia prvej lásky po rokoch naberie celkom nečakaný smer.

Tie roky 90te!
scenár: Michal Baláž
scenár, réžia: Adriana Totíková

Komédia o veľkých snoch, ktoré sa tak celkom nenaplnili. Partia kamarátov z jedného paneláku sníva o svojej úžasnej budúcnosti v zasľúbenej slobodnej krajine menom Slovensko. To všetko pod vplyvom túžob rodičov, predstáv starých rodičov, príhovorov politikov a valiacej sa popkultúry západu. Veria, že im patrí svet, lebo sa narodili do skvelých časov.

Zdroj: MIDPOINT