Slovenské scenáre uspeli v medzinárodnej konkurencii.

Na pražskej FAMU sa v piatok 29. augusta skončil piaty ročník medzinárodného vzdelávacieho programu MIDPOINT, ktorý sa špecializuje na podporu mladých talentov a vývoj scenárov. Trojmesačný workshop bol zakončený pitching fórom za účasti filmových odborníkov. Na záver boli vyhlásené ceny za najlepšie diela, z ktorých si dve odniesli aj slovenské projekty.

Tohtoročným víťazom v kategórii najlepší projekt celovečerného hraného filmu sa stal kosovský projekt Vera sníva o mori (Vera Dreams of the Sea) scenáristky Doruntiny Bashy a producentky a režisérky Kaltriny Krasniqi. Dráma rozpráva príbeh trojice rozdielnych žien, ktoré osudovo spája tridsať rokov stará tragédia. Ich boj s následkami dávneho násilného činu sa navyše odohráva na pozadí náročného súboja so silne patriarchálnou spoločnosťou.

Vďaka lektorskému vedeniu sme sa dokázali úplne sústrediť na našu tému a hlbšie rozvinúť predovšetkým postavy. MIDPOINT ponúka jedinečnú príležitosť nadväzovania kontaktov a sprostredkovania spolupráce s mladými európskymi filmármi,“ hovoria jednohlasne Kaltrina Krasniqi a Doruntina Basha. Víťazky obdržali šek na 1500 eur, ktoré majú pomôcť v nasledujúcom vývoji projektu.

MIDPOINT_2014

Porota vyhlásila tiež dve ceny za najlepšie krátkometrážne projekty, oba získali podporu vo výške 750 eur. Z ocenenia sa teší trio tvorcov z rumunskej univerzity UNATC – Dan Stoian (scenár), Daria Nistor (produkcia) a Constantin Radu Vasile (réžia) – a ich road movie Buni a Claudiu. Scenár vyvíjaný v dielni maďarského režiséra a lektora Csabu Bollóka rozpráva príbeh chlapca, ktorý sa rozhodne vydať na útek za svojou babičkou, ktorá je obvinená z vraždy manžela. Druhú z cien získal slovenský projekt scenáristu a režiséra Martina Hnáta a producentky Zuzany Bartošovej, študentov bratislavskej VŠMU, s názvom Prečo veríme (Why We Believe). Príbeh odohrávajúci sa po konci prvej svetovej vojny obsahuje milostný trojuholník, zároveň ale rieši problematiku straty a znovuobjavenia kresťanskej viery vo svete zničenom vojnou.

MIDPOINT aj tento rok udeľoval vzdelávacie štipendiá v spolupráci s Mediterranean Film Institute (MFI). Víťazi sa zúčastnia prestížneho európskeho workshopu, ktorý MFI organizuje už šestnásť rokov. V lete roku 2015 sa tak na grécke ostrovy Nissyros a Samos, kde sa workshopy odohrávajú, pozrú hneď dva tímy tohtoročného MIDPOINTu. Prvým oceneným je macedónsky celovečerný projekt Hanba (Shame) scenáristky Vericy Nedeskej a producentky Niny Čaminski Jazadziskej. Hanba rozpráva strhujúcu drámy ženy, ktorá sa vo vyhrotenej situácii rozhodne zatajiť pravdu o svojom synovi, dôsledkom čoho na seba musí vziať vinu za zločin, ktorý nespáchala. Druhým oceneným je slovenský projekt Súťaž (The Context) trojice Lukáš Obermajer (scenár), Erika Paulinská (produkcia) a Martina Buchelová (réžia). Satirický scenár inšpirovaný princípmi reality show prináša štúdiu skupinky súťažiacich, ktorí sa zúčastňujú nezmyselnej súťaže v jednom hypermarkete.

Piateho ročníka sa okrem kmeňových lektorov MIDPOINTu (scenárista a profesor scenáristiky na Kolumbijskej univerzite Brendan Ward, dekan FAMU Pavel Jech, maďarský režisér Csaba Bollók, režiséri a pedagógovia Ivo Trajkov a Pavel Marek a slovinský producent Danijel Hočevar) zúčastnili ďalší filmoví odborníci. MFI reprezentoval Giovanni Robbiano, pozvanie prijali aj odborníčka na pitching Sibylle Kurz, maďarský producent Ferenc Pusztai či vzácny hosť Gyula Gazdag, umelecký riaditeľ Sundance Directors Lab.

O MIDPOINTe:

Vznik Centra stredoeurópskej scenáristickej tvorby MIDPOINT iniciovala FAMU v spolupráci s filmovými školami v Bratislave, Lodži, Berlíne, Bukurešti a Budapešti. Študenti a čerství absolventi filmových škôl sa do programu hlásia s rozpracovanými scenármi. MIDPOINT im ponúka možnosť individuálnych konzultácií s profesionálnymi filmovými tvorcami, prejdú tiež školením zameraným na pitching, teda verejnú prezentáciu projektov pred filmovými producentmi a zástupcami filmových fondov. Trojmesačný vzdelávací program tvoria dva medzinárodné workshopy a priebežné konzultácie s lektormi. MIDPOINT kladie dôraz na spoluprácu tandemu scenárista a producent, preto sa do výukového programu môžu hlásiť iba tímy.

Ďalšie informácie o projekte MIDPOINT a sprievodných programoch nájdete na www.midpointcenter.eu.

Zdroj: MIDPOINT