Trenčianske Teplice si filmom uctia pamiatku Miloša Formana aj výročie Československa!

Filmové Trenčianske Teplice tento rok organizujú festival ART IN PARK 21. – 24. júna 2018, ktorý predstavuje multižánrové podujatie. Tradícia kvalitných filmov bude venovaná pamiatke režisérovi Milošovi Formanovi, 100. výročiu Československa a ďalším sekciám.

Tradícia filmového festivalu Trenčianskych Teplíc je tento rok súčasťou multižánrového umeleckého festivalu ART IN PARK, ktorý je určený pre detského návštevníka, cez mládež, rodiny s deťmi, milovníkov kvalitných filmov, hudby a umenia až po kúpeľných hostí. Festival odprezentuje počas štyroch dní trvania spolu 36filmov. Podujatie upúšťa od tradície červeného koberca a odovzdávania ceny Umelcova misia na Moste slávy. V neformálnej uvoľnenej atmosfére chce odprezentovať kolekciu filmov, ktorej hlavnou témou bude tento rok 100. výročie vzniku Československa a pamiatka Miloša Formana.

Filmová časť podujatia obsahuje 5 tematických sekcií a premietať sa bude v Kine Prameň, v spoločenskej sále v kúpeľnom hoteli PAX a priamo v parku pod holým nebom.

V rámci sekcie venovanej 100. výročiu vzniku Československa sa diváci môžu tešiť na stručné zmapovanie našich spoločných dejín. V hraných i dokumentárnych filmoch sa budú môcť lepšie oboznámiť z výraznými osobnosťami nášho politického i kultúrneho života. Večerné OPEN AIR premietania určené širokej verejnosti budú venované najúspešnejšiemu českému a slovenskému filmu v uplynulom roku OTCOVA VOLGA a ČIARA.

Pamiatku Miloša Formana, režiséra, ktorý z Československa emigroval do Ameriky, si tento rok mesto pripomenie prostredníctvom sekcie venovanej jeho filmovej tvorbe. OPEN AIR projekcie v kúpeľnom parku vo štvrtok otvorí kultový film HAIR z jeho tvorby. Pamiatku tohto nedávno zosnulého filmového velikána si prehliadka pripomenie aj ďalšími skvelými filmami: československým trezorovým filmom HOŘÍ MÁ PANENKO, ale hlavne oscarovými americkými filmami PRELET NAD KUKUČÍM HNIEZDOM a AMADEUS.

Oscarovým filmom bude venovaná aj samostatná sekcia festivalu ART IN PARK. Uvedie najúspešnejšie filmy ocenené tento rok filmovou akadémiou PODOBA VODY, TRI BILLBOARDY KÚSOK ZA EBBINGOM a najlepší zahraničný film FANTASTICKÁ ŽENA. Diváci sa môžu tešiť aj na najlepšie ocenené krátke filmy, ktoré prehliadka exkluzívne ponúka v dvoch blokoch OSCAR SHORTS.

Prehliadka uvedie aj najnovšie festivalové európske filmy ako film nominovaný na Cézara PRÍSĽUB ÚSVITU, v ktorom hlavnú úlohu stvárnila Charlotte Gainsbourg či veľmi aktuálnu francúzsku komédiu NIEKTO TO RÁD ZAHALENÉ.

Multižánrový festival ART IN PARK má ambíciu prinášať do kúpeľného parku kvalitné umenie, preto aj jedna z filmových sekcií bude venovaná umeniu a umelcom. Okrem už spomínaného Formanovho filmu AMADEUS o skladateľskom géniovi si pripomenie maliarov PAULA GAUGUINA a VINCENTA VAN GOGHA v pôsobivých celovečerných filmoch režiséra LUCA GODARDA vo filme OBÁVANÝ a tiež skvelý film DANCER o najmladšom sólistovi Kráľovského baletu v Londýne Sergejovi Poluninovi.

Novinkou tohtoročného festivalu je program obohatený o detské filmové predstavenia. Filmy pre detského diváka budú odprezentované v dopoludňajších hodinách na podujatiach rodinného typu v kine Prameň. Zaujímavým konceptom sú edukatívne dokumenty s mimoriadne aktuálnou témou ekológie a ochrany životného prostredia. Nočné víkendové premietania NIGHT SPECIAL budú určené predovšetkým mladej generácii.

Kompletný program filmového premietania nájdete na: https://lnk.sk/aorC.

Program v parku je počas štyroch dní festivalu 21.6 – 24.6. pre všetkých návštevníkov zadarmo a nájdete ho na www.artinpark.sk. Vstupenky na premietanie filmov je možné zakúpiť na www.artinpark.sk alebo priamo na mieste.

O FESTIVALE TRENČIANSKE TEPLICE

Filmová tradícia mesta Trenčianske Teplice začala v roku 1993. Od vtedy si festival prešiel niekoľkými zmenami. Posledný ročník Art Film Festu sa konal v Tepliciach v roku 2015. ART IN PARK vznikol v roku 2016 ako sprievodné podujatie k prebiehajúcemu medzinárodnému filmovému festivalu IFFTT2016. Jeho hlavnou myšlienkou bolo spríjemniť návštevníkom filmového festivalu pobyt v Trenčianskych Tepliciach a rozšíriť možnosti kultúrneho a spoločenského programu v období trvania festivalu. Kreatívna idea a realizačný tím pochádzal z eventovej agentúry SpicyBrown, ktorá sa venuje príprave podujatí pre firemných klientov a verejnosť. Programovo tvorili prvý ročník ART IN PARK dva koncerty, prehliadka umeleckých inštalácií, výstavy, chill-out zóna s občerstvením a videomapping. Umelecký tím viedol Juraj Holman a inštalácie vznikali v spolupráci so Strednou umeleckou školou v Trenčíne.

Druhý ročník festivalu nadviazal na veľký úspech pilotného projektu. Festival ART IN PARK sa opäť konal ako sprievodná aktivita k prebiehajúcemu filmovému festivalu PARK FILM FEST 2017. Program bol rozšírený na celé štyri dni trvania filmového festivalu a rozšírený bol aj počet spolupracujúcich umelcov aj realizačný tím. Projektovo zastrešovalo druhý ročník festivalu občianske združenie Cultura, o.z. v spolupráci s agentúrou SpicyBrown, ktoré organizujú v meste Trenčianske Teplice podujatia pre verejnosť. Umelecký tím opäť viedol Juraj Holman, garantom umeleckej časti festivalu sa stala Eva Ábelová – Mišáková. Spolupráca so Strednou umeleckou školou v Trenčíne sa rozšírila a do programu bola zaradená prehliadka záverečných prác študentov odevného dizajnu pod vedením módnej návrhárky Veroniky Kostkovej.

Úspech druhého ročníka, atmosféra podujatia, množstvo príjemných reakcií návštevníkov podujatia a pozitívne mediálne ohlasy podnietili organizátorov a partnerov podujatia ART IN PARK k vytvoreniu samostatného umeleckého festivalu v meste Trenčianske Teplice. Tretí ročník ART IN PARK Trenčianske Teplice prebral dramaturgicky aj filmovú časť a vznikol tak unikátny umelecký projekt, ktorý spája film, výtvarné umenie, hudbu a divadlo.

Zdroj: TS