Filmové mesto Trenčianske Teplice organizuje tento rok ART IN PARK: umelecký festival pre všetky vekové kategórie!

Filmové Trenčianske Teplice tento rok organizujú festival ART IN PARK 21. – 24. júna 2018, ktorý predstavuje multižánrové podujatie. Umelecký festival v sebe spája film, výtvarné umenie, hudbu a divadlo doplnené o bohatý sprievodný program.

Tradícia filmového festivalu je aj tento rok doplnená o ďalšie umelecké časti. Filmy, koncerty, divadlo, výtvarné umenie a množstvo sprievodných aktivít sú pripravené pre všetky vekové kategórie. Umelecký festival ART IN PARK, ktorý sa uskutoční 21.6 – 24.6 v Trenčianskych Tepliciach je určený pre detského návštevníka, cez mládež, rodiny s deťmi, milovníkov kvalitných filmov, hudby a umenia až po kúpeľných hostí. Návštevníci tu nájdu počas týchto štyroch dní 36 filmov, 11 koncertov, 13 stánkov s ručne vyrábanými produktami, 14 umeleckých inštalácií zdobiacich park, divadelné predstavenia a ďalšie sprievodné aktivity.

Filmová časť obsahuje 5 tematických sekcií a premieta sa v Kine Prameň, v spoločenskej sále v Kúpeľnom hoteli PAX a priamo v parku pod holým nebom. V rámci sekcie venovanej 100. výročiu vzniku Československa sa diváci môžu tešiť aj na dva najúspešnejšie české a slovenské filmy minulého roka – Čiara a Otcova volga. Pamiatku režiséra Miloša Formana si tento rok mesto pripomenie prostredníctvom sekcie venovanej jeho filmovej tvorbe. Do sekcie Oscar Selection patria Filmovou akadémiou ocenené filmy Podoba vody, Tri billboardy kúsok za Ebbingom a najlepší zahraničný film Fantastická žena. Na divákov čakajú aj ocenené krátke hrané a animované filmy Oscar Shorts. Novinkou tohtoročného festivalu je program obohatený o detské filmové predstavenia. Filmy pre detského diváka budú odprezentované v dopoludňajších hodinách na podujatiach rodinného typu. Zaujímavým konceptom sú edukatívne dokumenty s mimoriadne aktuálnou témou ekológie a ochrany životného prostredia. Program obohatený o detské filmové predstavenia je novinkou tohtoročného festivalu.

Koncertami v parku budú návštevníkov zabávať kapely ako LePayaco, Bad Karma Boy, Random Choices, speváčka Katarzia, DJ Jimmy Pé a ďalší. Západ slnka si návštevníci vychutnajú pri mladej, nezvyčajne talentovanej speváčke Nine Kohoutovej. Súčasťou sobotňajšej noci je aj obľúbený koncept silent disco.

Originálnym prvkom festivalu sú umelecké inštalácie, ktoré ozdobia Kúpeľný park a ich tohtoročná téma je „Slovník slušného správania“. Umelecký team pod vedením Juraja Holmana spracoval vo svojich inštaláciách návyky a vzorce správania, ku ktorým nás vedú rodičia, učitelia, autority. Ale ako vieme, pravidlá lákajú k tomu, aby boli porušované... Budovu Starej elektrárne v parku v sobotu oživí svetelná projekcia Sexi Světla.

V prostredí parku sú počas štyroch dní pripravené rôzne sprievodné aktivity. Začať ráno budú môcť návštevníci yogou či workoutom a následne sa odmeniť skvelými raňajkami v parku. Nebude chýbať prednáška architektov, kreatívne workshopy, inšpiratívne diskusie, fashion show či diskusia s módnou návrhárkou Veronikou Kostkovou.

Deti budú môcť tráviť čas v detskej kreatívnej zóne, zabávať sa budú na divadle Cisárove nové šaty a rozprávky si vypočujú z úst Braňa Jobusa. Na workshope MonToy sa spolu s rodičmi naučia niečo o prirodzenom rozvoji a individuálnom prístupe vo výchove a na workshope Čau-Čau sa vypravia do minulosti.

Návštevníkov nepochybne rozosmejú Tri Tvorivé Tvory Juraj „Šoko“ Tabaček, Lukáš „Pucho“ Púchovský a Stanislav „Stanley“ Staško vo svojej improvizovanej divadelnej show 3T. O zábavu sa postará aj Stand up show Pavla Seriša – Pri Kase.

Program v parku je počas štyroch dní festivalu 21.6 – 24.6. pre všetkých návštevníkov zadarmo a nájdete ho na www.artinpark.sk. Vstupenky na premietanie filmov je možné zakúpiť na www.artinpark.sk alebo priamo na mieste.

ART IN PARK

ART IN PARK vznikol v roku 2016 ako sprievodné podujatie k prebiehajúcemu medzinárodnému filmovému festivalu IFFTT2016. Jeho hlavnou myšlienkou bolo spríjemniť návštevníkom filmového festivalu pobyt v Trenčianskych Tepliciach a rozšíriť možnosti kultúrneho a spoločenského programu v období trvania festivalu. Kreatívna idea a realizačný tím pochádzal z eventovej agentúry SpicyBrown, ktorá sa venuje príprave podujatí pre firemných klientov a verejnosť. Programovo tvorili prvý ročník ART IN PARK dva koncerty, prehliadka umeleckých inštalácií, výstavy, chill-out zóna s občerstvením a videomapping. Umelecký tím viedol Juraj Holman a inštalácie vznikali v spolupráci so Strednou umeleckou školou v Trenčíne.

Druhý ročník festivalu nadviazal na veľký úspech pilotného projektu. Festival ART IN PARK sa opäť konal ako sprievodná aktivita k prebiehajúcemu filmovému festivalu PARK FILM FEST 2017. Program bol rozšírený na celé štyri dni trvania filmového festivalu a rozšírený bol aj počet spolupracujúcich umelcov aj realizačný tím. Projektovo zastrešovalo druhý ročník festivalu občianske združenie Cultura, o.z. v spolupráci s agentúrou SpicyBrown, ktoré organizujú v meste Trenčianske Teplice podujatia pre verejnosť. Umelecký tím opäť viedol Juraj Holman, garantom umeleckej časti festivalu sa stala Eva Ábelová – Mišáková. Spolupráca so Strednou umeleckou školou v Trenčíne sa rozšírila a do programu bola zaradená prehliadka záverečných prác študentov odevného dizajnu pod vedením módnej návrhárky Veroniky Kostkovej.

Úspech druhého ročníka, atmosféra podujatia, množstvo príjemných reakcií návštevníkov podujatia a pozitívne mediálne ohlasy podnietili organizátorov a partnerov podujatia ART IN PARK k vytvoreniu samostatného umeleckého festivalu v meste Trenčianske Teplice. Tretí ročník ART IN PARK Trenčianske Teplice prebral dramaturgicky aj filmovú časť a vznikol tak unikátny umelecký projekt, ktorý spája film, výtvarné umenie, hudbu a divadlo.

Mesto Trenčianske Teplice

O Trenčianskych Tepliciach ako o kúpeľoch sa prvý raz hovorí v 13. storočí. Mesto očarí mnohými zaujímavosťami – unikátnym lesoparkom, prezliekarňou v maurskom slohu, medzinárodným filmovým festivalom, pitným prameňom s termálnou vodou, kúpaliskom zasadeným priamo do skaly, najstarším hudobným festivalom komornej hudby v strednej Európe, vyhliadkou s bielym jeleňom, vonkajším bazénom priamo na námestí, neveľkým kinom s atypickými rozmermi. Trenčianske Teplice majú svoje neopakovateľné čaro. Kto ich nenavštívil, nedokáže si ho predstaviť.

Zdroj: TS