Trenčianska hygiena na poslednú chvíľu ruší benefičný festival.

Dňa 20.8. majú do platnosti vstúpiť nové obmedzenia pri organizácii kultúrnych podujatí na území Trenčianskeho kraja. Od tohto dátumu majú byť zakázané podujatia s kapacitou nad 500 návštevníkov, rovnako má byť zakázané podávanie jedál či nápojov. Zoznam nových opatrení sa objavil na facebookovej stránke Trenčianskeho samosprávneho kraja. Tento krok zo strany štátnej správy môže znamenať likvidáciu pre benefičný festival Punkáči Deťom, ktorý sa mal konať v termíne 27-29.8.2020 na letisku v Trenčíne. Presné znenie opatrení, ktorými sa majú organizátori podujatí riadiť, pritom doteraz nebol zverejnený.

“Informácia o novom nariadení nás zasiahla v čase, keď sme mali u dodávateľov naložené prvé kamióny s technikou. Prišlo to z ničoho nič, bez varovania. Na festival to môže mať fatálne následky, keďže už v tomto momente máme náklady niekoľko desiatok tisíc eur,” tvrdí organizátor festivalu Andrej Siget.

Punkáči Deťom je komunitný festival s dlhoročnou tradíciou, tento rok sa mal konať jubilejný desiaty ročník. Organizátori pre návštevníkov pripravili rozmanitý program: okrem koncertov sa mohli tešiť i na prednášky, stand-up či premietanie filmov. Hlavnou myšlienkou festivalu je benefícia na podporu deťom v núdzi v podobe výťažku zo vstupného.

“V tlači sme zahliadli správu o tom, že sa majú sprísňovať opatrenia v trenčianskom kraji. Následne župa opublikovala status na facebooku. Nedočkali sme sa však žiadneho oficiálneho vyhlásenia. Celý deň sme sa snažili dovolať na Regionálny úrad verejného zdravotníctva; iba ráno sa nám podarilo telefonicky spojiť so zástupkyňou hlavnej regionálnej hygieničky, ktorá nám oznámila, že pravidlá sa ešte len spisujú a uverejnené majú byť poobede. V poobedných hodinách sa nám už s úradom spojiť nepodarilo a ani oficiálne vyjadrenie nebolo doteraz zverejnené. Keď sme telefonicky oslovili pani zástupkyňu v utorok večer po medializovaní týchto skutočností, tak nám povedala, že nám nevie pomôcť, lebo dané skutočnosti počuje od nás prvýkrát. Takto funguje štátna správa na Slovensku – časť úradníkov si niečo zmyslí, potichúčku to schváli, o deň neskôr to vstúpi do platnosti a nikde žiadne oficiálne vyhlásenie. Riadime sa len nejakými statusmi na facebooku. Je to úplne absurdné a nefér. Okrem toho sa nám každým dňom navyšujú finančné škody.” uzatvára Andrej Siget.

Punkáči Deťom prostredníctvom svojej stránky prosia svojich fanúšikov o trpezlivosť a solidaritu. Vyzývajú ich, aby si preniesli permanentky do nasledujúceho ročníka, vďaka čomu by mohli z tržieb za vstupenky uhradiť aspoň časť nákladov. Organizátori sa snažia urobiť všetko pre to, aby festival prežil tento nešťastný zásah a mohol sa konať i v roku 2021.

Autor: Tomáš Billik
Zdroj: Punkáči Deťom