Na festivale Punkáči Deťom vystúpi aj legenda Tři Sestry.

35 rokov. To je doba, ktorú strávila táto nezničiteľná formácia na pódiach klubov a festivalov.  A stále pokračujú ďalej. Za tento čas si kapela do kroniky pripísala žiarivé úspechy i pády: vydala cez dve desiatky albumov, napísala niekoľko knižných publikácií, vypredala najväčšie arény, zažila však i brutálnu vraždu gitaristu Františka Sahuly. Reč ide o jednej z najikonickejších českých kapiel – Tři Sestry, ktorá je hlavným headlinerom benefičného festivalu Punkáči Deťom.

O máloktorej hudobnej skupine môžete tvrdiť, že sa jej takmer dokonale podarilo vystihnúť atmosféru istej doby. Keď sa započúvate do Troch Sestier, akoby ste vstúpili do českej hospody – v momente vás obkľúči bezprostredný punk s prímesou folku, vôňa piva a melodické chorály podčiarknuté typickým akordeónom, ako napr. v pesničke Zelená či Život je takovej. Po dvoch pivách a panáku zelenej sa presuniete na road trip s Láďom za volantom výletného autobusu. Šiniete si to po D1 až na český vidiek, na vedľajšom sedadle sedí Plechový Ježíš, z repráku hrajú Tři Sestry a vy máte pocit, že počúvate ideálny soundtrack k tomu, čo práve zažívate.

Za 35 rokov sa toho v živote kapely stane mnoho, bohužiaľ, nie vždy ide o dobré správy. Dlhoročným frontmanom kapely je spevák Lou Fanánek Hagen, ktorému v roku 1986 idúci vlak “amputoval” časť nohy a odvtedy koncertuje s protézou. Najväčšou tragédiou v histórii kapely je však vražda gitaristu Františka Sahuly. Ten bol známy neviazaným životom – často ho sprevádzali dlhy či problémy s alkoholom, až sa mu napokon jeden návrat z “hospody” stal osudným. V noci ho napadla partia mladíkov, na následky bitky neskôr zomrel. Tři Sestry mu venovali album in memoriam Fanánek & Synové výčepu: Miluáju chána v roku 2011.

Napriek tomu, že Tři Sestry za tri dekády prirodzene muzikantsky vyspeli, ako jedna mála skupín sa ďaleko neodklonili od svojho pôvodného štýlu. I preto sú dnes žijúcou legendou – dodávajú to, čo sa od nich čaká, pričom nenápadne zvyšujú latku stále nahor. V ich repertoári jednoducho nenájdete zlý album. Túto jedinečnú hudobnú esenciu, ktorá je autentická, zábavná a vychádza hlboko z punkovo-hospodskej kultúry, prídu v plnej paráde predviesť i na festivale Punkáči Deťom.

Festival sa koná v termíne 27-29.8.2020 na letisku v Trenčíne. Okrem Troch Sestier vystúpia aj ďalšie české stálice ako Vypsaná Fixa či Alkehol, zo slovenskej scény sa môžete tešiť na Hoten Toten, Smolu A Hrušky, Karpinu či Medial Banana. Festival má i spoločenský presah – časť zo vstupného sa odovzdáva na pomoc deťom z detského domova. Okrem hudobného programu sa môžete tešiť i na prednášky, slam poetry, stand-up či premietanie filmov v kinostane. Lístky si môžete zakúpiť na nasledovnom linku: https://www.punkacidetom.sk/listky

Web festivalu: http://www.punkacidetom.sk/
FB festivalu: https://www.facebook.com/punkacidetom/
Instagram: https://www.instagram.com/festival_punkaci_detom/
FB udalosť: https://www.facebook.com/events/2460402767535728/
Vstupenky: https://inviton.eu/e-10110/festival-punkaci-detom-2020
Punkáči deťom 2019 – reportáž: https://www.youtube.com/watch?v=YdxgVzOb874
Nadácia Pomoc deťom v ohrození: http://www.pomocdetom.sk/

Zdroj: TS