Top 3 prírodné miesta, ktoré sa oplatí navštíviť na Slovensku

Na Slovensku existuje veľa krásnych zákutí. Mnoho z nás sa rado vracia na dobre známe miesta.

Pri objavovaní našej krajiny sa však nemusíte obmedzovať len na dobre známe lokality a overené zážitky. Odkryte poklady našej prírody. Túlajte sa po regiónoch a objavte zaujímavé miesta. Pobyty na Slovensku vás obohatia o nové skúsenosti a dobrodružstvá. Tu je niekoľko tipov na zákutia, ktoré musíte navštíviť! 

Potulky (ne)známym Slovenskom

Hoci Bojnický hrad a Slovenský raj by mal aspoň raz v živote navštíviť každý Slovák, existuje mnoho iných „tajných“ miest, ktoré sa oplatia vidieť. Slovensko má krásne mestá, viac ako 120 ohromujúcich hradov a zámkov, zachované kaštiele, pútavú  históriu a pamiatky UNESCO, no hlavným a neprekonateľným pokladom krajiny je jeho príroda. Vyše 6000 jaskýň, 9 národných parkov, 14 chránených krajinných oblastí, 1087 prírodných rezervácií, prírodných pamiatok a chránených areálov… To všetko a ešte oveľa viac sa nachádza v jednej z najmenších krajín v srdci Európy. 

Ochtinská aragonitová jaskyňa 

Ochtinská aragonitová jaskyňa je svetovou raritou, ktorá sa nachádza na strednom Slovensku. Strop jaskyne je zdobený jedinečnými formami excentrickej formy aragonitu. Aragonitová výplň vznikla za špecifických hydrochemických a klimatických pomerov v uzavretých podzemných dutinách. Jaskyňu náhodne objavili v roku 1954 pri razení geologickej prieskumnej štôlne. Jaskyňa bola sprístupnená v roku 1972 v dĺžke 250 m ako jedna z troch aragonitových jaskýň na svete. Je národnou prírodnou pamiatkou a tiež je zapísaná na zozname Svetového dedičstva UNESCO. Umelý vchod do jaskyne je dlhý 144 m a prekonáva výškový rozdiel 19 metrov za pomoci 104 schodov. Celková dĺžka trasy v jaskyni je 300 m, teplota vzduchu sa pohybuje od 7,2 do 7,8 stupňov Celzia. 

Národný park Poloniny

Tento národný park je ďaleko od zvyšku Slovenska a pozná ho len málo ľudí a ešte menej z nich ho aj skutočne navštívilo. Poloniny nájdete na trojmedzí Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Ak máte po krk davov ľudí v Slovenskom raji alebo na Štrbskom Plese, choďte sa pozrieť do nášho najvýchodnejšieho národného parku. Žije tu, ako na jedinom mieste na Slovensku, voľne Zubor. Spoločnosť mu robia aj veľké šelmy ako medveď hnedý, vlk, rys a divá mačka. Park okrem iného chráni aj pôvodné európske pralesy Stužica, Havešová a Rožok, ktoré sú súčasťou UNESCO. Tento národný park musíte navštíviť a pokochať sa jeho divokou nádherou. Odmenou vám budú neopakovateľné zážitky

Vysoké Tatry – Tatranský Národný Park 

Všetci veľmi dobre poznáme naše hrdé veľhory – Vysoké Tatry. Väčšina pohoria sa nachádza vo výške nad 900 metrov nad morom, ale najzaujímavejšie sú tie najvyššie vrchy, ktoré našim Tatrám dominujú – Kriváň (2495m), Gerlachovský štít (2654m) a Lomnický štít (2634m). Medzi najkrajšie a turistami najviac obľúbené a navštevované miesta v Tatrách patrí Štrbské, Popradské a Skalnaté pleso. Jedno z najromantickejších miest je určite Zelené pleso. Do našich najvyšších hôr sa oplatí ísť na niekoľko dní a zabezpečiť si v Tatrách ubytovanie. Pobyt na Slovensku si nájdete ľahko a rýchlo na internete po zadaní slov ubytovanie Tatry.  

Zdroj: PR