Stovky podujatí Bratislavského kultúrneho leta uzavrie koncert Slovenskej filharmónie pri fontáne

Blíži sa záver najväčšieho mestského festivalu Bratislavské kultúrne leto. Do 48. ročníka sa zapojilo 14 mestských častí, 7 mestských organizácií acez Open Call BKIS desiatky kultúrnych organizátoriek aorganizátorov. Od 15. júna do 10. septembra spoločne pre verejnosť pripravili vyše 800 rozmanitých podujatí na území celého hlavného mesta. Záverečnou bodkou za festivalom bude koncert Slovenskej filharmónie pod holým nebom.

V úvode Bratislavského kultúrneho leta mesto spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) a Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom (BKIS) po 16 rokoch slávnostne spustili fontánu Družba na Námestí slobody. Symbolicky sa práve na zrekonštruovanom námestí bude v nedeľu 10.9. konať záverečné podujatie festivalu. Koncert Slovenská filharmónia pri fontáne je darom mestu pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky a Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Na námestí zaznejú skladby Bedřicha Smetanu, Alexandra Moyzesa, Johanna Straussa ml. a ďalších skladateľov. Nebude chýbať hudba z filmov, ktorá patrí u návštevníčok a návštevníkov bratislavskej Reduty medzi najobľúbenejšie a najočakávanejšie koncerty sezón. Hodinový program pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina bude zároveň ochutnávkou novej 75. koncertnej sezóny. Pre nerušený zážitok z hudby pod holým nebom bude fontána počas nedele vypnutá. V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie presunie do Koncertnej siene Slovenskej filharmónie.

Tradičné podujatie v netradičnom šate

Výstavy, koncerty, cvičenia jogy, swap, tanečný workshop pre deti, ale aj diskusie o duševnom zdraví tlmočené do posunkového jazyka. Bratislavské kultúrne leto prinieslo multižánrový program určený všetkým generáciám. „Vážime si, že mestské inštitúcie a čoraz vo väčšom počte aj mestské časti idú do toho každý rok s nami. Spoločne sme tak mohli verejnosti ponúknuť až 828 podujatí za 88 dní. Spájanie má význam,“ hovorí Katarína Hulíková, riaditeľka hlavného organizátora festivalu BKIS.

Aj keď sa Bratislavské kultúrne leto koná už takmer polstoročie, jeho dramaturgiu neustále inovujú. Do programu tohto ročníka vnieslo BKIS nové formáty ako silent disco v Klariskách, koncerty Mladí v Sade, pouličný festival Noc hudby alebo Živú knižnicu neziskovej organizácie Eduma. Novinkou bolo aj živé nahrávanie podcastu BKIS Rande s mestom – nielen o dejinách Bratislavy na zelenom nádvorí na Bielej 6. Priestor, ktorý BKIS len nedávno dostalo od mesta do prenájmu, sa rastlinnou inštaláciou počas leta premenil na zelenú oázu v srdci Starého Mesta.

Oslava hudby v bratislavských uliciach

Novým podujatím Bratislavského kultúrneho leta, ktoré plánuje byť jeho stálou súčasťou, bola Noc hudby (Fête de la Musique). Pouličný festival, ktorý má korene vo Francúzsku, sa v deň letného slnovratu koná vo viac ako 120 krajinách sveta. V jeden večer tak môžete objavovať nepoznané hudobné mená a zažiť žánrovo rôznorodé hudobné vystúpenia na zaujímavých miestach v meste. Počas prvej Noci hudby pod taktovkou BKIS oslávili medzinárodný sviatok hudby desiatky muzikantiek a muzikantov v bratislavských uliciach.

Mladí na scénu

BKIS dalo v tohtoročnom programe priestor aj mladým umelkyniam a umelcom. „Z prihlášok výzvy Open Call – Mladí v Sade sme vybrali 10 účinkujúcich, ktorí počas vybraných letných piatkov vystúpili na Kultúrnej scéne v Sade Janka Kráľa. Koncertovať pred publikom je pre začínajúcich umelcov dôležitá skúsenosť pri ich rozbiehajúcej sa kariére,“ hovorí Katarína Hulíková. „BKIS nám poskytlo nielen skvelé technické podmienky a pódium, ale aj celkovú atmosféru, v ktorej sme sa cítili ako doma. Ako mladých hudobníkov, ktorí čerstvo vstupujú na hudobnú slovenskú scénu, nás privítali ukážkou toho, ako to vie u nás v Bratislave krásne fungovať,“ hovoria Vincent, Krištof a Theresa z kapely Ktovie. BKIS chce dať priestor mladému umeniu aj v nasledujúcom ročníku festivalu.

Program aj pre Nepočujúcich

Témou 48. ročníka Bratislavského kultúrneho leta bola podpora duševného zdravia. Aby sa dôležité informácie dostali k čo najširšiemu publiku, séria letných diskusií s Ligou za duševné zdravie v letnej čitárni U červeného raka bola tlmočená do slovenského posunkového jazyka. Práve na znevýhodnené skupiny sa pri podobných podujatiach nemyslí, BKIS to chce zmeniť. Z tlmočených podujatí robí záznam, ktorý pridáva na svoj YouTube kanál. Od minulého roka tak tvorí online archív pre Nepočujúcich.

September bude aj o komunitách

Aj v závere Bratislavského kultúrneho leta si môžete zacvičiť pod holým nebom, navštíviť výstavy, koncerty alebo sa zúčastniť komentovaných vychádzok Rande s mestom. September ale bude aj o komunitách. Neformálna iniciatíva ľudí z okolia Slovenského rozhlasu Kopec susedov pozýva 6.9. do parčíka na Belopotockého na koncert Martina Geišberga. V Dúbravke sa 9.9. pripravuje 6. ročník festivalu Spomienka na Deža. Podujatie venované dielu a osobnosti legendárneho hudobníka Deža Ursinyho prinesie do parku na Fedákovej program plný hudby a literatúry určeným deťom i dospelým. V rovnaký deň sa v parku na Račianskom mýte bude konať 4. ročník obľúbeného mestského festivalu Živé Račko. Návštevníčky a návštevníkov čaká pestrý hudobný program pre malých i veľkých, streetfood zóna, prednášky, workshopy či výmena kníh. Všetky tri komunitné podujatia získali podporu BKIS cez systém Open Call.

Aktuálny program Bratislavského kultúrneho leta nájdete na www.kulturneleto.sk.

Zdroj: BKIS