Užite si leto v Bratislave kultúrne aj v auguste

Najväčší mestský festival Bratislavské kultúrne leto sa prehupol do svojej druhej polovice. Návštevníčky anávštevníkov vnej čaká množstvo podujatí: koncerty mladých, živé knižnice, hip-hopový workshop, letné kiná aj cvičenia pod holým nebom.

Multižánrový letný festival organizuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) v spolupráci so 14 mestskými časťami, 7 mestskými organizáciami a desiatkami kultúrnych organizátoriek a organizátorov. Prebiehajúci 48. ročník sa koná na území celého mesta a potrvá až do 9. septembra 2023. Prinášame tipy na augustové podujatia, ktoré by ste nemali zmeškať.

O menšinách i mentálnom zdraví

„Tento rok sme dramaturgiu festivalu postavili na koncepte well – being. Ide o pretrvávajúci a dlhodobý emocionálny stav, v ktorom sa odráža celková spokojnosť so životom. V programe Bratislavského kultúrneho leta tak v množstve kultúrnych podujatí nájdete aj také, ktoré otvoria otázky duševného zdravia či búrania bariér medzi nami,“ vysvetľuje riaditeľka BKIS Katarína Hulíková. V auguste sú v Letnej čitárni U červeného raka pripravené dve Živé knižnice (10.8., 24.8.). Storytellingový projekt neziskovej organizácie Eduma priblíži ľudí z národnostných a náboženských menšín. Iránka Venus, Ukrajinec Andrii, Maďarka Andrea a polovičný Róm Marcel prezradia, aké sú najčastejšie stereotypy a bariéry, s ktorými sa vo svojich životoch stretávajú. Na jednom čítaní sa môže zúčastniť najviac 12 prísediacich, preto si svoje miesto potvrďte včasnou bezplatnou registráciou cez Tootoot.fm.

U červeného raka sa tiež bude konať posledná z troch Diskusií pre dušu. S prichádzajúcim novým školským rokom sa tentoraz zameria na tému Duševne zdravého prostredia škôl. Hostkou moderátora Martina Staňa bude vo štvrtok 17.8. Diana Klepoch Majdáková z Ligy za duševné zdravie. Diskusia bude tlmočená do posunkového jazyka a bude z nej vyhotovený videozáznam.

Vychádzky Rande s mestom opäť aj v mestských častiach

Každú letnú stredu a sobotu o 17:00 pre dospelých a každú nedeľu o 10:00 pre rodiny s deťmi vedú sprievodkyne a sprievodcovia BKIS prehliadky na rozmanité témy o Bratislave. Vychádzky sú bezplatné, stačí sa prihlásiť na www.bkis.sk/randesmestom/. Okrem historického centra vás aj tentoraz zavedú do mestských častí. Objavte zákutia starého Ružinova so sprievodkyňou Ľubomírou Černákovou v sobotu 26.8. o 14:00 alebo spoznajte históriu šľachticov z Rače v rovnaký deň o 17:00 so sprievodcom Ivanom Chylákom.

Hudobné piatky v Sade Janka Kráľa

Do programu tohto ročníka Bratislavského kultúrneho leta sa v rámci systému BKIS Open CallMladí v Sade mohli zapojiť umelci i umelkyne od 15 do 26 rokov. Organizátori vybrali zo 42 prihlášok 10 mien, ktoré získali priestor na Kultúrnej scéne v Sade Janka Kráľa vo vybrané letné piatky. V auguste sa môžete tešiť na vystúpenia rapperky TERA, multidisciplinárneho umelca DJ David Krajčík (11.8.), energické vystúpenie Toello aj DJský set DANIU (25.8.). Zrušený júlový koncert, na ktorom mala vystúpiť rocková skupina The Anyone, sa uskutoční v náhradnom termíne 18.8. Po bratislavskej kapele zahrá svoj drumandbassový set DR TWYNKEE.

Bratislavský kvíz aj kultúra na hradbách

Leto láka najmä na podujatia pod holým nebom. V stredu 2.8. si príďte na nádvorie Rómerovho domu zasúťažiť a overiť svoje vedomosti v obľúbenom Bratislavskom kvíze. Moderátor Ludwig Bagin a sprievodca Martin Záni prezradia veľa zaujímavostí o meste a jeho histórii. Posledné Rodinné dopoludnia v Sade budú v nedeľu 13.8. Najmenších divákov a diváčky čaká predstavenie Divadla TUŠ Piešťany Líza, mačka z Trojice a po ňom hip-hopový workshop s tanečníkom Ferdžom. Po veľmi úspešnom júlovom Kultúrnom večeri na hradbách si nenechajte ujsť ten augustový. V piatok 25.8. vás čaká pásmo krátkych scénok plných humoru a ilúzií pre dospelého diváka – Kabaret Kúziel: Nevidíte? No vidíte!, koncert David Szabo Trio a hostí, ponuka bratislavských vinárov a o 20:30 premietanie filmu Navždy mladí.

Všetky podujatia BKIS sú zadarmo. Aktuálny program sledujte na www.kulturneleto.sk.

Zdroj: BKIS