Užite si leto v Bratislave kultúrne aj v júli

Hudba mladých, letné kiná, živé knižnice aj silent disco vodsvätenom kostole. Vhlavnom meste aktuálne prebieha najväčší mestský festival Bratislavské kultúrne leto. Prinášame tipy na júlové podujatia, ktoré sa oplatí zažiť.

Multižánrový letný festival organizuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) v spolupráci so 14 mestskými časťami, 7 mestskými organizáciami a desiatkami kultúrnych organizátoriek a organizátorov.

Prehliadky Rande s mestom pre dospelých aj rodiny s deťmi

Dozvedieť sa čosi z histórie hlavného mesta môžete v celoročnom cykle vychádzok po Bratislave Rande s mestom. Sprievodkyne a sprievodcovia BKIS vedú prehliadky na zaujímavé témy vždy v sobotu o 17:00 pre dospelých a v nedeľu o 10:00 pre rodiny s deťmi. Počas leta pribudne ďalšia pravidelná prehliadka – spoznávať mesto budete môcť aj každú prázdninovú stredu o 17:00. Vychádzky sú bezplatné, stačí sa prihlásiť na www.bkis.sk/randesmestom. Okrem historického centra vás zavedú aj do mestských častí. V stredu 19. 7. sprievodca Ivan Chylák poodhalí históriu vzniku cintorína Slávičie údolie a v nedeľu 30. 7. sprievodkyňa Iveta Šimove predstaví deťom a ich rodičom hravý Sad Janka Kráľa.

Búranie bariér a podpora duševného zdravia

V letnej čitárni U červeného raka BKIS pripravilo tri Živé knižnice. Storytellingový projekt neziskovej organizácie Eduma prinesie príbehy 6 ľudí, ktorí čelia znevýhodneniu alebo sa konfrontujú s predsudkami a stereotypmi v spoločnosti. Na prvom z chystaných podujatí vo štvrtok 13. 7. sa dozviete, čo prežívajú a ako vnímajú život v náhradnej rodine adoptované deti, dnes už dospelé ženy a matky Dominika a Natália. Autentický príbeh o živote v chudobe vyrozpráva Marcel, polovičný Róm, vyrastajúci v generačnej chudobe. Počet miest je limitovaný, prihlásiť sa môžete prostredníctvom www.tootoot.fm.    

Na rovnakom mieste BKIS spolu s Mestskou knižnicou a Ligou za duševné zdravie pripravili sériu rozhovorov s expertmi na mentálne zdravie pod názvom Diskusie pre dušu. Prvá z nich je naplánovaná na tento štvrtok 6. 7. o 18:00. Hosťom moderátora Martina Staňa bude psychológ Radovan Kyrinovič. Odpovie na otázky, čo robiť a kam sa obrátiť, keď sa necítime dobre. Predstaví Desatoro duševného zdravia, priblíži zásady relaxácie aj možnosti zvládania stresu. Diskusie budú tlmočené do slovenského posunkového jazyka a bude z nich vyhotovený videozáznam.

Piatky v Sade Janka Kráľa budú patriť hudbe mladých

Do programu tohto ročníka Bratislavského kultúrneho leta sa v rámci systému BKIS Open CallMladí v Sade mohli zapojiť umelci i umelkyne od 15 do 26 rokov. Organizátori vybrali zo 42 prihlášok tých, ktorí vo vybrané letné piatky dostanú priestor prezentovať sa na Kultúrnej scéne v Sade Janka Kráľa. Počas piatich letných večerov vás čaká 10 hudobných vystúpení – rôznorodé hudobné žánre i DJ sety. Na prvom z nich sa v piatok 7. 7. predstaví zoskupenie Vlado Nosal & The Avedons, ktorého môžete poznať z formácie Queer Jane. O 21:00 v ten istý večer zahrá svoj drum and bass set DR TWYNKEE. V ďalšie júlové piatky zahrajú The Anyone, Ktovie, DJ Martin Cehelský a DJ NUMA BE.

Podcast naživo, swap aj silent disco

Program Bratislavského kultúrne leta je určený všetkým vekovým kategóriám a je naozaj pestrý. „Našim cieľom je priniesť kultúru na netradičné miesta alebo netradičný program na tradičné miesta. Obyvateľky a obyvatelia si tak môžu užiť leto kultúrne a zároveň znovuobjavovať svoje mesto,“ hovorí riaditeľka BKIS Katarína Hulíková. V stredu 19. 7. v Rómerovom dome môžete byť pri živom nahrávaní podcastu Rande s mestom. Moderátor Ludwig Bagin opustí nahrávacie štúdio a spolu so svojím hosťom, sprievodcom Andrejom Grollom, sa porozpráva o bratislavskom rodákovi a osvietenskom vynálezcovi Wolfgangovi Kempelenovi.

V sobotu 22. 7. poobede pozývame obnoviť svoj šatník na swape v Klariskách a užiť si večer  kultúrne na mestských hradbách. V netradičnom priestore pod Bratislavským hradom sa predstaví kapela Silky Ďžon, zahrá producent elektronickej hudby BULP, svoju ponuku predstavia bratislavskí vinári a o 20:30 vás čaká premietanie film Miluj svojho robota v spolupráci s Film Europe. V piatok 28. 7. vás čaká silent disco v koncertnej sieni Klarisky. Pravá klubová atmosféra v netradičnom prevedení na netradičnom mieste, kde si môžete vybrať z večerných setov dvoch DJov.

Všetky podujatia BKIS sú zadarmo. Aktuálny program 48. ročníka festivalu Bratislavské kultúrne leto sledujte na www.kulturneleto.sk.

ZDroj: BKIS